Már egyszer feltettem a képeket róla ITT.
Most akkor jöjjön a recept is.
Méteres kalács
Hozzávalók egy kb 60 cm-es süteményhez, ami egy sárga és egy barna piskótából áll össze:
- 26 dkg liszt
- 26 dkg cukor
- 7 evőkanál olaj
- 10 evőkanál melegvíz
- 1/2 zacskó sütőpor
- 4 db tojás (szétválasztva)
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 8 dl tej
- 1 zacskó vanília pudingpor + 2-3 evőkanál cukor + 2 dkg vaj
- 1 zacskó puncs pudingpor + 2-3 evőkanál cukor + 2 dkg vaj
- 8-10 dkg csokoládé + 1-2 evőkanál olaj, vagy vaj
- opcionálisan szórócukor (ez el is hagyható!)
A hozzávalókat, azaz a lisztet, a cukrot, az olajat, a vizet, a sütőport, a tojások sárgáját jól elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a krémhez keverem. Egy kivajazott, lisztezett püspökkenyér formába öntöm a tészta felét, a másik feléhez hozzá szitálom a kakaóport, és óvatosan elkeverem, majd a másik formába öntöm.
180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) készre sütöm. Kb 30-45 perc, ami függ a formától is!
Ha kész, kiborítom és hagyom teljesen kihűlni, majd egy centis szeletekre vágom.
Elkészítem a pudingokat. Kicsit kihűtőm őket, közben belekeverem a vajat, hogy kicsit krémesebb, kenhetőbb legyen a puding.
Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük a sütemény összeállítását.
Egy barna piskóta, ezt megkenjük vanília pudinggal, majd jön a sárga színű piskóta, amire a puncs krémet tesszük. Addig folytatjuk, míg a piskóták tartanak. Ha eltérő a nagyságuk, formára is vághatjuk a kész süteményt, majd kenjük meg az olajjal, vagy vajjal megolvasztott csokoládéval, és ha van szórócukrunk, megszórjuk vele, de ez el is hagyható.
Ha készen vagyunk, a süteményt ferdén kezdjük el szeletelni, így kapjuk meg a mintázatát.
Hűtőben tároljuk, mert a puding miatt hamar romlik.
Bevallom, én nem szeretem az ilyen pepecselős süteményeket. Mindig dühít, hogy dolgozik az ember egy csomót vele, majd öt perc alatt elpusztítják...:)
Ha színesebbre akarjuk, használjunk színesebb pudingport, esetleg több félét, ne csak kettőt.
8 megjegyzés:
Imádom!
Pont kaptunk tegnap pár szelettel, hihetetlen lelki erővel csak másfél szeletet toltam be :D Annyit még lehet neeeeeeeem?:D
Gyermekkorom emléke. Isteni. Nagyon szép
Jaj de jó,hogy feltetted!Már azt hittem,elfelejtetted!Köszönöm!Ki is próbálom!Huuu de jóóóóóó!!!
Nagy kedvenc!...és tényleg öt perc alatt eltűnik...no, de nem a befektetett idő miatt sajnálom, hanem...khmm...azok a fránya kalóriák ;)
Nagyon guszta! Még nem csináltam ki kéne próbálnom fiúk biztos díjaznák!
Livi, egy hőőőőőőős vagy!:))))
Bianka, igen, az enyém is! Ezzel a sütivel kezdtem meg a sütés iránti szerelmet!:)))
Ekszerlada, majd mesélj!:) Nem felejtettem el, csak egy-két dolog közbe szólt..:))
Csibe, nah, igen... :))))
Maryenne, szerintem is díjaznák. Nekem túl macerás, de egyszer-egyszer belefér!:)
Köszönöm, már véresre kapartam a fiókot, de nincs meg a recept.Ez még egyszerűbb, mint az enyém, megmentettél, holnap jön haza a kislányom, és ez a kedvence...
Annalíz, nagyon szívesen!:)
Megjegyzés küldése