2009. december 9., szerda

Cukorban eltett narancs és citromhéj




Remek sütési kellék, akár ajándékba is! Munka szinte semmi nincs vele, csak keveset áztatni kell a héjakat.
Egy ilyen üvegbe egy narancs és egy citrom héja fér el némi cukorral...

Cukrozott narancshéj, cukrozott citromhéj

Hozzávalók:
  • citromhéj
  • narancshéj
  • cukor

Ha mostanában szép, egészséges, nem vadul vegykezelt narancsot, vagy citromot eszünk, a héját szépen pucoljuk le a gyümölcsről, majd távolítsuk el a lehető legjobban a fehér részeket és áztassuk be a héjakat vízbe.
Két, három napi áztatás után, mely során naponta legalább kétszer cseréljük a vizet jön a csírátlanítás. Azaz egy arra alkalmas edényben melegítsünk vizet, a héjakat személyes igényünknek megfelelően daraboljuk. Kockázhatjuk, csíkokra vághatjuk, a lényeg, hogy a vízben forraljuk minimum öt percet. Majd még forrón, lecsöpögtetve tisztára mosott üvegbe rétegezzük. Egy sor gyümölcshéj, egy sor cukor, egy sor gyümölcshéj, egy sor cukor. Ezt addig folytassuk, míg tart a héj. A tetejére is szórjunk cukrot, majd jól zárjuk le az üveget. A cukor másfél, két hét alatt teljesen felolvad, így remek sütési kelléket nyerünk! Hűtőben tárolandó, de az ajándékozásig bőven lehet a konyhapulton is!



Filléres ajándék, mert nem kell hozzá más, mint amit egyébként a szemétbe dobnák, azaz egy üres befőttes üveg, a megevett gyümölcsök héja, ami szintén menne a szemétbe. A cukor nem számottevő, nem kell bele, maximum 10 dkg, de ez az üveg nagyságától is függ!



6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Remek ötlet! Én meg kockacukrot készítettem narancs- és citromhéjal.
Judit

Fanó írta...

Kedves Csilla!

Bár nem ide tartozik,a héjakhoz,de itt is elszeretném mondani,hogy egy Angyal vagy :D
Megérkezett a vaniliám....el se tudom mondani,mennyire örültem a postásnak :P
Simán őrültnek nézett,még jó,hogy kisszög korom óta ismer :D
Ezer hála Neked érte!
Puszi Fanó
(és most már csak megjön az a fránya hó is :D)

szepyke írta...

Judit, az is szuper!
Én ugyanezt, mármint kockacukrot, de rumosan és mandulalikőrrel...:))))

Fanó :))))

Tényleg már csak a hóóóóóóó hiányzik!:))) A karácsonyillat már megvan hozzá!:)

Csibe írta...

Kíváncsian várom mivel nem rukkoltál még elő ;)

Daisy írta...

Szepyke, ha könnyen szeretnéd leszedni a narancsok fehér belsejét, akkor csak az áztatás után vagdosd ki. Könnyen, gyorsan és szépen ki lehet szedni, a héjakat pedig jól meg lehet faragni. Én cukrozott narancshéjat szoktam csinálni, ezt a módot még nem ismertem.

szepyke írta...

Daisy, van egy iszonyat éles késem, azzal gyerekjáték leszedni róluk, de köszönöm az infót!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...