Ez a recept a Kifőztük 7. számában jelent meg, sok másik remek recept mellett. Az újság letölthető a megújult weboldalról. www.kifoztuk.hu
Hozzávalók
- 10 dkg kristálycukor
- 8 dkg méz/cukorszirup/juharszirup
- 2 evőkanál víz
- 4 dkg szódabikarbóna
- kb. 2 evőkanál olaj
A felületet amire a kész masszát önteni fogjuk, megkenjük olajjal.
A szódabikarbónát kis lyukú szűrőn átszitáljuk, hogy ne maradjanak benne csomók.
Egy mély lábasban melegíteni kezdjük a cukrot, a vizet és a mézet. Néha megkeverjük, de csak lassú, óvatos mozdulatokkal, mert az olvasztott cukor nagyon forró! Kezdetben opálos színe van,
ami lassan aranysárgára vált. Akkor jó a szirup, amikor olyan sűrű, hogy az edény alján egy pár pillanatig megmarad a kanállal húzott csík. A színe egyik pillanatról a másikra vált a majdnem fehérről barnára, ezért amikor elérte az arany színt, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a szódabikarbónát. Nagyon habzik, ettől ne ijedjünk meg! A masszát gyorsan és alaposan kikeverjük, hogy ne maradjon benne sehol szódabikarbóna darab, mert az élvezhetetlenné teszi az édességet.
A forró, habos masszát a formába vagy a tálcára öntjük, és 30 percig magára hagyjuk. Fél óra elteltével egy kemény masszát kapunk, amit késsel tetszőleges darabokra vághatunk. Légmentesen záródó dobozban tároljuk!
ami lassan aranysárgára vált. Akkor jó a szirup, amikor olyan sűrű, hogy az edény alján egy pár pillanatig megmarad a kanállal húzott csík. A színe egyik pillanatról a másikra vált a majdnem fehérről barnára, ezért amikor elérte az arany színt, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a szódabikarbónát. Nagyon habzik, ettől ne ijedjünk meg! A masszát gyorsan és alaposan kikeverjük, hogy ne maradjon benne sehol szódabikarbóna darab, mert az élvezhetetlenné teszi az édességet.
A forró, habos masszát a formába vagy a tálcára öntjük, és 30 percig magára hagyjuk. Fél óra elteltével egy kemény masszát kapunk, amit késsel tetszőleges darabokra vághatunk.
Ezen a képen egy nagy dobozba öntve, majd abból kiszedve, darabolás előtt látható.
5 megjegyzés:
ÁÁÁ ragad a fogam közé, imádom
Finom!Az őszi, téli vásárok hangulatát juttatja eszembe.:-)
Tök régóta tervezem, hogy kipróbálom, mivel imádom! Viszont ez az az édesség, ami soha nem fogy el teljesen. Valahogy minidg megmarad egy darab, ami aztán a kukába landol...
Bianka, ragad minden, nem csak a kezed..:)))
Nelli, azt, azt!:)
Adri, fagyi???? Tejszínes alap, és ropogós törökméz benne... brutál!:) Ha végre lenne időm, feltenném, nagyon egyszerű, és állati finom!:)
Oooooo de jóó még sosem kóstoltam! :-) Itt az ideje!
Megjegyzés küldése