Ez a recept a Kifőztük pdf újsgá 5. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!
A kókusztej beszerzése nem mindig könnyű feladat. Ha házilag szeretnénk elkészíteni, a szinte mindenhol kapható szárított kókuszreszelékből tehetjük meg a legegyszerűbben. Természetesen a legjobb az lenne, ha friss kókuszdió belsejéből tudnánk készíteni, de ha ilyen nem áll rendelkezésre, a szárított is megteszi.
Kókusztej készítése házilag
Hozzávalók:
- 30 dkg kókuszreszelék
- 1 liter forró víz
A vizet felforraljuk. Egy tálba gézlapot vagy ennek hiányában konyharuhát terítünk, és a kókuszreszeléket beleöntjük. A forró vizet ráöntjük a reszelékre, majd elkeverjük, lefedjük, és kihűlésig hagyjuk állni. Ha kihűlt, a gézlapot összefogva „kicsavarjuk”, hogy minden lé távozzon belőle. Ezt azonnal használhatjuk, vagy a hűtőben tárolhatjuk. A tárolásnál a kókusztej tetején összeálló kókuszzsír visszamelegítve ismét folyékonnyá válik. A kókuszreszeléket a gézzel együtt terítsük ki, szárítsuk meg, majd ugyanúgy használhatjuk, ahogy szoktuk.
Az így kapott kókusztej fagylaltok, mártások alapja is lehet. Készíthetünk vele tejbegrízt, tejberizst, bármit, amiben a kókusztej ízére van szükségünk. Ha kihűtjük, a tetején keletkező réteg a kókuszzsír, amit főzéshez használhatunk.
5 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet! Egyszer lehet, hogy kipróbálom!
Napokban láttam kókusztejes receptet, ami nagyon megtetszett, de ráhagytam, mert gondoltam kisvárosban úgy sem tudom beszerezni. Erre itt az égi jel! :))) Most már csak a receptre kellene újból rátalálnom! :)
Maryenne, remekül használható!
HaNa, esetleg egy jó kókuszos fagyi? Azt találsz nálam, és Isteni!:)
Ez nagyon egyszerű.... irány a barkácsolás és a zsír gyártás :) köszi. 1 liter kókusztejet használtunk el, amikor thai gyümölcs szusit készítettünk, annak elég borsos volt az ára
Igen, annak elég borsos tud lenni...:)
Megjegyzés küldése