Orjaleves. Az egyik legízletesebb leves a marha után szerintem.
Egy ideje nagy leveses vagyok. Szinte várom a telet, a hideget, mert ilyenkor a legjobb egy tányérból tűzforrón levest enni. Gyönyörű, tartalmas napsárga levest. Sok zöldséggel, sok tésztával. Igazán lélekmelegítő egy dolog.
Az orjaleves nálam egy szép húsos karajcsontból készül. Hogy a levesünk ne legyen "habos", én a húst le szoktam forrázni. Ez nem egy nagy mutatvány. A húsos csontot egy nagy szűrőbe teszem, és a mosogatóba teszem. Megmosom. Egy kb egy-két literes lábasban vizet melegítek. Amikor forr, a húsra locsolom. Közben a csontot forgatom, hogy mindenhol érje a forró víz. Persze, ilyenkor megállok a locsolással, mert utána a kezemet is belefőzhetném a levesbe...
Az első kép a nyers, forrázatlan csont, a második kép, a már leforrázott hús. Jól látni a különbséget!
Jöhetnek a zöldségek:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 karalábé
- 1 kisebb db zeller, vagy ha nincs, zellerzöld
- 3 szál fehérrépa
- 5-6 szál sárgarépa
- 2 krumpli
- 1 csomag petrezselyem
Krumplihámozóval meghámozzuk a répákat, a karalábét, a zellert, a krumplit. Én pucolás után mosom meg a zöldséget, így még véletlenül sem leszek sáros, koszos a pucolás végére. A vöröshagymáról csak a legfelső száraz héjat szedem le, és levágom a gyökeres végét, majd ketté vágom a hagymát. A fehérrépát bevagdalom, a többi zöldséget egyben hagyom. A hagymát ketté vágott felületével lefele egy serpenyőben barnára pirítom. Majd így megy a levesbe!
Egy arra alkalmas lábasba beteszem a csontot, majd a zöldségeket. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, bár úgyis felúsznak a tetejére...
A levest sózom, és kb 10-15 szem szemes borsot dobok bele. Lefedem és nagy lángon forrásig melegítem.
Ha forr, a legkisebb lángra teszem, és már csak félig fedem le.
Most jön két-három-négy óra várakozás. A leveshez idő kell. A jó leveshez még több idő kell.
Az orjalevest minimum négy óra hosszat "melegítem". Igen, melegítem, mert olyan pici lángon főzöm, hogy éppen csak "gyöngyözzön" a leves. Ha forrna, zavaros lenne. Idővel gyönyörű napsárga színe lesz, és ahogy betölti a lakást az illata... Nem képződik rajta különösebb "hab", mert a húst leforráztuk. Ha mégis lenne rajta, nem kell leszedni, amire a leves elkészül, a hab is eltűnik a tetejéről.
Minél tovább főzzük, annál "erősebb" leves lesz. Ha készen van, magában, vagy kifőzött cérnametélttel tálaljuk.
Néha teszek bele frissen reszelt szerecsendiót is!
19 megjegyzés:
Imádom a húslevest:)) Én még szoktam a hagymába nyomni 2-3 szem szegfűszeget , és mióta a kertben terem kakukkfüvet, petrezselymet, zsályát, és rozmaringot, mindegyikből csak egy pici ágacskát.
Én is húsleves imádó vagyok!!!
Legjobban marhalábszárral szeretem. Hmmmm. Most, hogy jobban belegondolok azt hiszem a hétvégén főzők én is egy jó kis húslevest:DD
Hmmm, leves. :)
Nálunk is szereti az egész család. És igen, kérjük a fényképet a kész levesről is :-)
En egy sargarepat belereszelek az apro reszelon, ettol finomabb lesz. A vegen ugyis lerszurom, nem lesz zavaros.
Kevés jobb dolog van a húslevesnél, a hét végén nálunk nyakleves lesz, kacsanyakból.
Érdekes dolog az édes anyanyelvünk, ahogy a disznó részeit nevezi. Az orjának semmi köze a malac elején levő konnektorhoz, ahogy a nyúljának se a tapsifüleshez.:-)
Krisztina, én is nagy húslevezős vagyok. A marhát szeretem a legjobban. Azt még csészéből is megiszom!
DebiGabi, velőscsontot főzöl bele?
Mandy, kérsz?:)
Lucja, igyekszem fényképezni a kész levest is, csak mire oda jutnék, már nem a legszebb formáját mutatja... Már csak az "alja" van meg.
Edit a répától gyönyörű színe lesz. Ebben a levesben a képen van egy kis sáfrányos szeklice is, mert néha az is kerül bele.
Jókaja, példa az ékes anyanyelvünkre, ezt küldte apukám e-mailben:
A H1N1 influenza neve úgy született, hogy egy mikróbiológus elment egy étterembe ebédelni.
Jött a pincér, és megkérdezte, hogy mit ajánl, mit egyen. A pincér gondolkodott, majd azt mondta:
Háegyenegy........!
Szepyke,
Bele bizony. Az uram szokta megenni a velőt pirítóssal, én annyira nem szeretem, de a leves annyira jó ízű lesz csontos-marhától:))
Kisgyerekkoromban volt egy mamám,aki úgy főzte,hogy marahúscsontot és karajt is szokott belefőzni vasárnaponként a húslevesbe.De lehet,hogy még tyúk is volt benn.S mindig mentünk enni hozzá mise után.
Soha még olyan jó levest nem ettem.
Hiába is próbálom megfőzni...
Köszönöm,hogy eszembe juttattad.
Itt van én húsleveském:
http://szekimama.blogspot.com/2009/04/isteni-finom-marhahus-leves.html
Mi a vegyes húslevest szeretjük a legjobban, ami marha, disznó és tyúkhúsból készül. Nyammmmiiiii
Kerrek szepen egy tanyerravallot.
YUUUUUMMMMMMMMYYYYYY !!!!!!!!!!!
A húsleves a legjobb magyar kaja, ami létezik!
DebiGabi, én csak belefőzöm, és aztán furcsán nézek azokra, akik piritóssal megeszik...:)))
Andi, igen azt mondják, hogy az a legjobb, amibe mindenből tesznek! Én a marhát szeretem a legjobban, utána az orját. A csirkét nem szeretem. De nem tudom, hgoy miért..
Csongi, akkor ez pont olyan, mint amit Andi mondott!
Suzi, küldöm. Küldök kettőt, nehogy kevéske legyen!:)
Wise Lady, szerintem is. Mindenki más csak lohol utánunk levesfronton...
Valóban isteni a szép sárga gyöngyöző húsleves....Finommetélttel, hmmmm...Imádom!
Én teszek bele 1 paprikát és 1 paradicsomot is.
Anyósom levese a világbajnok-komolyan, olyan jót még sehol nem ettem...Fel is teszem majd, ő hogy főzi...Ja, igen: ő is 3 féle húsból készíti!!!!
Hogy én mennyire szeretem a finom húslevest!
Trnity, én is hallottam, hogy paprikát is tesznek bele. Bevallom, az nekem nagyon furcsa. Kiérződik az íze?
Csibe, ha legközelebb lesz, hozok egy tányérnyit!
Én is imádom. Olyan érdekes, hogy amikor beteg az ember, tényleg egy tányér húsleves, és már jobban is van. Azt olvastam valahol, de nem megerősített, netes infó, hogy a csirke húslevesben van valamilyen anyag, ami segíti a gyógyulást. Szerintem a melegsége, de lehet, hogy aki ért hozzá, majd megmondja, hogy mi az!:)
Sziasztok!
én új vagyok de próbáljátok ki egy darabvad csontot tesztek a levesbe.
Valami nagyon finom ízt biztosít az isteni húslevesnek.
Mogyi
Mogyi, és hol veszel vadcsontot???
Megjegyzés küldése