2009. szeptember 2., szerda

Hidegkonyha - franciasaláta és tormás sonkatekercs


Ez sem túl bonyolult!
A franciasalátához mirelit zöldséget vettem, amit enyhén sós vízben megfőztem, leszűrtem és kihűtöttem. (Lehet kapni direkt franciasalátának összeállított mirelit zöldséget!)

Kikevertem a tartárt, azaz kb 4 dl majonézhez adtam 2,5-3 dl tejfölt, mustárt, és borsot. Egy kevés citromlét és egy kevés porcukrot. Teljesen elkevertem, majd a már kihűlt zöldséghez kevertem.
Ezzel készen vagyunk.

A sonkatekercset hosszabb lesz leírni, mint elkészíteni.

Hozzávalók:
  • 15 dkg gépsonka
  • 2 camping sajt
  • torma, ez ízlés szerint (nekem erős és csemege egyformán volt benne)
  • bors
  • egy evőkanál mustár
  • 10 dkb puha vaj
A sajtot a vajat, a mustárt a tormát összekeverem, eldolgozom, majd megborsozom. (nem sózom, mert a sonka, a sajt elég sós, de ez ízlés dolga, akinek sótlan, az sózza meg!) A krém készen van!
A krémet a sonkák közepére halmozom egy csíkban, a sonkát feltekerem és egyenként egymás mellé fektetem őket. A maradék krémet habzsákba töltöttem és a sonkatekercsek végére nyomtam díszítésként. Ezzel is készen vagyunk!
Mehet a hűtőbe tálalásig!


A franciasaláta bekerülési költsége kb 900,- Ft, melyből egy kiló zöldség és a hozzá adott tartár jön ki, azaz kb másfél kilónyi adag. Elkészítési ideje a főzési időt leszámítva kb 5 perc.



A sonkatekercs bekerülési költsége:

Kb 600-700 Ft, melyből a képen látható mennyiségnél valamennyivel több jön ki! Itt jegyzem meg, hogy vigyázzunk, hogy ki segít ezen ételek elkészítésében. Lehetőleg vega barátnőnket kérjük meg, különben alig marad tálalni való sonkatekercsünk...



Látványos étel, az asztal dísze, pedig munka szinte semmi nincs vele. Még a sonkatekercsek felcsavarása is alig vesz 5 percet igénybe, és nem lehet elrontani!





10 megjegyzés:

Lilla írta...

családi buli volt, hogy hidegtálas posztok vannak? mit ünnepeltél?

szepyke írta...

A nagymamám 91. születésnapját :)

Névtelen írta...

Ha már hidegtál, lehetne még egy kis fagyi recept is valamikor?

szepyke írta...

Névtelen, hát...:D

Lesz még. És hamarosan jön az elrontott születésnapi torta is!:DD

A teher alatt nő a pálma nálam nem mindig a legjobbat hozza ki...:DD

Messzenéző Minyon írta...

Vega barátnő segítsége... Ez nagyon jó!! De nem eszi meg a salátát közben? :)))

szepyke írta...

Az majonézes, meg tejföl van benne... Azt egy vega megeszi? Mondjuk, szinte mindegy, mert nincs vega barátnőm. Még... De be kell egyet "szereznem"...!:DD

Andi/cuki írta...

De jó,hogy él a mamád,Isten éltesse még sokáig!Szoktál tőle "gondolomforma" mennyiségű hozzávalóból recepteket tanulni?:-))
Majd én is teszek fel olyat..
A hidegtálaidból nem lehetne egy kis kóstoló? Vagy már nincsen?

szepyke írta...

Andi, ezeket már szombaton dél körül felfalták...
Csütörtök este derült ki, hogy én csinálom a kaját, azért hideg lett, mert otthon csináltam, és oda kellett valahogy ehető állapotban juttatni. Így lett a hidegkonyha a választás.
A nagymamám teljesen el volt képedve!

Igen, szoktam receptet kapni tőle, és megkaptam au 1901-től íródott szakácskönyveit. Egyszer már írtam a blogra, hogy nagyon bírom a könyvekben lévő recepteket, mert a legtöbbjéhez ipari mennyiségű tojást használnak...:D

DebiGabi írta...

De szeretem a sonkatekercset így. Kaszinótojás nem volt????

szepyke írta...

Az nem. Azért annyi időm nem volt rá. Pedig én is imádom!:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...