A brownie az amerikai, vagyis az USA egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő süteménye. Mivel még nem voltam az USA-ban (sem), ezért csak gondolom, hogy milyen is lehet az igazi... Valószínűleg tömény, édes és nagyon, nagyon csokoládés.
Ez a brownie nem annyira édes, viszont nagyon, nagyon, nagyon csokis. Ideális lehet testi, lelki feltöltődésre, hiszen, ha minden igaz a csokoládé boldogsághormont, azaz endorfint termel...
Azt írják az okosok, hogy a nyers kakaóbab a föld legerősebb antioxidáns hatással (flavonoid hatóanyaggal) bíró növénye, így a nyers csokoládé nagyon, nagyon egészséges.
Ha csokoládét fogyasztunk, részesítsük előnyben a keserű, azaz a fekete csokoládét. Ebben a süteményben is az van...
Brownie
Hozzávalók
- 25 dkg vaj
- 20 dkg keserű csokoládé (minimum 70 %-os!)
- 38 dkg cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipet só
- 4 tojás
- 20 dkg cukrozatlan kakaópor
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 zacskó sütőpor
- 10 dkg csokoládécsepp, vagy darabolt étcsokoládé (lehet fehér csokoládé is)
a tálaláshoz:
- fagylalt vagy tejszínhab
A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd kicsit kihűtjük. Hozzákeverjük a többi hozzávalót, ezt géppel is végezhetjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük. Nagyjából 30 x 25 cm-es sütőedényt kibélelünk sütőpapírral, a masszát beleöntjük. Tetejére szórjuk a darabolt csokoládét, majd a sütőbe téve 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, de ne süssük túl, ne száradjon ki a süteményünk.
Tálaláskor kockára vágjuk vagy valamilyen formával kiszúrjuk.
Adhatunk mellé fagylaltot vagy tejszínhabot.
Ebből a süteményből süssünk rögtön dupla adagot, mert jól fagyasztható. Remek alapja lehet poharas desszerteknek vagy sütés nélküli tortáknak, ledarálva pedig kókuszgolyó készülhet belőle.
Ez a recept a Kifőztük 2011/3-as számában jelent meg. Az újság megtekinthető a www.kifoztuk.hu oldalon. Mint eddig is, most is ingyenesen!
7 megjegyzés:
Nagyon-nagyon jól néz ki, én meg non éhes vagyok :)
Nagyon, nagyon finom
Most nagyon megenném, fagyit is és tejszínhabot is kérek! :D
Ááá, ez tényleg brutál csokis. Vaníliafagyival kérem!
Vagy az snassz? Mindegy, akkor is! :D
A dekorációt honnan szedted? Nagyon jól néz ki! Most valamelyik gyorsétterembe is árulnak hasonlót, de az csak pici adag.
Jutka, nagyon, nagyon finom is!:))
Bianka, így igaz!:)
Szemirámisz, azonnal hozom!:)))
egycsipet, nem snassz... a fagyi soha nem az...:))))
GasztroRéka, a csillagos izé, az egy nagy ajándékzacskó, a piros meg egy terítő... :)))) Talán a Mc Donaldsban volt, vagy van brownie, vagy a Burger Kingben? Ez sokkal finomabb annál!:))))
Kedves Szepyke!
Még csak 3 hónapja írom a kis blogomat, ügyetlen fotókkal, egyszerű receptekkel. A Kifőztük újságot láttam már többször is, de mindig valamit írni akartam a blogomba, így átsiklottam a magazinon és soha nem töltöttem le.
Most viszont végignéztem a húsvéti számot, és szeretnék szívből gratulálni!!!!! Nagyon tetszik!
Nagyon jól ismerem a nyomtatott gasztronómiai témájú magazinokat, és meg kell, hogy mondjam, hogy ez túltesz mindegyiken. Minden receptet elkészítenék szívesen, látszik, hogy abszolút kipróbáltak, sok magazinnál még ez sincs szerintem. Tetszenek a húsvéti dekorárációs tippek is, szóval minden egyes oldala aranyat ér! Még egyszer gratulálok! További sok sikert hozzá!
Megjegyzés küldése