Nem szeretem a banánt. Általában a gyümölcsöket sem szeretem, ez van. Viszont ehhez a süteményhez direkt vettem három darab banánt és otthon érleltem, hogy a majdnem zöldből érett sárga gyümölcsöt kapjak.
Ennek a süteménynek az igazán érett banán a kulcsa, mert cukor szinte nincs is benne, édességét az érett banán adja.
Vendégségbe vittük és fagylalttal is készültünk mellé, természetesen a méltán híres Vári Cukrászdában vettünk hozzá fagyit. Remekül passzolt hozzá a csokoládé a fahéj és a vaníliafagylalt.
Banántorta
Hozzávalók
- 8 dkg puha vaj
- 6 dkg barna cukor
- 1 tojás
- 20 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 darab érett banán
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 érett banán karikákra vágva
- 1 evőkanál fahéj
- 1-2 evőkanál barna cukor
A tortaformát vagy a püspökkenyérformát vékonyan kivajazzuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojást, majd a sütőporral és szódabikarbónával elkevert lisztet. Jöhet hozzá a pépesre tört banán, és a vaníliakivonat.
A masszát csomómentesre keverjük és a kivajazott formába öntjük.
A tetejére rétegezzük a fahéjas cukorba forgatott banánszeleteket, majd a sütőbe téve 180 fokon nagyjából 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük!
Ha a tetejére sok lenne a banán, nyomkodjunk a tésztába a "felesleget"...
És még valami... ne bízzuk a fényképezést olyanokra, akik nem értik a lényegét a gasztroblognak, azaz, hogy az ételt kell bemutatni, nem marhaságokat fényképezni... Főleg ne bízzuk egyszerre többekre, akik kaján vigyorral eltűnnek a konyhában, majd a lakás különböző részeiben és nagy röhögések közepette közlik, hogy ők jobb képet csináltak, mint én... Tehát, ne adjuk ki a fényképezőgépet a kezünkből, mert ilyen képek születhetnek, mint ez itt... :)
Biztos nagyon finom, de az érett banánt sajnálnám beletenni mert pont azt szeretem!/Ez csak vicc/A mókás kép is jó, néha lehet ilyen is!
VálaszTörlésSzerintem sincs semmi baj a képpel, a süti meg pláne jó lehetett a fagyikkal.
VálaszTörlésSzepyke, nekem hiányzik a pipacsos fejléc, annyira harsogóan vidám volt,a látványától jobb kedvű lett az ember. Nem mondom, hogy így nem jó, de ez visszafogottabb, decensebb egy kicsit:-)))))
Éva, köszönöm!:)))
VálaszTörlésAnikóóóóó, jesszusom, decensebb ez? Akkor már ma este felteszem a pipacsot!:)))))))
A pipacs nekem is jobban tetszett, de a te blogod, te választasz, nem mi. Finom lehetett a banántorta, aranyos a kép is.
VálaszTörlésHasonlít ez a torta az én banános muffinomhoz szóval csakis finom lehet! :) (hasonló kép nálunk is készül néha-néha ;))
VálaszTörlésSzepyke, aranyos vagy, hogy visszatetted a pipacsokat, gyönyörű szép, imádom nézegetni, tényleg jókedvű lesz tőle az ember, szóval köszi:-))))))))))
VálaszTörlésPersze a receptjeidet is:-))))))
Kati, én sem szerettem azt a semmilyen fejlécet, csak a lustaság, fél egészség alapon hagytam..:)))
VálaszTörlésBence/Emőke, finom volt a többiek szerint, én nem szeretem...:))) Jah, ez volt az egyetlen, amit fel is mertem tenni... a többit látnád...:)))
Anikó, én köszönöm, hogy megadtad a lökést, hogy visszapakoljam...:)))) Tündér vagy!:)
Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a banántortát,már nem is tudom,hányszor kattintottam rá.Végül ma sor került rá,mivel volt itthon 4 darab sürgős felhasználásra váró banán.
VálaszTörlésMondhatom,megérte,mert isteni finom,a felét egyedül vágtam be!Annyit változtattam,hogy aprítottam bele egy tábla fehér csokit is.Nem rontotta el!
Köszönöm a receptet!
Borga, nagyon örülök, hogy ízlett és a fehér csokis megoldással tuti befutó lehetett! Én köszönöm, hogy kipróbáltad!:)
VálaszTörlés