2009. június 24., szerda

Húsevő vagyok!


Nem tagadom, és nem is akarom, hogy ez megváltozzon. Mert ilyen a szervezetem, a fogazatom (már amennyi még van belőle) "kiképzése". Embernek születtem, így rendelkezem olyan gyomorral, ami képes megemészteni a húst, sőt, olyanra is "alakították", hogy képes legyen erre. Hogy miért ez a bejegyzés? Mert néha már úgy érzem, hogy ezt hirdetnem kell. Lehet, hogy a "hirdetnem" rossz szó erre, de valami ilyesmi jut az eszembe hirtelen.

A goldenblog 2009 miatt rengeteg blogot olvastam az elmúlt egy hétben. Sokkal, sokkal többet, mint amennyit akartam volna. Hogy miért volt ez több, mint amennyinek lennie kellett volna? Mert vannak dolgok, amikkel nem tudok mit kezdeni. Például, biztos a tudatlanságom miatt, nem értem, hogy miért kell nyers ételeket fogyasztani? Vagy miért jó ha az ember nem eszik semmilyen húst, illetve semmilyen állati eredetű élelmiszert? Illetve, azt sem értem, hogy aki ezt teszi, az miért próbálja a gyerekére is ezt "erőltetni". Lehet, hogy az erőltetés megint nem a legjobb szó, de ha nem adunk más irányt, akkor azt az egyet, azt erőltetjük, nem? Igen, tudom. Az ember a gyerekének a legjobbat akarja. A saját hite szerinti legjobbat. Ezt értem. És olvasok mindenfélét, hogy mi miért nem jó. Miért ne igyunk tejet (állati eredetűt), miért ne igyunk kávét, mit mikor érdemes fogyasztani, mi az ami lugosít, vagy savasít, vagy rohad a gyomrunkban emésztés közben.

Gyerekkoromban azt mondták, igyál tejet, mert az jó, egyél egy almát akár fogmosás után is, mert az szintén jó. Most meg ne igyak tejet, és eszem ágába ne jusson zöldséget enni lefekvés előtt, mert az nem jó a gyomromnak. Értem én, hogy fejlődik a tudomány, és egyre több mindent megértünk, átértelmezünk, de biztos, hogy ez jó?

Persze, az lenne a jó, ha nem lennének betegségek és mindenki örökéletű lenne, csak akkor kellene még egy pár Föld, és akkor nem repülőjegy foglalással bénáznék, hanem űrrepülőjegy foglalással. Legalábbis gondolom. Ezt mondjuk jelenleg annyira nem szeretném...

Értem azt is, hogy ne együnk húst, mert ne ontsuk ki egy állat vérét sem, de ezeket az állatokat ha minden igaz, ezért tenyésztik, mint ahogy a zöldségeket is azért termesztik, hogy megegyük. Akkor miért csak az én húsevésemmel van a gond, a vegák miatti zöldségtermesztéssel miért nincs? Állítólag a növények is éreznek. Tehát, aki bármilyen növényt eszik, az is vérét ontja annak, még ha abban az esetben ez nem igazi vért takar.

Szerintem nem eszem túl sok húst, például marhát szinte soha. Mondjuk a disznóhúsnak vannak olyan formái, amiért akár éjjel is feltépném a hűtőt (örök barátom a rántotthús és a sertéspörkölt, hogy a jó kis füstölt csülköt már ne is említsem...), és a libazsíros kenyér egy kis libamájjal, és lilahagymával kedvéért is elég sok mindent megtennék...

A hétvégén ebédeltünk és a cigánypecsenyéhez felszolgált kakastaréjnak megsütött szalonna fogyasztása közben hangosan felnyögtem, mert az valami olyan ízélményt adott a friss kenyérrel, és a külön nekünk feltálalt lilahagymával, hogy.... hogy egyszerűen nem értem, hogy emberek ezt hogy hagyhatják ki? Jó, itt most lehet azt mondani, hogy én meg nem eszem meg semmi olyat, aminek egy cseppnyi köze van a vízhez, mint hal, és vízben élő izék. Igen, ebben is van igazság.

De teljesen leállni a húsról, a tejről, az állati eredetű ételekről? A másik a vegaság számomra érthetetlen túlfokozása a nyers étkezés... Azt meg miért? Miért kell mindent nyersen enni?
Nem mélyedtem el a témában, mert annyira távol áll tőlem, hogy nem érdekel, így nem is akarom megtudni, hogy miért jó, illetve, hogy pontosan mit is takar. (Gondolom, hogy ami nyers, abban benne marad minden vitamin, tápértékű dolog, stb...) Úgy képzelem, hogy mindent nyersen esznek, akkor ezek szerint például mindent hidegen? A gyomornak a meleg táplálékkal kevesebb dolga van, könnyebb emésztenie, és mintha valami olyasmi is lenne, hogy a főtt dolgot is könnyebben emészti, mint a nyerset. Nem? Mindegy, én húsevő vagyok, és szerintem maradok is...

Köszönöm, nem kell meggyőzni az ellenkezőjéről, én sem próbálok meggyőzni senkit arról, hogy már pedig húst enni jó. Nem hirdetem, csak csendben megeszem azt a mennyiséget, amit a szervezetem megkíván. Illetve, néha ennél kicsit többet is, mert van, hogy csak a szemem kívánja...

Ez a bejegyzés nem vitaindítás miatt készült, csak le kellett írnom. Azért is írok blogot, hogy amit akarok, azt kiírhassam magamból, még ha lesz akinek ez nem tetszik, akkor is...

40 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Mélyen egyetértek. Egyébként meg, szerintem a hozzátáplálástól kezdve kell az állati eredetű táplálék a gyereknek. Másfelől én úgy vagyok, hogy mindent megismertetek, hogy formálódjon az ízlése, aztán az élet majd eldönti, eszik-e húst vagy sem.
A nyers dologhoz pedig annyit fűznék, hogy egy jó tatárbifsztekért is feltépem a hűtőajtót:-)

szepyke írta...

Nah, jó, de az nem pont az a nyers, amiről én írtam... :DD

italiana írta...

Egy jó füstölt csülökért odaadnám a fél karom már nem ettem 6 hónapja.És nem önszámtambol mondtam le róla hanem azért mert itt nincs ahol élek.Egyébbként néha azt érzem annyi informácioval árasztanak el bennünket hogy a fene se tudja már mi lenne jó .Az igaz régen nem mondták ne egyél ezt vagy azt de nem élt senki ilyen felpörgetett életet mint most.Ki tudja mi volna jó mindenkinek szive joga dönteni mivel táplálja magát.Én maradok mindenevő és alig várom hogy haza menjek....

Chef Viki írta...

Egyetértek. Húsevő vagyok, abszolút. Hétvégén csülökpörkölt volt bográcsban, körömmel és farokkal :-)) És igen, jöhet a libamáj is!

Fura, el sem tudom képzelni a másmilyen táplálkozást. A vega még csak-csak, de a nyers táplálkozás... Nem hiányzik a meleg, főtt, illatos étel? Ha más nem, az ínynek? És igen, a gyerekek pl. mit mondanak a suliban?

Egyébként meg pont a napokban volt, hogy a fertőzött gabonától hormonzavaros lett egy öt éves kislány... Erről ennyit, biokajálás, mi?

mariam írta...

Engem az bizonytalanít el, hogy a tudomány éppen aktuális "jelenlegi" álláspontja oly gyakran, és oly gyorsan változik...ráadásul, ami ma fehér, az holnap megeshet, hogy fekete lesz.
A szélsőségekkel van bajom.
Én mindennek megadom az esélyt egy arany középúton, akkor túl nagy meglepetés nem érhet. (A nyers étel azért kicsit távol áll tőlem)

Lilla írta...

röviden: :-))))
hosszabban:
én sem értem a nyerskosztosokat, meg azokat a vegákat, akik nem esznek se tojást se tejterméket.
pedig én nem vagyok túl nagy húsos, hetente többször eszünk vega kajákat, ha úgy tetszik. de azokban mindig van sajt, tojás...
én azt szoktam mondani, hogy 'vannak csuda dolgok...'

szepyke írta...

Hu, de örülök, hogy nem rögtön mindenki lekapott a tíz körmömről, hogy már pedig...

Minket embereket arra találtak fel, hogy húst is együnk. A szarvasmarhát arra, hogy ne egyen. Biztos, hogy nem véletlen a dolog.

A nyers étel nekem érthetetlen. Még a zöldség is mennyivel másabb, ha grillezve, főzve van. Gondolom, azért lesz, aki a másik oldalt képviseli majd...

szepyke írta...

Viki, bio kaja, hagyá má! Ami eső esik azzal mit csinálna, mert az ám az égből hull alá, és abba az Isten se tudja, hogy mi van...

Milene írta...

:) Én is húsevő vagyok :))
Kb. egy hónapja volt egy eszmecserém a legkedvesebb barátnőmmel a témában. Azt kérdezte, hogy nincs-e lelkiismeret furdalásom, hogy megeszem szegény állatokat. Határozottan nincs. Amit írtál, mintha én írtam volna!

Viccesen: Nem azért küzdöttem fel magam a tápláléklánc csúcsára, hogy nyers zöldségeken éljek. (Bár azokat is szeretem!)

szepyke írta...

Citromfű! :D

Palócprovence írta...

:)))))Remekül megfogalmaztad a dolog lényegét! Nagyon jól tolerálom mások étkezési szokásait (akár még főzök is e szerint) egészen addig, amíg nem akarják rám erőltetni, mint egyedüli üdvözítő utat. Én sem várom el, hogy más úgy gondolkozzon mint én.Bár, ha nekem kellene megölnöm amit megeszek, valószínűleg vegetáriánus lennék.A tej- és tojáskérdést végképp nem értem, hogy az egyéb szélsőségekről már ne is beszéljek.
Az elmúlt 20 évben már szinte mindenről "bizonyították" pro és kontra, hogy milyen egészséges, rákkeltő és folytathatnám a végtelenségig.Ahol tradicionális a vegetáriánus táplálkozás, okkal alakult ki (éghajlat, népsűrűség, vallás), a nyugati világban elsősorban divat (leszámítva az allergia miatt így étkezőket, de ez elenyésző). Az erkölcsi meggyőződés persze más tészta, bár amíg az emberek egymást öldösik, naivitás a húsevés eltörlésében reménykedni. És igen, a növények is éreznek...

szepyke írta...

Igen, sok-sok "népszokás" vagy eredendő okosság azért alakult ki, mert valahogy rá kellett venni az embereket arra, ami a helyes...
Ilyen szerintem, hogy Indiában évente egyszer meg kell fürdeni a Gangeszben, nem részletezném, hogy miért. Tudnék még egy párat írni, de nem írok, mert kapok a fejemre.

És azt gondolom, hogy a végeltek soha nem jók. Legalábbis szerintem.

Wise Lady írta...

Abszolút egyetértek. Másrészt, aki növényi táplálékon él hosszú távon, egészen biztos, hogy előbb vagy utóbb vashiányos lesz. Az erről szóló kutatást én személyesen olvastam a Scientific Americanban. Lásd Gasztro mítoszok 2. Spenót legenda nálam.
Másrészt minden vakon hívőben a fanatizmus a legtaszítóbb, legyen bármiről szó, az erőszakos hittérítés.
Volt egy kolléganőm, aki vegán etette a gyereket. Egy buli előtt eljött segíteni, és tiltotta a gyereknek, hogy egyen a szendvicsből, miközben készítette őket. Kókuszzsíros korpakenyeret ehetett csak, még ott is. Azokat a gyerekszemeket sose felejtem el!

duende írta...

Én voltam vega is - és szeretnék újra az lenni. Nem igazán vagyok húsevő.
De a térítést én sem szeretem.


"Volt egy kolléganőm, aki vegán etette a gyereket. Egy buli előtt eljött segíteni, és tiltotta a gyereknek, hogy egyen a szendvicsből, miközben készítette őket. Kókuszzsíros korpakenyeret ehetett csak, még ott is. Azokat a gyerekszemeket sose felejtem el!"

Ezt Whise Lady írta. Na az ilyen anyukáktól tényleg hülyét tudok kapni. Borzasztó.
Ha egészséges arányban kap mindent egy gyerek - zöldfélét, gyümölcsöt is, azzal minden rendben van szerintem. És ha felnőtt lesz az a gyerek, majd ő eldönti hogy hogyan akar étkezni. Addig meg anyuka egye a hülyeségeit, de a gyereket táplálja normálisan. :(

duende írta...

Még csak anynit: az indiai vega koszt szerintem nagyon egészséges. Abban minden van, tejtermék, stb. És isteni édességeik is vannak. Több ezer éve rengeteg millió ember ért meg egészséges, szép hosszú kort ezzel az étrenddel.

És finom és ízletes.

timus írta...

Na ja! Amúgy nekem sincs velük bajom, amíg nem piszkálnak, de a tejtermék és tojás elhagyása sztem majdnem akkora hülyeség mint a világháborúk :D. Kivéve persze ha valaki allergiás rájuk. A nyersételről annyit, hogy minden nap igyekszem nyers gyümölcsöt /zöldséget-salátát fogyasztani, mert így marad meg benne a legtöbb vitamin, de hogy mindent?? Na az kicsit túlzás. Sajnos manapság könnyű túlzásokba esni. Minden dietetikus azt harsogja, hogy a mértékletes, teljes körű étrend a legegészégesebb, ehhez képest a balga nép mindig csodákat akar. Atkins diéta és társai...

Ági, aki főz írta...

Ezt én is meg akartam írni, de nem mertem.

A nyers zöldség és gyümölcs a legegészségesebb, mert akkor marad meg benne a legtöbb tápanyag, vitamin. De! rengeteg olyan étel van viszont, ami nyersen sokkal nehezebben emészthető, mint főzve. Amikor a múltkor láttam a nyers lencse salátát... hát nem tudom megérteni, hogy mi ebben a jó????

A legújabb kutatások szerint az európai ősemberek kannibálok voltak. Nesze neked vegetariánus étrendet.

Az indiai vegaság meg annyi vajat használ, hogy folyton rosszul voltam, úgy tocsog minden a vajzsírban.

Mondjuk, ha nem ehetném valamilyen egészségügyi probléma miatt, akkor a húsról simán le tudnék mondani. De a tej! számomra a legfontosabb táplálék, és tudom miről beszélek, mert vagy 3 hónapig le voltam róla tiltva.

szepyke írta...

Én egy pár éve szeptembertől decemberig nem ettem semmit, csak ropit. Erről már írtam a blogban. Azért volt mindez, mert próbáltam elkerülni az epegörcsöt, hogy ne mütsenek meg. Persze, megmütöttek...
Ahogy túl voltam a műtéten, jött karácsony. Alíg vártam, hogy a pulykából egyek. Komolyan. Már azzal álmodtam előre... Én nem lennék meg hús nélkül. És a reggeli kávémhoz muszáj tejet is innom. Vettem egy kis dobozos rizstejet, mert a tejről csomó mindent olvastam, és hát, hátha... De nem bírom rávenni magam. Szeretem a tejet. Megértelek Ági, hogy nem mondasz le róla.

Tündér írta...

Szepyke! Én is csak azt tudom írni, hogy egyetértek veled!Nálam se múlhat el úgy nap , hogy ne egyek egy kis húst valamilyen formában.Ha nincs más, jöhet a jó kis házi szalámi:)Én úgy vagyok vele, hogy nem elég hosszú az ember élete ahhoz, hogy minden finom ételt kipróbáljunk, és bizony sok-sok finom húsos étel is van ami ránk vár.A zöldségeket, tejféléket is szeretem. Szerintem pontosan jelzi a szervezetünk, hogy éppen mire van szüksége.Tiszteletben tartom mások étkezési szokásait, de én a változatosságra, és ha lehet az ötletességre törekszem.Ezért kerülöm a fél kész, vagy analfabétáknak készült "csak egy kis vízzel összekeverjük" ételeket. Amitől kivagyok, az a palacsinta por, hogy azt ki találta ki és kinek? Na mindegy, kicsit elkalandoztam....

szepyke írta...

És a kókuszgolyó port, meg a keksztekercs port láttad már? Arról írtam már a blogban is...

jj írta...

én nem mondanám magam vegának, de nem nagyon eszek húst. két kivétel van: ha nincs más (pl vendégség, és nem akarom megsérteni a házigazdát) vagy ha nagyon megkívánom. igen, pl a kolbászt rendszeresen megkívánom... meg ha valami különlegességet próbálhatok, azt sem utasítom vissza, vagyok annyira gasztro-arc.

viszont kb két éve elkezdődött egy folyamat, és azóta szinte lelkifurdalásom lesz, ha húst eszek. azt hiszem, hogy az elsődleges oka a környezetszennyezés. a nagyipari állattartás a felelős a környezetszennyezés nagyon nagy százalékáért, "házi" húsból viszont nem tudnánk a mai fogyasztást megtermelni. és tényleg nem tudom, hogy miből mi következett, pár éve még "animals taste good" pólót akartam venni, ma meg már herótom van attól, hogy a legtöbben minden egyes étkezést hússal tudnak csak elképzelni. legtöbbször fantáziátlan, ízetlen húsételeket eszünk, csak azért, mert húst azt enni kell.

én soha senkit nem akartam lebeszélni a húsevésről. szerintem ennek belülről kell jönnie, mert máskülönben akár betegségek is kialakulhatnak. ezért van, hogy ha megkívánom, most is eszek. de nagyon jónak kell lennie ahhoz, hogy megkívánjam.

tejtermék nélkül pedig én sem tudom egyelőre elképzelni a létet, de régen hús nélkül sem tudtam... meg a nyers étkezés sem fog meg, mert imádok főzni! a bioban viszont hiszek, dolgoztam már biofarmon, és meggyőző volt. az esőt tényleg nem lehet kontrollálni, de a földet, a permetszereket, a műtrágyát, a génmanipulációt mi döntjük el. így nincs februárban paradicsom, az biztos, de valamit valamiért.

a lényeg az, hogy akartam itt egy növényevőbb hangot, de ez egyáltalán nem vitatkozás vagy meggyőzés. mindenki egyen úgy, ahogy neki jól esik!

Bombadil Toma írta...

én évekig voltam vega, és nagyon jól éreztem magam akkoriban, sokkal egészségesebbnek, fittebbnek. de fokozatosan visszaálltam a húsevésre egy ideje. mostanában sokat gondolkodom rajta, hogy vissza kellene vegásodni, de túl sok jó húsos receptet tudok:))
a vegán, tej és tojás nélküli dolgot én sem értem. az ilyen blogok fölött többnyire átsiklom. ami kiakaszt még, ez a "savas-lugos" őrület. bármelyik orvost kérdezed meg erről, biztos röhögni fog, egyszerűen nem létezik ilyen, hogy a szervezet elsavasodik. ezt valami idióta diétaguru kitalálta egyszer, sokan meg beszopták:)
azért a túlzott húsevésnek is megvannak hátrányai, mint például a szaglás/ízlelés tompulása, vastagbél-rák, izületi gyulladás, reflux, rossz testszag/lehellet is kialakulhat, stb... de finom!!!:))

jj írta...

a savas dolgot cáfolnám, unokatestvéremnek nagyon súlyos candidája volt, amitől három hónapnyi diétával megszabadult, nekem egy enyhébb, és mióta odafigyelek, nem jött elő. szóval a lúgosításban van valami.

Névtelen írta...

Én is elgondolkodtam tegnap ezen a kérdésen, egy felröppenő blogot olvasva. Hát mindent lehet ránk mondani, de azt nem, hogy az étrendünkből kihagynám a húst. Van mikor én sem kívánom, de ez szerintem a nagy melegtől van, akkor csak gyümölcsöt és friss zöldséget eszek egy kis savanykás dresszinggel. De a hús hú az már csak hús marad:)

harmony írta...

Szia szepyke! Volt epeműtéted? Egyáltalán nem tartod az epediétát azóta? Nekem is volt és most lehethogy megint van kövem :(

Bombadil Toma írta... : "ami kiakaszt még, ez a "savas-lugos" őrület. bármelyik orvost kérdezed meg erről, biztos röhögni fog, egyszerűen nem létezik ilyen, hogy a szervezet elsavasodik."

De létezik, csak el kell olvasni egy pár könyvet a témával kapcsolatban és összeáll a kép.
Én két hete iszok most egy lúgosító italt és azóta nem savas a torkom reggel… azért ez vmilyen szinten elgondolkodtató.

Lilla írta...

attól hogy írnak valamiről könyvet, még baromság marad (jelen esetben ez a savas lúgos butaság)

én is azt tudom mondani, amit vki előttem: kérdezz meg egy orvost, kiröhögi. kb. ahány testrészünk annyi ph (hüvely, gyomor, bél, bőr mind mások), és ahhot hogy pl. a vér ph-ja megváltozzon eléggé halálközeli állapotba kell kerülni.

szepyke írta...

Harmony, igen volt, és egyáltalán semmilyen diétát nem tartok miatta. Van egy-két dolog amitől tudom, hogy lefordulok a székről, de azokat is szoktam enni, és viselem a következményeit.
Mit iszol? Az, hogy a torkod savas, az nem ugyanaz a savasság, mint amire a lugosító cuccokat kell állítólagosan szedni. Az gyomorsav, ami marja a torkodat. Arra vagy savlekötő kell, vagy az, amit az orvos mond. Ezek szerint refluxod van, azaz nem zár rendesen a gyomorszájad, és így a sav visszaáramlik, vagy valami hasonló. Tehát, milyen izét iszol?

szepyke írta...

Harmony, ha volt műtéted, akkor eltávolították az epédet, ugye? Akkor most hol alakult ki kő, az epevezetékedben? Ultrahangon már látják?

harmony írta...

szia szepyke! valóban refluxom van, de érdekes mód évekig tünetmentes voltam, mostanában jött vissza kicsit. a greenmix9-et iszom és azóta sokkal jobb. igen, eltávolították a hólyagot. még nem voltam uh-n így nem tudom mi van, csak azt hogy fáj... :( te nem félsz hogy esetleg újra kialakul ha nem diétázol?

szepyke írta...

Nem foglalkozom vele.Annyira rontana az életminőségemen, hogy nem érdekel. Nekem is "kivették" az epémet, de ez egy hosszú történet. Nem volt benne kő. Tulajdonképpen máig nem tudom, hogy mi volt a gond. Három ultrahangon voltam akkor, egy sem mutatott kővet, csak árnyékot, amiből nem tudták, hogy mi az. Három hónapig szedtem az Ursofalkot, mert rettegtem a műtéttől és mindenképpen szerettem volna megúszni. Írtam már, hogy semmit nem ettem szeptembertől decemberig, csak ropit, és az Ursofalk miatt napi 7 (!) liter vizet ittam, hogy híguljon az epeváladékom, illetve a gyógyszer dolgozni tudjon. Azóta tudom tapasztalatból, hogy simán elműködnék egy zacskónyi ropival egy hét alatt, és némi vizzel... de persze, nem úsztam meg így sem a műtétet, pedig, hidd el, mindent megtettem érte. De a harmadik görcsnél, amit tulajdonképpen a víz ivása után kaptam, nem volt mese. Saját felelősségre engedtek, ki, mert nem akartam a kórházban maradni. Akkor már a fontosak péklapáttal ütötték szinte a fejemet, hogy ne szórakozzak, ez egy rutinműtét, tessék megcsinálni. Most így utólag, tényleg nem volt egy nagy dolog... Mondjuk nekem az sem ment egyszerűen, de ez már meg sem lepett. Le volt egyeztetve, hogy kedden megyek be reggel, és aznap műtenek, tehát, hétfőn már ne egyek, csak igyak. Mint írtam, akkor már három hónapja nem ettem, csak napi néhány szál ropit. Hétfőn aztán jött egy telefon az orvostól, hogy kedden nem tudok menni, majd holnap hív, hogy a szerda jó e, de akkor kedden se egyek. Nem cifrázom, ez volt szerdán is, végül pénteken műtöttek. Hétfőtől csütörtökig semmit nem ettem, közben végig dolgoztam, mert a műtét előtt nem akartam szabadságra menni, mert tudtam, hogy utána viszont otthon leszek. Pénteken bementem, nem volt vénám, összeszurkáltak, még a csuklóm belső oldalán is kerestek rajtam vénát, közben leadtam egy kis hisztit, mert saját lábamon mentem be a műtőbe, én másztam fel az asztalra, mert későn adták be a koktélt és nem hogy bódult nem voltam, de teljesen magamnál voltam. Amikor kikötötték a kezemet, emlékszem, hogy szóltam az altatóorvosnak, hogy én epeműtétre jöttem, le ne vágják a kezem! :DDD

Nah, nem húzom, pénteken bementem, vasárnap reggel 10-re már otthon voltam, persze megint saját felelősségemre. Arra is emlékszem, hogy olyan gyenge voltam, hogy ahogy a Zuram bejött értem, nem tudtunk lemenni lifttel, mert nem bírtam, ahogy rázkódik, és a másodikról kb fél óra volt mire lesétáltam. Tíz perc, mire be tudtam szálni a kocsiba, mert még alíg tudtam mozogni. Utána két nap múlva kitakarítottam a lakást, megsütöttem öt kiló lisztből a mézeskalácsot és karácsony este sültpulykát ettem. Azóta nem foglalkozom vele. Jelzem, nekem is jelez időnként, de nem érdekel...

Bombadil Toma írta...

nekem is kivették az epémet:)) három éve műtöttek, de én semmi diétát nem tartottam utána és nulla tünet. egyedül, ha sok uborkát eszem, akkor érzek egy enyhe szúrást epetájékon, de pár csepp cholagol megoldja:)
szepyke
nem engem kérdeztél, de válaszolok: mikor kiveszik az epét, az epevezeték egy idő után egy helyen kitágul, és kis zacskó szerűség alakul ki, mint egy új epehólyag, ez az, ahol kialakulhat újra az epekő.

erős ildikó írta...

Szia!
Csak most olvasom ezt a bejegyzésed.
Mi mindent eszünk, módjával. Én nem vagyok nagy húsevő. Mégis megértem azokat, akik akár vegán életmódot folytatnak, vagyis nemcsak húst, hanem tejterméket és tojást sem esznek. Szerintem egészségesebbek, mint mi.
Én nem hiszek a tudományos kutatások eredményeiben, meg nem is vagyok szakértő, hogy meg tudjam ítélni a dolgot.
Éppen ezért a józan eszem próbálom használni.
A tejet nem az ember számára találták ki, a legtöbb felnőttnek már gondot is okoz a megemésztése.
Az a kisállatoknak van, anyatej - a nekik megfelelő összetételben.
A csecsemőket is elválasztják egy idő után. Mi sem élünk anyatejen egész életünkben (bár lehet, hogy még az is ésszerűbb volna, mint más emlős anyatejét inni.)
A hús, tojás és tejtermékek mind fehérjék - vagyis a legösszetettebb, legnehezebben lebontható anyagok.
Az meg talán mindenkinek egyértelmű, hogy az embernek nem az állati fehérjék elfogyasztásából lesznek saját fehérjéi. Viszont egy rakás energiát kell belefektetnie, hogy azokat lebontsa.
Sokat vitáznak azon is (pl. a fogazat alapján), hogy az ember eredendően húsevő-e. Hát e tekintetben sem hasonlítunk a ragadozókra, sőt: a bélcsatornánk a növényevőkhöz hasonlóan nagyon hosszú. A ragadozóknak mind rövid bélcsatornájuk van, hogy hamar távozzon a nemkívánatos anyag a testükből. S persze a gyomorsavaik is mások.
Mindegy. Nem akarok győzködni senkit. De azért elgondolkodtató, hogy a húsevő emberek jelentős része nem lenne hajlandó bevállalni azt a mészárosmunkát, amivel jár az, hogy a hús az asztalára kerüljön. Pedig a ragadozó életmódban ez is benne van. Előbb el kell kapni és elpusztítani az áldozatot.
Sajnos a húsevés nagyon sok ízületi bántalmat okoz, erre jó példa a népesség nagy része.
Én nem kényszerítek senkire semmit, de azért örülök, hogy párom - ha itthon van - ritkábban és kevesebb húst eszik.
A tejes dolgokat meg tapasztalatból kerüli egy ideje (pedig neki azután tényleg nincsenek ilyen étkezési elvei.)
Egy kisgyereknek, ha odaadsz egy almát meg egy élő nyuszit, valószínűleg az almába harap bele, nem a nyusziba...
Nyers ételek: Mi sem eszünk mindent nyersen, de a nyers gyümölcs és zöldség rendszeres az étkezésünkben. Mert bár a földet meg a növényeket is mindenféle szerrel kezelik, de a nyers ételben élő sejtek vannak, a főzést, sütést, hőkezelést pedig már nem élik túl a sejtek (sőt, a hasznosnak mondott tápanyagok nagy része sem...) Ezért áll el az UHT-tej is az idők végezetéig szinte. Ezért eszem meg a gyümölcsök részét nyersen, s nem befőzve.
Nem vagyok fanatikus, ez talán látható a konyhámból is. De azt gondolom, nem mindegy miből és mennyit eszünk.
Én tisztelem a vegákat, vegánokat, a nyers ételek fogyasztóit is. Szerintem jobb úton járnak, mint mások. Már csak a józan belátás szerint is. A természetben élő állatok mindent nyersen esznek, és sokkal egészségesebbek is, mint mi. Még az öregkoruk is egész más. Ott is van betegség, de nem annyi, mint az embereknél. Talán ezt nem kell tanulmányokkal bizonyítgatni. De senkire sem kényszerítenék semmit. Ahogy a családtagjaimra sem szoktam. Csak gondoltam, leírom. Ahogy Te is tetted.

szepyke írta...

Toma, igen, tudom, hogy idővel a csonk veszi át az epehólyag szerepét, illetve, azt is, hogy simán lehet megint kő benne. Nekem az epémben sem volt. Nekem jelez néha, de érdekes, hogy nem a nehéz ételeknél, nem húsnál, nem tejnél, hanem a tipikus epemozgatóknál, mint az uborka, paradicsom. A tv paprikát napokig nem emésztem meg. Ez tuti, ugyanis érzem, de ezt nem részletezném.

szepyke írta...

Napmátka, én sem azt mondtam, hogy le a vegákkal, a nyers koszton élőkkel, csak leírtam, hogy szerintem a végletek sosem helyesek. Leírtam, hogy szeretem a húst, de nem mindenáron. Válogatós vagyok, ezért a húsokból sem mindent eszek meg, de nem tudnám kizárni az életemből. A tejjel kapcsolatban is írtam, hogy igen, én is olvastam, hogy nincs élőlény, ami meginná egy másik élőlény tejét, főleg nem a gyerek, vagy kölyökkor elmúlásával. Ha nagyon muszáj lenne, biztos le tudnám tenni a tejet, de nem akarom. Sok mindent nem akarok, ezért nem teszem. Lehet, hogy ez korlátoltság, szerintem inkább önzőség, és tudom, hogy magammal kapcsolatban önző vagyok. Az előbb írtam Tomának, hogy érdekes módon az, hogy nincs epém, inkább a zöldségek emésztésénel viseli meg a gyomromat. A húsnál és a nehezebb, fűszeres ételeknél nincs gondom. Ha nem eszem egész nap semmit, akkor biztos, hogy ha salátát eszem, érzem az epémet, vagy a helyét, ha valami nehezebb, esetleg húsos ételt, akkor semmi gondom. Abban igaza van mindenkinek, hogy ha könnyen emészthető ételt viszünk be, megkönnyítjük a gyomrunk dolgát. Tapasztalatból tudom, mert az alatt a x hónap alatt, amikor nem ettem szinte semmit, olyan voltam, mint egy duracell nyuszi. Még az orvosnak is dicsekedtem vele. De akkor se zöldséget, se húsfélét nem ettem, tehát nem tudom, hogy mivel könnyítettem a gyomromnak.

szepyke írta...

Én szeretem az ízeket. És azt gondolom, hogy nekem a zöldségek nem adnak olyan ízélményt, mint egy húsétel. Van a blogon egy recept, Ájult Imám néven. Nagyon finom, igazi vega kaja, finom, illatos, fűszeres. De mégis úgy éreztem, hogy nekem bizony hiányzik hozzá valami. Valamilyen jó kis sülthús, vagy hasonló. Azt írod, hogy hozzátartozik a ragadozó életmódhoz, hogy nekünk magunknak kellene elejteni, megőlni, ehetővé tenni az állatot. Hát, én erre tényleg képtelen lennék. Én már azt sem bírom, amikor látom egy húson, hogy az valamiből egy darab. Lehet, hogy hülyén hangzik, ezért is írtam, nem eszem meg bármilyen húst. Nekem csak az a hús jó, amiről nem látom, hogy anno egy élőlény volt. És ezeket az állatokat erre tartják, ezért tenyésztik. Soha nem ennék vadat. És ha nekem adnál a kezembe egy nyuszit és egy almát, én egyiket sem enném meg, mert az almát sem nagyon szeretem, nyuszit meg eszem ágába nem jutna enni.
Nem leszólni akartam a vegákat, a nyersétkezést folytatókat, csak nagyon szélsőségesnek tartom ezen étkezéseket. Például, vega már csak a sajtok miatt sem lennék. A hőkezeléssel tényleg sok mindent kiírtunk az ételekből, de van amikor ez azért jól jön. Mondjuk, hőkezeléssel megőljük az esetleg nem kellő szalmonellát, ami zöldségen is lehet, nem csak tojáson. És, ha már a nyers kosztnál tartunk, én imádom a forró levest, ami akár lehet zöldség is, nem feltétlenül kell húsnak lennie, bár egy jó marhahúsleves... Arról sem mondanék le. És, igen, az állatok mindent nyersen esznek, de sokuk megeszi a másikat is. Az, meg hogy milyen az öregkoruk megint egy másik történet. Az ember egyre tovább él, és az ember környezetében élő kedvencek is tovább élnek, mint a társaik a természetben. És itt most nem az állatkertben tarott vadállatokra gondolok, hanem a házi kedvencekre. Ahogy az emberek életkora is egyre kifelé tolódik, a kedvenceken is megfigyelhető, hogy tovább élnek, mint az esetleg vadon élő társaik. Az ember anno nem élte meg a hatvan évet sem, sőt. Mostanában meg hatvan körül kezdi az életét... A szervezetünket úgy alkotta meg, aki megalkotta, hogy ne népesedjünk túl, a természetes kiválasztódás szelektáljon, nálunk embereknél is. De mi túljártunk az eszén, és az orvostudomány segítségével egyre tovább élünk... És egyre többet is teszünk ezért. Odafigyelünk a táplálkozásunkra, az életvitelünkre, próbáljuk távol tartani magunkat minden káros dologtól. A kedvencekkel kapcsolatban, csak annyit, hogy a barátnőmnek van egy nyuszija. Lakásban tartott, szobatiszta törpének indult, de aztán kicsit nagyobbacskára nőtt nyuszija. Jelenleg kb 6 éves. És kezd egy-két dolog nem úgy működni nála, mint ahogy eddig. Mert elkezdett öregedni. A természetben egy vadon élő nyúl nem éli meg ezt a kort. Mert például elkapja a róka. És mit teszünk mi, hogy nyuszi ne legyen beteg? Probiotikumot adunk neki, gyógyszert adunk neki, mert nem akarjuk elveszíteni. A nyuszit minden könyvben úgy ábrázolják, hogy megeszi a salátát. Hát, ez a nyuszi bizony nem eszi meg a salátát, de szereti a fehérrépát, az almát, a petrezselymet. Ez a nyuszi, ha a természetben élne, már nem élne. Mert megenne valami olyan növényt, ami mérgező. De nem a természetben él,hanem egy lakásban, és mint kedvenc, friss szénát kap, a kanapén alszik, és kedvességet ad a gazdájának. Így vagyunk mi emberek is. Tolódik kifelé a korunk, és igyekszünk azon lenni, hogy megéljük a nyugdíjas kor utáni időszakot. Csak azt nem tudom, hogy a napi "a tudomány jelenlegi álláspontja szerint" -i dolgok holnap nem változnak e meg. Én azt eszem, amit megkívánok. És jelenleg még kívánom a húst. Ameddig ez nem változik, maradok húsevő.

harmony írta...

szepyke! nem semmi történet. nekem mostanában a sima víztől is fájogat... a műtét után meg bármit ehettem semmi gond nem volt... nem értem igazán ezt... csak az bosszant hogy az orvos "hazudott" ill. elhallgatta a teljes igazat és csak a netről tudtam meg hogy még lehetnek problémáim. nem tartom korrektnek hogy nem úgy tájékoztatnak, hogy figyeljen kedves beteg, önnek egész életében ezután diétáznia kell. mert nem ezt mondják... persze vkinek semmi gondja nem lesz utána már, ismerek ilyeneket. ezért is bosszant hogy én mit csinálok rosszul, hiszen zsírosat, nehezet nem eszem. nálam talán a mozgáshiány játszhat be... na de nem akartam rádzúdítani ezt, csak most így kijött... egyébként az én blogom húsmentes, bár néha eszem húst, de egyre ritkábban...

Lilla írta...

harmony!

anyámnak is kivették az epéjét, és ő hosszas listát kapott arról, hogy mit nem ehet. és a nyers zöldségek pl, élen állnak ezen a listán, érzi is, ha túl sok salátát evett, hogy ez nem lesz jó. meg lelkiismeretesebb orvos el is küld utána egy diétás szakemberhez, aki bőséges információval ellát, hogy ezentúl mit merre mennyit. valamint könyvek is vannak a témában. űgy tudom, hogy az epe nélkül kifejlődő második kő, sokkal sokkal rosszabb, mint az első, pedig állítólag az sem sétagalopp....
jobbulást btw.

szepyke írta...

Harmony, engem pénteken műtöttek, aznap egész nap aludtam (jah, mert egy kicsit túl lettem altatva, de ezt most hagyjuk...Szombaton behozták reggel 6-kor a reggelit, két zsemlét, és mivel letették mellém a szekrényre, azt gondoltam, hogy akkor mostantól biztos ehetek. Megettem mindkettőt, ott rögtön. A betegtársak mondták, hogy azt egész napra hozták. Aztán ebédre jött valami vízleves répával, és spenót sültvirslivel. Mindent megettem, az utolsó cseppig. Gondold el, akkor már négy hónapja csak ropit ettem. Senki nem szólt, hogy azt sem lehet. A barátnőm volt, aki lebaltázott, hogy 24 órás gyomrot érintő műtéttel szerinte nem kellett volna. Vasárnap reggel úgy hagytam ott az osztályt, hogy én kérdeztem meg, hogy mit ehetek... Azt mondták, hogy vegyek egy epediétás könyvet... Nem vettem, mert már volt, de eszembe nem jutott használni. Vannak természetes epe és májtisztító kúrák, mint a keserűsós kúra. Azt nem próbáltad? Azzal időnként rendbe lehet tenni a "berendezést", bár, én még nem csináltam meg, de egy barátnőm már igen, és azt mondta, hogy hihetetlen dolgok távoztak belőle. Egyébként, ha már itt tartunk, hogy mitől lesz kőved... Ez más, de van egy ismerősöm, akinek vesekőve volt. Szétzúzták, és utána össze kellett gyűjtenie, hogy megvizsgálják, hogy miből alakult ki. Megállapították, és megmondták neki, hogy a tejtől, tehát ne igyon tejet. Soha nem iszik tejet, mert nem szereti... Nah, akkor mitől voltak kővei? És nekem miért kellett kivenni az epémet, amikor nem voltak kőveim???? Már ez is mindegy.

Mediba írta...

WWW.GLOBALISFELMELEGEDES.INFO

szepyke írta...

Mediba, igen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...