Ahogy az idő hidegebb, egyre többször vágyom egy finom, meleg levesre. Arra a fajtára, ami tartalmas, ízes, szívet-lelket melengető. Ez a leves tökéletesen megfelel ennek a meghatározásnak. Ez az étel is megtalálható a Kifőztük 8-as számában, ami letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Sárgaborsóleves
Hozzávalók
- 30-40 dkg füstölt hús (pl. comb)
- 30-40 dkg sárgaborsó
- 1-2 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 2 dkg vaj
- 1,5 l zöldségalaplé (vagy 3 zöldségleves kocka + 1,5 l víz)
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
- kenyérkockák
- vaj
- őrölt pirospaprika
A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a vajon megdinszteljük. A húst megmossuk, felkockázzuk és a hagymához adjuk. Együtt pirítjuk pár percig, majd a megmosott sárgaborsót hozzáadjuk. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a petrezselymet és a nagyobb darabokra aprított sárgarépát. Felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük. (Ez minimum 50-60 perc.)
Amikor a sárgaborsó megpuhult, kiszedjük a húskockákat és a petrezselymet. A levest botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük. Ha nagyon sűrű, öntsünk bele kevés vizet, de vigyázzunk, ne hígítsuk túl! Visszatesszük bele a húskockákat és újra felforraljuk.
Tálalás előtt a kenyérkockákat vajon megpirítjuk, megszórjuk kevés őrölt pirospaprikával és a leves tetejére szórjuk. Ha szeretjük, tehetünk rá aprított petrezselyemzöldet is.
5 megjegyzés:
Finooom :)
Finom, tartalmas leves.:-)
De jó recept! A levesbetét remekül mutat.
Juj, de nagyon szeretem ezt a levest! Fényposta működik? ;)
Finom, bizony, azonnal küldöm, kapcsford, és az ablakot is tessék nyitni!:)
Megjegyzés küldése