2009. december 21., hétfő

BEJGLI - lépésről, lépésre képekkel


Ez egy családi recept. Azaz a nagymamám (apai) féltve őrzött receptje. Biztosan mondhatom, hogy ez az a bejgli, ami a legfinomabb a világon. A mamám elmúlt 90 éves, de már az Ő nagymamája is ezt a változatot sütötte...

Most elárulom a titkot, hogy tudja valaki iszonyatosan egyszerűen, kevés munkával előállítani ezt a csodát a konyhájában. Még nem késő, tessék szépen nekiállni, és megalkotni ezt a remek süteményt, a karácsony elengedhetetlen darabját!




Ebből az adagból a képeken látható adag, azaz négy rúdnyi lesz. Két mákos, két diós.

A zsír, disznózsír! Amikor én először megsütöttem, megkérdeztem a nagymamámtól, hogy:

-Mama, zsííííííííííír???? Nem lehet vaj?
-Kislányom, ha én azt mondtam, hogy zsír, akkor zsír!

Soha nem viccel, tehát megértettem, hogy ebbe bizony zsír kell, disznózsír! Viszont ez nem viccelek, megfelelő tárolás mellett, ha marad belőle, hónapokig ehető sütemény lesz! Hiába, a régiek tudtak valamit a sütésről...

Bejgli

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 25 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája+1 db egész tojás
  • 1 dkg élesztő elmorzsolva
  • egy csipet só
  • 1 deci tejföl
  • +1 tojás a kenéshez
Töltelék, 2 diós és 2 mákos rúdhoz elegendő:

  • 40 dkg dió, 30 dkg cukor, 2 deci víz, vaníliás cukor 2 evőkanálnyi,felfőzni
  • 40 dkg mák, 30 dkg cukor, 2 és fél deci víz, 1 citromhéja belereszelni, felfőzni
A tölteléket készítsük el előre, hogy kihűlve tehessük a tésztára.
A felfőzés annyit tesz, hogy egy megfelelő edénybe tesszük a diót, rá jön a víz, bele a két kanál vaníliás cukor, és a cukor. Ezt felfőzzük, azaz melegítjük, és kb 5 percig kavargatjuk. Meg fog változni a színe és már érezzük az illatát is. Készen vagyunk. Én még ilyenkor keverek bele egy öntésnyi rumot, mert az ünnep, az ünnep, adjuk meg a módját.

A mákkal ugyanígy járunk el. A mákba kerülhet mazsola, akkor annak a súlyát vonjuk ki a mákból és áztassuk a vízben, amivel aztán felfőzzük a mákot.

Ezekkel kb 5-10 perc munka van, de szerintem még annyi sem.

Jön a tészta!

A tészta hozzávalóit kimérjük, és a géppel meggyúratjuk. Öt perc alatt végez vele. Ha készen vagyunk, mérjünk ki négy egyforma adagot, azaz szedjük négy felé a tésztát, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. A tésztát fedjük be, vagy tegyük nejlonba, hogy ne száradjon ki.

Másnap jöhet a folyamat, amit mutatott képekben!

A tészta egy éjszakát a hűtőben töltött. Keménynek látszik, de nagyon jól tudunk vele dolgozni. Vegyünk egy sütőpapírt, és tegyük a közepére a tésztát, amiből próbáljunk meg téglalap formát csinálni még nyújtás előtt. A sütőpapírt nem kell lisztezni, és a nyújtófát sem, de azért, biztos, ami biztos legyen elől a liszt ha mégis ragadna a tészta.
Tehát, kinyújtjuk a sütőpapíron, próbáljuk meg kocka formára nyújtani.

Jöhet rá a töltelék fele, jelen esetben ez a képeken a dió.




Bekenjük vele a tésztát, a széleitől maximum egy centi maradjon szabadon!




A sütőpapír segítségével gyönyörűen feltekerhető! Nem fog ragadni, szépen elválik a papírtól!




Fogjuk meg papírral együtt és tegyük a nagy gáztepsibe, amibe előtte szintén sütőpapírt helyeztünk.




Így ráhajtjuk a papírt és átemeljük a tepsibe.




Nah, minden ok, benne van. Szépen "kigurítjuk" a papírból a többi mellé.




Már ketten vannak, pedig alig öt perce dolgozunk vele! A végeket egyszerűen gyűrjük be a rúd alá. Az elsőt megfordítottam, hogy látni lehessen, ilyen alulról, az első pedig ennek a fordítottja. Érthetően írtam?



Összeállt a négy rúd. Most hagyjuk magukra őket. Minimum egy fél órát, de egy órát is hagyhatjuk. A lényeg, langyos környezet vegye őket körül. Ne tegyük be a sütőbe, viszont, már begyújthatjuk, és közepes hőfokra állíthatjuk, azaz kb 180 fokra, gázsütő 4-es fokozatára. Én a konyhapulton hagytam őket, a sütő "leadott" melegében szépen megkeltek.



Most jön a "márványozás"!!!

Üssünk fel egy tojást, külön a sárgáját, és a fehérjét.
A sárgájával dolgozunk először! Egy ecset, vagy kenőtoll segítségével keverjük el a tojást majd kenjük be a rudakat, de FIGYELEM, CSAK HOSSZÁBAN! Ha ezzel megvagyunk, következik 10 perc száradás.
Ha ez letelt, jön a fehérje, amit szintén ecsettel, vagy kenőtollal elkeverünk és keresztben megkenjük vele a rudakat!



Egy tű segítségével megszurkáljuk a rudakat. Minél több helyen, annál kisebb az esélye, hogy kireped majd. Jelzem, a nagymamám által sütött darabok is mind kirepednek, de ez soha senkit nem zavar, csak őt, tehát, ettől ne ijedjünk meg! Rengeteg töltelék van benne, tészta szinte semmi, kit érdekel, ha kireped, ha egy ilyen csodát teszünk a karácsonyi asztalra? Senkit!

Tehát, megkentük, mehet a 180 fokos (középmeleg) sütőbe. 30 perc alatt készre sül, ne is süssük tovább, mert akkor reped meg! Az illatát már messziről érezni, a színe ilyen gyönyörűségesre vált.

Készen van!




A legszebb térképek egyike a bejgli teteje!


Nah, megérte a munkát? Meg bizony!



Ez egy éjszaka készült kép, a "most nem vágjuk fel" kérdés után öt perccel készült...



Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral. Durván sok töltelék van benne, ez az a fajta, amiben a tésztát keresni kell... De ez így jóóóóóóóóóó!





Ha megcsinálja valaki, mesélje el! Köszönöm!

71 megjegyzés:

jókaja írta...

No igen, a zsír közel egy ötödével zsírosabb a vajnál. Nagyanyám is odaírta, hogy zsír vagy vaj kell a sütibe - margarinnal nem foglalkoztak. :-)
Ugye a felfőzéskor a cukor is belekerül?

Juhász Andrea írta...

Szépek lettek.. hmmm, de megkívántam most, úgy ennék én is. :D

szepyke írta...

Jókaja, naná, javítottam!:)

Juhász Andrea, sajnos pánikszerűen fogy. Én pánikolok miatta, mások "zabálják"...:)

Edit írta...

Ebben brutál mennyiségű töltelék van. :-) A mákosnál nem is látszik a tészta. :-D Nekem is kireped a sok töltelék miatt. De nem zavar. Köszi, hogy leírtad a kenés technikáját. Nekem sohasem lett ilyen szép.

trinity írta...

Én ilyen brutál mennyiségű töltelékkel szeretem:))) Gyönyörű lett a márványozás is!!! Grat!!

csongi írta...

Én ma szerettem volna bejglit sütni, de most elkészítem a te tésztareceptedet. Gyönyörűséges márványosak lettek és imádom ha keresni kell a tésztát annyi a töltelék. Nálunk mindig elfogy a bejgli karácsonyra:) Anyu ezen folyton kiakad, mikor kérem tőle az utánpótlást, Ő általában kisebb lakodalomnyi süteményt készít:) Ilyenkor mindig egyeztetünk, nehogy egyformát süssünk, ez alól kivétel a bejgli :)

DebiGabi írta...

Csak tátom a számat:))))
Hihetetlen mennyi energiád van.
Nagyon szépek lettek.

Wise Lady írta...

Nagyon szépek lettek!
És csakis zsír!

belgasagok írta...

üsse kő ez a recept lesz a befutó már csak disznózsírt kell lőni:)

Névtelen írta...

Háááááááááááááát!
Előszőr azt hittem a képek is viccek,mint amit szoktál írni.Aztán rájöttem,hogy nem.Te ezt komolyan gondolod,hogy jó?Mert első ránézésre{meg másodikra}meg nem enném az biztos.
Vagy a fotó rossz,nem tudom.

Névtelen írta...

Én is disznózsirral sütöm a bejgliket, dédnagymamám receptje szerint.Igaz nem olyan sok jár az én receptembe, mint te mennyit teszel. Az egyik oka annak, hogy kirepedtek. Én rosszul vagyok ha kireped a bejglim. Talán kétszer előfordult, holott nem csak ünnepekre sütöm, télen elég gyakori vendég nálunk.
Zita

Ágianyu írta...

Mi is így szeretjük, sok töltelék, vékony tészta. És mindig kireped, de senkit sem érdekel, mert a beigliben igenis a töltelék a lényeg. A mienk már vészesen fogy, még a végén Karácsony szép napján beiglit fogok sütni :))

Ágianyu írta...

Ja, és én tuti megennék úgy fél-fél rudat helyből. Nagyon gusztán néz ki, és a márványozás is nagyon szép. Nem is gondoltam, hogy a kenés irányától függ. Ezt ki fogom próbálni, az biztos.

Andi/cuki írta...

Szerintem csodaszép ennyi töltelékkel,bárki bármit mond,ha megsütöm,akkor ezt fogom:-))

lúdanyó írta...

Tényleg nagyon szépek lettek!! És ha kireped, akkor mi van? :)

Szamóca írta...

Nálunk is mindig kireped, sőt! Ki is folyik és a tepsi oldalára odasül a dió. Hát az a legjobb része!
De mi sosem márványoztuk, bár tényleg nagyon szép! Ja, és a töltelék alá először vékonyan mindig baracklekvárt kenünk. Legalábbis édesanyám így készíti.

szepyke írta...

Edit, most gyönyörű lett, volt már csúnyább, de ez most tényleg nagyon sikerült!

Trinity, köszönöm!:)

Csongi, majd mesélj!:)

DebiGabi, nincs sok energiám, napi egy órám van mindenre!:)

Wise Lady, mindenképpen zsír!:)

Belgaságok, vagy egy disznót hozzá!:)))

Névtelen, igen a fotók rosszak, ennyire vagyok képes, de egyébként, mi a baj a bejglikkel?

Zita, engem nem zavar... Nálunk valahogy még így is elfogy...:))

Ágianyu, dugd el valahova!:)))
És köszönöm, hogy Te ennél belőle!:))))

AndiCuki, nálunk ez a befutó, sőt a családben több, mint 100 éve, akkor nem lehet vele gond szerintem...:)))
Jah, és nincs is.

Lúdanyó, semmi. Akkor azt én eszem meg. Ha mindenhol kireped, akkor az egész az enyém. Egyébként nálunk senkit nem zavar, csak a nagymamámat!:))

Szamóca a baracklekvártól Isteni lehet!:))

Benzsi írta...

Te drága! És folyadék nem is kell a tésztába? Már a hűtőmben csücsül egy adag tészta. Kíváncsian várom az eredményt!:))

szepyke írta...

Benzsi, csak a tejföl van benne.
Majd számolj be!!!
És Isten hozott!:)))) (Véééééééééégre!:)

Zsófi írta...

Szia Szepyke!

Útmutatásod alapján megsütöttem életem első bejglijét. Küldenék fotót is, de már csak fél rúd van a háromból. Finom, omlós lett. és ki sem repedt.
Köszönöm.

szepyke írta...

Zsóóóóóóóófi! Nagyon örülök!:)

Azért küldjél képet, és mesélj, ugye, könnyű volt?:)
a képet a szepsegtar.blogspot.com

csongi írta...

Elkészítettem. A tésztáddal egy kicsit nehezebb volt dolgozni, mint amit én szoktam készíteni, de eszméletlen finom lett és ilyen gyönyörű márványosra még soha nem sikerült a bejglim. 24-én már elfogyott mind :)

szepyke írta...

Csongi, igen, nem egy könnyű eset a tészta, azért szoktam így csinálni, hogy sütőpapíron nyújtom, és azzal emelgetem, csavargatom, mert könnyen szakad. És a vékonysága miatt ha csak simán emeled át a tepsibe, szinte lehetetlen, hogy egyben érjen oda...
Örülök, hogy jó lett!:)))
Nálunk sincs már belőle egy darab sem.:)

Névtelen írta...

Szia!
Először is BUÉK!
Én a megszokott bejglirecept mellett ezt is elkészítettem. No comment! Kb. 2 órát volt a szép karácsonyi tányéron. Hamarabb elfogyott, mint bármi más. Rettentő jó recept! Köszönöm szépen, nagyon hálás vagyok érte. Ma is sütök egy adadot, mert van egy csomó mákom és dióm.
Puszika, Panni

szepyke írta...

Panni, ennek nagyon örülök! Látod, a régi receptekben nem lehet csalódni. Én mindig ezt sütöm, semmi nem tántorít el tőle. Jó, hogy kipróbáltad, és nagyon örülök, hogy jó lett és hogy ízlett!:))))
Megkaptad rá a legjobb dicséretet, mert ha valami szinte be sem "koszolja" a tányért, úgy fogy el, az a legjobb dicséret!:))))

Andrea Juhász írta...

Kedves Szépyke!

Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted fagyasztható-e a bejgli és ha igen akkor mennyi időre?
(csak, hogy előre el tudjam készíteni...)
ÜDv

Andrea

szepyke írta...

Andrea, ezt a bejglit bőven korábban is megsütheted, mert semmi baja nem lesz. Én a fagyasztást nem ajánlanám, mert nekem attól mindennek lesz egy furcsa "szaga", ha utána nem főzzük, sütjük, akkor én azt nem tudom kizárni az élvezeti értékéből. Süsd meg, tedd fémdobozba és tedd a hűtőbe. Szerintem úgy jobban jársz, de ha simán a fémdobozban tárolod is több hónapot kibír!Én még soha nem fagyasztottam le, mert két nap alatt sütöm ki, és így nem egy nagy meló. De mindig elkészül jóval karácsony előtt, aztán el is fogy nemsokkal utána, úgyhogy lehet újra sütni..:)) Szóval, szerintem fagyasztható, de előbb is megsüthető és készen is tárolható!

Andrea Juhász írta...

Köszönöm :) mindenképpen kipróbálom!
jövő hétvégén mézeskalács projekt van :);)

Szamóca írta...

Andi, én mindig fagyasztom a bejglit és nagyon sokáig eláll. Karácsonykor jó sokat sütök és abból két rúddal mindig lefagyasztok húsvétra, így akkor is van "friss" bejgli.
Nekem jó tapasztalatom van a fagyasztással. Kiolvasztás után tényleg olyan, mintha friss lenne. Először alufóliába csavarom őket, majd nylonzacskóba teszem és úgy fagyasztom. Már édesanyám is így csinálta mindig.

Bianka írta...

Még sosem készítettem, így nekem ez nagyon hasznos volt. Igazán szépek és nem csodálom, hogy fogynak :)))
És igen sok-sok töltelék….

szepyke írta...

Bianka, ennek bátran hozzákezdhetsz! Nagyon egyszerű, de közben a világ legfinomabb bejglije!:)

E-zsu írta...

Szia szepyke!Zsuzsi vagyok!A tészta gyúrás alatt mit értesz?Dagasztani kell?Van sorrend a tészta összegyúrásakor?Segíts kérlek!köszönöm:)

egy kezdő

szepyke írta...

Szia E-zsu!

A tészta gyúrása alatt azt értem, hogy a tészta hozzávalóit kiméred, és összegyúrod. Ha van géped, akkor a dagasztókarral, ha kenyérsütőgéped, akkor azzal, ha nincs, akkor kézzel összedolgozod, összegyúrod. A végén egy zsíros, esetleg morzsálódós tésztát kell kapnod. Hagyd egy kicsit pihenni, majd sütőpapíron nyújtsd ki, úgy, hogy négy felé veszed. Minden részt külön nyújtasz, mert ez négy rúd bejglihez elég. Az adagokból, azaz az egy-egy adag tésztából formázz tégla alakot, majd kezd el úgy nyújtani, hogy mindig egy felé nyújtod, ne oda-vissza mozgasd rajta a nyújtót, így kisebb az esély, hogy szakadna.
Ha megvagy, töltheted, tekerheted, és figyelje a márványozás miatt a tojással való megkenésre, mert az nagyon fontos! Ha kérdésed van, írj, időnként ránézek a gépre!! Sok sikert és majd számolj be, hogy hogy sikerült!!!

Via írta...

Én is elkészítettem, kicsit vegásítva. :) Köszönöm szépen, nagyon finom lett!
http://www.urban-eve.hu/2010/12/25/dios-bejgli/

szepyke írta...

Via, örülök, hogy ízlett, hogy sikerült,illetve, hogy a saját képedre alakítottad!:)

Névtelen írta...

Szia! A hűtőben pihen a tészta. A töltelékkel kapcsolatban szeretném megkérdezni,h. 4x27dg diót-mákot kell kell felfőzni?

szepyke írta...

Névtelen, a töltelék ehhez a tésztához van számítva, azaz ez az adag 2-2 mákos-diós rúdhoz van!
40 dkg dió, 30 dkg cukor, 2 deci víz, vaníliás cukor 2 evőkanálnyi,felfőzni - ez megy két rúdba, ami a diós lesz, és a 40 dkg mák, 30 dkg cukor, 2 és fél deci víz, 1 citromhéja belereszelni, felfőzni- ez megy a két mákos rúdhoz!

szepyke írta...

Még valami! Ha először sütöd, ne tedd bele és túl sok a töltelék, azt akkor ne erőszakold bele, inkább fagyaszd le és máskor használd el! Ez a bejgli rengeteg tölteléket tartalmaz, ezért először próbálkozva, lehet, hogy könnyebb, ha kicsivel kevesebbel próbálod meg feltekerni, bár, ha úgy csinálod, ahogy a képeken van, sütőpapírral, akkor nagyon egyszerű lesz!

Ildikó írta...

Nem tudom miért lettem "névtelen" pedig beírtam,h. Ildikó....Biztos elbénáztam valamit.
Szepyke nagyon köszönöm a gyors válaszod. Ez lesz az első bejglim és izgulok rendesen.

szepyke írta...

Ildikó, semmi baj, a blogspot szórakozott gondolom.
Nagyon drukkolok neked!:) Majd azért írd le, hogy milyen lett!:)

tücsi írta...

Gyönyörű a bejglid. Köszi, hogy megosztottad a márványozás titkát.:))
Úgy jó a bejgli ha jó sok töltelék van benne. Anyám tudott nagyon finom mákos-diós kalácsot készíteni.A bejglit, már mi gyerekek készítjük. De a kalácsot mindig sok vajjal készítette.Köszi a receptet, leírtam!:)

sandybell127 írta...

Szia! Én még soha nem készítettem bejglit...de most nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra, tuti ki fogom próbálni...szuperül néz ki, és ahogy elnézem, nem is bonyolult az elkészítése...köszi a képekkel feltuningolt receptet :)

szepyke írta...

Tücsi, köszönöm!:) Nagyon szívesen!:)

Sandybell127, írj, ha elakadnál! És nagyon drukkolok!!! Majd írd meg, hogy hogy sikerült!:)

sandybell127 írta...

Szuper lett a bejgli...nagy sikere volt...természetesen kirepedt, de ez senkit nem zavart. :)Ezentúl minden karácsonykor fogok bejglit sütni... Köszi még egyszer a receptet! :)

szepyke írta...

Sandybell127, nagyon örülök!:)és én köszönöm, hogy visszajeleztél!:)

Névtelen írta...

Szia,
Sosem készítettem beiglit, de tuti kipróbálom a receptedet:) A limoncellót is kipróbálom - bár én zöld citromot is teszek bele :)
A végeredményt megírom :)
MOTIKATA

szepyke írta...

Motikata, várom a beszámolót és drukkolok!:)

Névtelen írta...

Szia! Ha kész és kihűlt és még van pár nap karácsonyig, mibe tároljam, hogy ne száradjon ki?
Üdv: Orsi

szepyke írta...

Szia Orsi, fém dobozban tárolhatod vagy csavard fóliába és úgy tedd száraz, hűvös helyre.

kacesz írta...

Háááát?én most lettem vele kész.mindent ugy csináltam ahogy irtad.ehetetlen.nem megrepedt,ez amennyi márvány vonalka van rajta ott szanaszét repedt.egy grimmancs az egész.zsiros törmelékes gelly,ezt nem lehet bejglinek nevezni.aki erre azt mondja, az még nem evett bejglit.gyanus volt a "csak zsir"de mondom kiprobálom.kár volt.kidobtam 1 kg diot,40 dkg mákot,stb.viszont maradt fél kg margarinom...ja, nem ma kezdtem.

szepyke írta...

Hát, kedves kacesz... lehet, hogy te nem ettél még bejglit, csak valami mást. Ez a BEJGLI. Ha betartottad a 30 percig sütést, akkor nem tudom, hogy miért repedt ki, de ha ki is repedt, attól még gondolom ehető. A gyanús volt a "csak zsír"-ral kapcsolatban, nem tudom, hogy mire gondolsz, de ha margarinhoz vagy szokva, akkor nem is értem, hogy miért próbáltad ki. Ez a bejgli, úgy, ahogy leírtam, tökéletes. Nem tudom, hogy mit rontottál el, mert ha mindent úgy csináltál, ahogy írtam, sikerülnie kellett volna, nem véletlenül van lépésről-lépésre fotózva. Hány rudat csináltál? Megszurkáltad sütés előtt? Az, hogy neked mi a geil, azt én nem tudhatom... :)

Babi írta...

Sziasztok! Jó pár éve csinálom hasonló módon,ami szerintem egyszerűsíti hogy én betöltve hagyom egy éjszakát állni és Szenteste reggelén sütöm meg.Igazi ünnepi ajándék ♥

Q10 írta...

Én ugyan így csinálom, csak mivel nekem keresztbe vannak a beiglik a tepsiben, így 3 mákos és 3 diós rudam van. Kicsit így magasabbak lesznek ! Szeretettel Icu

Lászlóné írta...

Én 40dkg mákhoz vgy dióhoz 20 dkg cukrot teszek és nem reped meg mert tudtommal a sok cukortol vagy a szorós tekeréstöl reped.
igen előzőnap tepsire rakni megkeni másnap mielőtt sütöm ujra kenem és gyönyörű a teteje.
Üdv: Teca

gabriella torocsik írta...

Már sül:)nagyon kíváncsi vagyok:)tényleg egyszerű, szerencse, hogy szakaszosan kell készíteni, így 3 gyerek mellett is öröm sütni:)Gabi

szepyke írta...

Igen, ez az egyik nagy előnye... :)

Andio írta...

Én is rátaláltam a receptedre! Svédországból küldték át a linkedet.
Most lett kész és csodaszép lett. Már túl késő van és forró is, hogy felvágjam, de alig birom kivárni :)
A sütőpapiros nyújtás remek ötlet, máskor is alkalmazom? Csak mindig elcsúszkált. Ezt hogyan oldod meg?

szepyke írta...

Andio, az sütőpapír legyen jóval nagyobb és két csücskében tegyél rá súlyt. Örülök, hogy tetszik a recept!:)

pecás írta...

Kedves Szepyke!
Először is engedje meg,hogy Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánjak Önnek és kedves családjának.
Eut a receptet már tavaly is kipróbáltam,nagyon finom lett. Most is újra nekifogtam, mire újra rátaláltam a receptre,már le mondtam róla,de jó hogy nem mondtam le róla.
Ez a harmadik recept amit egymás után megsütök .-Így ezzel,már mint az Ön receptjével aq 20-ik bejglim
sütöm. Az előző receptek meg sem közelítik az Önét.Most a dióst sütöttem elsőre, nem repedt ki,remélem a mákos is ugyan ilyen jó, finom és szép lesz. Csak meg köszönni tudom Önnek hogy közkincsé tette. GRATULÁLOK!!!
üDVÖZLETTEL Takács János

szepyke írta...

Kedves Pecás, köszönöm, hogy visszajelzett, nagyon örülök, hogy végre megtalálta az igazi receptet. :) Békés, boldog karácsonyt kívánok és sok-sok bejglit a következő évre is. :)

andrea nagy írta...

szia.lenne egy kérdésem.gond ha nem teszem hütöbe hanem rögtön sütöm?

szepyke írta...

Szia, nem készítettem még pihentetés nélkül, de biztos, hogy valamennyit pihennie kell a tésztának, hogy az élesztő dolgozni tudjon. Pár órára sem tudod kicsit pihentetni? Legalább addig, amíg a töltelékeket is elkészíted, kihűtöd?

Kata írta...

Nagyon szuper recept, már a 3. Éve ezt sütöm!

Nagyon szépen köszönöm! Annyira bevált, hogy még a mai nap is sütöttem egy adagot, mert maradt még mákom dióm pont egy adag. A család kérte hogy még egyet süssek! :)

szepyke írta...

Kata, nagyon örülök, hogy ilyen nagy sikere van. :) Köszönöm, hogy visszajeleztél róla. :)

MartaRevesz írta...

Sziasztok! Én is 3. éve sütöm, de csak most látom, hogy kommentelni lehet :) Hihetetlenül nem lehet elrontani, és tökéletesen sikerült eddig mindig, soha másmilyen bejglit nem sütöttem. A lányom rétesnek hívja (most 4 éves) és igaza van, mert szinte csak kívül van tészta. Köszi a nagymamádnak is a receptet!

szepyke írta...

Rétes. :))) Ez jó. :)

Andrea Somogyi írta...

5 éves kiscsibém segítségével megsütöttük. Két rúdnyi elfogyott azonnal, de az igazán pontos véleményhez még tesztelni kell. :-)

Igyekszem!!

Köszönet a remek receptért!!

szepyke írta...

Andi... :))) Két rúdnyi elfogyott azonnal, de még tesztelni kell... aha... :)
Én a hétvégén sütöttem meg 6 rúddal, de már csak három van. :/ Holnap megyek is mákot venni, mert valahogy most az fogy jobban. Azért majd számolj be róla, hogy még hányszor sütötted meg, mire lefutott a tesztelés. :))

Melinda Benczik írta...

Szerintem ez el van számítva a töltelék az tuti dupla adaghoz van. Én így oldottam meg.1100gr egy adag tészta. Mindent mérlegen mértem. A képen ami van, az tuti két 28dgk-os kinyújtva. Amúgy isteni finom.

szepyke írta...

Melinda, nem, nincs elmérve. Ami a fotókon van, az ez az adag. A titok, hogy a tésztát, ahogy írtam is a szövegben és ahogy a fotókon is van, késpenge vastagra kell nyújtani, azaz hihetetlen vékonyra. Ezért kell sütőpapír között nyújtani.

Ez az adag négy rúdhoz elég. Négy rúd tészta, négy rúd töltelék. Rengetegen megsütötték már és igen, rengeteg a töltelék benne, jóval több, mint mások bejglijénél, de mi így szeretjük. :)

Egyébként, nem nagyon értem, hogy miből gondolod, hogy hülyeséget írok és évekig így szerepel az oldalon... leírom, hogy négy rúd, kiteszem a blogra, többen megsütik, közben meg el van mérve? Hát nincs... Próbáld meg úgy megcsinálni, ahogy leírtam, lépésről lépésre követve a receptet.

D. Gabriella írta...

Szerintem szuper lett ,és biztos finom,gartulálok hozzá ,és koszike a receptet is .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...