A megszokott kalácstésztámhoz elhasználtam a mélyhűtőben megtalált, eredetileg a karácsonyi bejglihez készített töltelékeket, azaz a diós és mákos tölteléket.
Ez a kalács remekül variálható. Töltöttem már nutellával, párizsi krémmel, most a diós, mákos töltelék került bele és, hogy nehogy ne csússzon, vaníliasodó készült hozzá.
Mákos, diós kalács vaníliasodóval
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 4 dkg élesztő vagy két csomag instant élesztő
- 4 tojássárgája
- 5 dl tej
- reszelt citromhéj
- csipet só
a diós töltelékekhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 deci víz
- 1 evőkanál vaníliás cukor
a mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 1/2 citromhéja
a vaníliasodóhoz:
- 5 tojás sárgája
- 1,5 evőkanál étkezési keményítő
- 12 dkg cukor
- 5 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 rúd vanília
a forma kikenéséhez:
- olaj
A töltelékeket készítsük el először, hogy hűlni tudjanak, azaz a diót elkeverjük a cukorral, vízzel, a vaníliás cukorral, majd összefőzzük. Amikor érezni az illatát akkor már jónak kell lennie. Ugyanígy járunk el a mákkal is.
A kalácshoz, ha friss élesztővel dolgozunk, azt kevés, langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ha szárított élesztőt használunk, azt csak elkeverjük a liszttel. A hozzávalókból alaposan kidolgozott tésztát dagasztunk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk.
Amikor megkelt, a tésztát ketté vesszük, kinyújtjuk. (minél nagyobbra nyújtjuk, annál jobb!) A tészta egyik felét megkenjük a dióval, majd ráhatjuk az üres tésztát. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a kiolajozott formába rétegezzük, a forma egyik felébe. A mákos töltelékkel ugyanígy járunk el, majd a forma másik felébe rétegezzük.
Letakarva, ismét kelesztjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fok) megsütjük (kb 35-40 perc).
A vaníliasodóhoz a vaníliát ketté vágjuk, magjait kikaparjuk és a tejjel melegítjük. A tojások sárgájával kikeverjük a cukrot a keményítőt, majd a tejszínt. Kis lángon, folyamatosan kavargatva besűrítjük. Ha elég sűrű, azonnal tálalható, de hidegen szerintem finomabb. A vaníliát csak akkor vegyük ki belőle, ha tálaljuk, addig maradhat benne!
Tálaláskor a kalács mellé, vagy rá öntöm a sodót.
Nem ennyire bonyolult egyébként, főleg, ha az embernek van otthon a mélyhűtőben elkészített dió és mák töltelék is...
Ízben az aranygaluskára és a mákos gubára emlékeztet...
Hogy érthető is legyen, így néz ki a tészta, ezekből a kis "pogácsákból" áll össze a kalács, így a töltelék szinte mindenhova kerül benne.
Szaggatáskor:
Megtelt a forma: