2011. október 21., péntek

Kókuszos profiterol - házi kókusztejszínnel


Helyesek, nem? És ha tudnátok, hogy milyen finom... És annyira nem is bonyolult. 
Ezzel a kókuszos, csokoládés desszerttel a kókuszrajongóknak szeretnék kedvezni. Könnyen és gyorsan, körülbelül egy óra alatt elkészíthető, és ebből fél óra maga a sütési idő. Előre összeállíthatjuk, a hűtőben több napig is tárolható. A tésztája a Kifőztükben már bemutatott égetett tészta, és a töltelék krémje is visszaköszön a kókuszkrémes pite tetején. Érdemes a krémből dupla adagot készíteni, majd két egymást követő hétvégén ezzel a két desszerttel kényeztetni magukat és a családot. A krémek édességét a saját ízlésünkhöz igazíthatjuk, ha kóstolgatással ellenőrizzük, mikor megfelelő. Ne édesítsük túl, ne nyomjuk el a kókusz ízét!

Ez a desszert a Kifőztük 2011/9. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahogy eddig, most is ingyenesen. 

Kókuszos profiterol - házi kókusztejszínnel


Hozzávalók

az égetett tésztához:
  • 4 nagy tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 evőkanál porcukor
  •  1 dl tej
  •  1 dl víz
  • csipet só

a krémhez:
  • 4 dl sűrű kókusztej
  • 2-4 evőkanál porcukor
  • 2 zacskó habpor (90 g)
  • 1 zacskó habfixáló (10 g, elhagyható)

a csokoládés krémhez:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tejszín

a szóráshoz:
  • 5 dkg kókuszreszelék

Az égetett tésztához forralni kezdjük a tejet, a vizet, a vajat és a porcukrot. Amikor forr, beletesszük az átszitált lisztet, és addig kavarjuk, amíg csomómentes nem lesz a massza, és el nem válik az edény falától. Kicsit hűlni hagyjuk, közben fölverjük a tojást. Robotgéppel kikeverjük a langyos tésztát, közben több részletben hozzáadjuk a tojást. Fényes masszát kell kapnunk, amelyet habzsákba töltünk. Nagyjából diónagyságú darabokat nyomunk belőle sütőpapírral bélelt tepsire. Enyhén megspricceljük őket vízzel, majd 180 fokra melegített sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg a fánkok aranybarnára nem sülnek.
Az utolsó 5 percben résnyire nyitjuk a sütő ajtaját, hogy távozhasson a gőz.

Amíg sül, elkészítjük a krém hozzávalóit. A cukorral ízesítjük a kókusztejet. Vigyázzunk, ne édesítsük túl, hogy érvényesüljön a kókusz íze. A habpor zacskóján olvasható leírás alapján elkészítjük a kókuszhabot, csak tej helyett a kókusztejet adjuk hozzá. Keményebb, tartósabb lesz, ha használjuk a habfixálót; nélküle lágyabb marad. Habzsákba tesszük a krémet, és megtöltjük vele a fánkokat.

A csokoládészószhoz előbb összeolvasztjuk, majd kihűtjük a hozzávalókat.
Tálaláskor meglocsoljuk vele a süteményt, amelyet ráadásképpen megszórunk kókuszreszelékkel.


A kókuszreszeléket száraz serpenyőben átpirítva még intenzívebb kókusz ízt kapunk.


8 megjegyzés:

Szemi írta...

Hogy ez milyen finomságos lehet! Most muszáj valami édesset keresnem gyorsan, nagyon megkívántam. :)

Vicuska írta...

Újságot letöltöttem, tartalmas, igényes, ezer köszönet a sok munkáért!!!
A kis profiterol olyan sokat sejtetően kukucskál ki ránk a csokiöntet alól :) Hú, de megkívántam megízlelni! .)

Belly írta...

Ideszemtelenkedhetek kunyizni?

Olyan jóképűek!

Én nem mertem még neki állni,valahogy félek az égetett tésztától.

Unknown írta...

Nagyon gusztusosak. Profiterolt még nem csináltam, de ekler fánkot igen, biztos ez sem nehezebb :)

chriesi írta...

Mennyire guszta a belseje!

Névtelen írta...

ez nagyon ott van Szeppem! :)

szepyke írta...

Szemi, azóta gondolom, hogy csillapítottad...:)

Vicuska, köszönjük!:)

Belly, ne félj, ha nekem sikerült... neked pláne fog!:)

Vikvi, próbáld ki!!!

Chriesi, és ha tudnád, hogy milyen finom... volt...:)

Ancsika köszönöm!:)

Bianka írta...

Nagyon guszta és izgalmas a kókusztól

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...