2009. április 30., csütörtök
Szégyelljétek magatokat!
2009. április 29., szerda
Életem első...
2009. április 28., kedd
Himalája só - az élet sója
Egy ideje ezzel a sóval főzök. Én eleve sótlanul eszem mindent, nem sózom meg a vajaskenyérhez a paprikát, a sültkrumplit, és mindenbe kevesebbet teszek, mint általában mások. Ez a só tapasztalatom szerint még "sótlanabb", valahogy több kell belőle, mint az eddigi tengeri sómból.
A lerágott csont: Tárkonyos pulykaraguleves
- 6 kanál olaj (lehet olíva, és sima is)
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg pulykamell
- 50-60 dkg sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkb zöldbab
- 3 dl tejszín
- 6 evőkanál liszt
- 6 kanál tárkonyecet
- 1 marék tárkony
- só, bors, facsart citromlé
2009. április 27., hétfő
Rizsfelfújtat mindenkinek!
Rizsfelfújt, vagy Rizskoch
- 5 dkg vaj
- 30 dkg rizs
- 8 dl tej
- 2 dl víz
- egy csipet só
- 4 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 citrom reszelt héja
- zsemlemorzsa
A tejhez hozzáadjuk a vizet, a vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját, a sót és az átmosott rizst puhára főzzük benne. A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a másik citrom reszelt héját és a kihűlt rizst. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a rizses krémhez keverjük. Vajjal kikenünk egy tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával és a masszát egyenletesen beleterítjük. Előmelegített sütőben 180 C-on aranybarnára sütjük.
2009. április 25., szombat
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
2009. április 24., péntek
A húsvéti bio mangalicánk története...
És akkor itt most jöjjön egy kis "megágyazás" a történet csattanójához... A bioban sajnos még mindig csak nagyon, nagyon, nagyon nehezen hiszek. Mert mitől bio valami? Attól, hogy olyanok a körülmények a termék létrejöttekor, melyek a bio előírásainak megfelelnek. Én, a nagy összeesküvés mániás, nagyon gyanakvó vagyok. A Zuramról, már nem is szólok, aki szerint a kisebb boltokban azért nem szabad romlandó dolgot venni, mert mivel úgy olcsóbb, biztos kihúzzák éjjelre a hűtőt. Jelzem, tapasztalatból beszél sajnos... Tehát az én torkomon "lenyomni", hogy valami bio, az szép művészet, de ettől még azt gondolom nyitott vagyok sok-sok mindenre. A bio nekem valami olyasmi, amiben nem csalódhatok semmilyen téren. Sem a termékben, sem az eladóban. Ha csalódok, csökken a bizalmam. Ez egy bizalmon alapuló dolog nekem. Ha kedves, segítőkész az eladó, bármit elhiszek. Ha nem, nem. Ez szerintem mással is így van. És akkor jöjjön a történet:
Tehát megrendeltem a sonkát és társait az oldalon feltüntetett áron. Kaptam egy e-mailt az úrtól, aki a weboldalt mint bio gazdálkodó üzemelteti. Egy két dolog már akkor elvette a kedvemet az egésztől. Mert az oldalon a sonka ára 2600,- Ft/ kg áron volt feltüntetve, viszont a visszajelzésben már 3200,- Ft/ kg volt. Tudom, a 600,- Ft, az nem olyan iszonyat nagy összeg egyeseknek, de nekem ez már nem tetszett. Az oldalon a kötözött sonka nem volt feltüntetve, az úr erre 4000,- Ft/ kg árat adott meg. Válaszomban jeleztem felé, hogy az árak nem pont így vannak megadva az oldalon, ezért engem ez egy kicsit meglepetésként ért, és át kell gondolnom a dolgot... Jeleztem felé azt is, hogy ez megtévesztő az oldalon szerintem. Nah, és itt jön a történetben az a rész, ami nagyon negatívan hatott rám. Az úr nem próbált megoldást találni, bár kedves stílusban de, a tudtomra adta, hogy igen, az oldalon még nincsenek kijavítva az árak, de Ő már egy hónapja ilyen áron árulja a biopiacokon a termékeket. Nah, igen. És erről nekem tudnom kellene? Jól gondolom, hogy ez vevőkárosítás. Ha ez valamelyik hiperben történik, vásárlás után a pénztártól a vevőszolgálatra megyek, és visszakérem a pénzem, mert valamit annyiért kell értékesíteni, amennyiért úgymond meg van hírdetve. Itt nem ez történt. Nem volt alternatíva, egyszerűen lemondtam a szállítást, mert a bizalom kipukkadt, mint egy lufi... És, hogy miért írtam ezt le? Ma megint megnéztem az oldalt, csak úgy kiváncsiságból. Hetek teltek el a levélváltásunk óta, tehát az úriember pontosan tudja, hogy rossz árak szerepelnek az oldalán. És láss csodát, még ma is azok vannak feltüntetve. Tehát, ha most rendelnék, még így közel egy hónap távlatából megint rossz áron kapnám, amit rendelnék. Szerintem ez felháborító!
Együnk joghurtot, mert az jó nekünk, de ez jó nekünk?
képek forrása: http://www.danone.hu/
2009. április 22., szerda
Egyszerű és nagyszerű!
Hozzávalók:
- mirelit vajastészta (egy adag, vagy egy zacskó)
- hámozott mandula, ha lehet, szeletelt
- egy üveg meggybefőtt
- 5 deka vaj (vaj, nem ráma!)
- 5 deka cukor
Most fogjuk a tésztát és beborítjuk vele a serpenyőt! Mivel valószínűleg nem tudjuk pont akkorára nyújtani mint a serpenyő, és ennél a receptél, mint írtam, ez nem is gond, ahol kilóg, ott egyszerűen belenyomkodjuk. Középmeleg, előmelegített sütőbe téve kb 30-35 percet sütjük. Akkor jó, ha már szép aranybarna a tészta, kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni. Ha kihűlt, egy tányért borítunk a serpenyőre és egy gyors mozdulattal kiborítjuk rá a süteményt. Gyönyörű szép, fényes felületet kapunk, hiszen amit eddig láttunk a tortából az megy alulra, ami eddig rejtve volt, az lesz a teteje! Ez megint egy olyan recept, ahol tovább tart majd elpakolni a konyhában, mint előkészíteni sütés előtt a hozzávalókat... Leírni tovább tartott, mint megcsinálni!
A föld napja, április 22.
2009. április 19., vasárnap
Csak semmi faxni, smarni....
- 2,5 dl dara
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 5 kanál porcukor
- 1/2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál zsír (jó helyette az olaj is!)
- egy csipet só
- 5 dkg mazsola (ezt én kihagytam!)
Megnyugodtam
képek forrása: MTI, Internet
2009. április 17., péntek
Piskóta, (nem)csak napköziseknek!
Napközis piskóta
½ kg porcukor,
8 tojás
40 deka liszt
16 kanál víz
2 késhegynyi szódabikarbóna
2 liter tej
4 kanál liszt
3 csomag vaníliás cukor
3 kanál sötét kakaópor
Elkészítése:
a 8 tojásfehérjét 8 kanál vízzel és egy kevés sóval felverni,
a 8 tojássárgáját kikeverni a 8 kanál hidegvízzel, a pocukorral
amikor ezzel megvagyunk jön az egésznek a lényege!
A felvert fehérjés hab felét belekeverem szép óvatosan a sárgájához (de csak a felét!), bele a liszt fele. Az igy összekevert tésztához most jön a felvert fehérje másik fele, és a liszt második része a szódabikarbónával. Nagyon óvatosan keverjük össze, akkor jó, ha a tészta buborékozik.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb 35-40 perc alatt készresül. (tűpróba!)
Nagyon fontos, hogy a sütöt 20 percig nem szabad kinyitni és amikor a tészta megsül, a sütő ajtaját kinyitva és a tésztát a sütőajtón hagyva hagyjuk kihülni, mert különben összeeshet!
A két liter tejet melegítjük, közben egy pohárban kikeverjük a kakaóport, a vaníliás cukrot, a lisztet és kb 4 kanál tejet. Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük a melegedő tejhez és szépen lassan kavargatva forraljuk. Olyan lesz, mint a pudig, csak hígabb!
Profiterol
- 80 g vaj vagy margarin
- 110 g liszt
- 5 db tojás
- csipet só
- 2-3 dl tejszín, vagy mascarpone
- 150 g porcukor
- 150 g étcsokoládé
- 30 g liszt
- 8 db tojássárgája
- kevés vaj, vagy margarin
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- fél liter tej
Orgona ága...
A három és félből kettő... Kicsit még magányosak, de lesz ez még így se...
Csak királylányoknak!!!
2009. április 16., csütörtök
Várgesztes...
2009. április 15., szerda
Süssünk kalácsot, akkor is, ha a húsvétnak már vége van...
Kb öt perc munka és fergeteges eredmény. Mazsolát is ír a recept, de nálunk az nem nyerő, így nélküle készül, de tökéletes így is. Húsvétkor sonkával, átlagos napokon vajjal, kakaóval...
Húsvéti kalács
- 1 kg liszt
- 200 g puha vaj
- 200 g cukor
- 40 g élesztővagy két csomag Dr. Oetker instant élesztő
- 200 g mazsola
- 4 tojássárgája
- 500 ml tej
- reszelt citromhéj
- csipet só
Ha friss élesztővel dolgozunk, azt kevés, langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ha szárított élesztőt használunk, azt csak elkeverjük a liszttel. A hozzávalókból alaposan kidolgozott tésztát dagasztunk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. A megkelt tésztát a kívánt mennyiségre feldaraboljuk, rudakat sodrunk és összefonjuk, kikent sütőlemezre tesszük. Letakarva, ismét kelesztjük. Sütés előtt felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) megsütjük (kb 35-40 perc).
Ennyi. Kb. ennyi összeállítani, mint leírni. Ha géppel dagasztunk, a gép önállóan dolgozik, addig rendet is lehet tenni a konyhapulton. Persze, ha egyáltalán rendetlenség lenne, mivel elég a dagasztótálban kimérni a hozzávalókat, nem kell hozzá 15 tál, tálka, doboz, keverőlapát stb... A maradék tojásfehérjéből kókuszcsókot csinálok, vagy lefagyasztom, és máskor felhasználom. Napokig friss marad! Sonkával, friss retekkel, lila hagymával és tormával a legjobb!!
Kókuszgolyó és Keksztekercs POR
Csúsztatott palacsinta
Csúsztatott palacsinta
Hozzávalók:
- 7 dkg cukor
- 7 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- 4 tojás
- 3 dl tej
- 5 dkg vaníliás cukor
- olaj
A tojássárgákat a cukorral jól elkeverjük, mehet bele a vaj, a liszt, a tej és a tojások fehérjéből vert kemény hab. Palacsintasütőben forró olajon a palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük pirosra, majd egyiket a másikra csúsztatjuk, közben mindegyiket vaníliás porcukorral szórjuk meg. Ha készen van a "palacsintarakás", a forró sütőbe tesszük, kissé átsütjük és forrón tálaljuk.
Megjegyzés: Előre, akár nappokkal előbb is elkészíthetjük, így amikor tálalni szeretnénk kb 15-20 perccel korábban a sütőbe tesszük. Én csokoládét szoktam reszelni a rétegek közé és csokiöntettel jól meglocsolom! Ha egy-két személynek sütjük, ez az adag akár kétszerre is elég!
2009. április 14., kedd
Brutális csokoládés támadás
- 50 dkg csokoládé,
- 6 db tojás,
- 10 dkg cukor,
- 12,5 dkg margarin (én rámával csinálom...),
- 1 csomag vaníliás cukor
Érzékeny és rabul ejtő, ez lennék én mostanság!?
Úgy indultam, hogy az új kedvencemet veszem, ami kezd elfogyni, (Dior Miss Dior Cherie).
Magjait betakarítják, szárítják, és alkoholba (rum) áztatják 12-24 óráig, aztán újra megszárítják. Miután a magokat porítják, az esszenciát oldószerekkel vonják ki. A mag kumarint tartalmaz, ezért az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra tiltott. Annak ellenére, hogy rendkívül aromatikus és varázslatos illatú, ritkán említik a szakácskönyvekben)
2009. április 13., hétfő
Sába királynője torta
- 2 ½ evőkanál neszkávé
- 15 dkg natúr pisztácia
- 15 dkg mandula
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1 púpos kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 1 csipet só
(Jelzem, simán sütőpapírt tettem a tortaformába, bőven jó volt úgy is... engem nem szponzorál a Ráma, hogy bekenjem a tortaformám oldalát...)