Ez az étel olyan finom, hogy aki megkóstolja, az rögtön a padlizsán szerelmesévé válik. Egyszerűen készíthető, sült vagy rántott húsok, zöldségek mellé köretként is fogyaszthatjuk, és főételként is tökéletesen megállja a helyét. Ha sonka nélkül készítjük és durumtésztát használunk, akkor lakto-vega fogást kapunk.
Hozzávalók 3-4 személyre
- 3 padlizsán
- 1 evőkanál olaj
- 1 paradicsom
- só
- bors
- 1 csomag újhagyma
- 10-15 dkg szeletelt sonka
- 50 dkg lasagne tészta
a besamelhez:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
- 1-2 evőkanál őrölt fahéj
- 25-30 dkg füstölt mozarella
- 1 kisebb fej lila hagyma szeletelve
- füstölt mozarella
Megmossuk és körülbelül fél centis szeletekre vágjuk a padlizsánt, majd besózzuk. Serpenyőbe öntjük az olajat, és az egyik padlizsánszelettel egyenletesen eloszlatjuk. Pár perc alatt megpirítjuk benne a padlizsánszeletek mindkét oldalát, majd kiszedjük őket egy tányérra. Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott újhagymát.
A besamelhez kis lábasban felolvasztjuk a vajat, ráhintjük és megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, így csomómentes lesz a krém. Beletesszük a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a lereszelt sajtot, majd hozzákeverjük a hagymát is.
20 x 30 cm-es mélyebb tűzálló edény aljára öntünk a szószból, teszünk rá egy réteg tésztát, megkenjük szósszal, és beborítjuk a padlizsánszeletekkel. Erre is szószt kenünk, majd ismét tészta következik, rá szósz, majd padlizsánkarikák, és ismét szósz. Minden második rétegre egy-egy szelet sonkát fektetünk. Az utolsó előtti tésztalapra paradicsomkarikákat teszünk, betakarjuk az utolsó tésztalappal, leöntjük a fahéjas besamellel.
A besamel bőven ellepi a tésztát, és köré is jut belőle, ebbe szórjuk a feldarabolt lila hagymát.
Alufóliával fedjük, kb. 35-40 percre 180 fokos sütőbe tesszük, majd levesszük róla az alufóliát, megszórjuk reszelt sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük. Azonnal tálalhatjuk.
A tészta teljesen megfő a szószban, ezért nyersen használjuk a rétegezéshez. Bármilyen más tésztával is készíthetjük, amellyel elérjük a lasagne-hatást.
3 megjegyzés:
padlizsános lasagne nagy kedvenc nálunk is:)))
rilla
Nagyon finom, mi is rajongói vagyunk a padlizsánnak
Rilla, hát te itt?:)))
Bianka, bizony az!:)
Megjegyzés küldése