
Ezeket a képeket egy másik oldalra is feltöltöttem már, de most ide is felteszem.
Szeretem a tésztát. Ez egy remek étel, és tökéletes olyan alkalmakra is, amikor időhiány miatt már előre el kell készíteni az ételt, majd a sütőbe betolva csak megsütni, és learatni a babérokat.
Hozzávalók:
- 50 dkg darálthús (lehet borjú, vagy marha-sertés vegyesen)
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- kb fél liternyi paradicsompüré (vagy hámozott paradicsom)
- kb fél liter húslé, vagy leveskocka, de ez el is hagyható
- só
- bors
- ketchup
- mustár
- majoranna
- oregano
- lasagne tészta
- olaj
- sajt, minimum 40 dkg!
- kb 5-10 dkb vaj
A besamel hozzávalói:
- fél liter tej
- 5 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- só
- bors
- szerecsendió
Először a ragut készítem el. Felkockázom a hagymát, és kevés olajon megpirítom. Jön rá a felkockázott répa, a hús, amit fehéredésig pirítok. Mehet rá a paradicsom, és a fűszerek. Oregano, majoránna, só, bors. Megkostólom ,és megy bele a mustár és a ketchup. Itt mehet bele a húslé, de ez el is hagyható, akkor kicsit "szárazabb" lesz a ragu, de még akkor is szaftos lesz! Régebben sokáig főztem, volt, hogy két-két és fél órát. Mostanában ahogy puhának ítélem, megy bele a fokhagyma felaprítva, vagy fokhagymatörőn átnyomva.
Most jön a besamel, azaz a fehérmártás. A vajat felolvasztom, megy bele a liszt és éppen hogy megpirítom. (Nem rántás, ne legyen barnára pirítva!) Ha ez kész, lassan, fokozatosan adagolva hozzákeverem a tejet, majd csomómentesre keverem és kiforralom. Mehet bele a só, a bors, és a reszelt szerecsendió.
Egy kivajazott edénybe rétegezve a következők kerülnek: tészta, ragu, besamel. A tésztát nem kell megfőzni, a szaftban tökéletesen meg fog főni! Addig rétegezem a ragut, a tésztát és a besamelt, amíg a felső réteg a ragu lesz. Erre jöhet még a besamel, majd vajdarabokat dobok rá (éppen hogy két-három kiskanálnyit) lefedem és középmeleg sütőbe tolom. Kb 35-40 perc alatt készre sül. Ha érzem az illatát, kiveszem, leveszem a fedelét, és jó vastagon megszórom sajttal. Visszatolom a sütőbe és pirosra sütöm. Tálaláskor kockákat vágok belőle és megint megszórom sajttal.


Csendben jegyzem meg, mert mindenki kikészül tőle, én kecthuppal, mustárral, és tejföllel eszem. Így szoktam meg otthon, apukám is így eszi, én is így eszem...
14 megjegyzés:
Szinte pontosan így készítem én is, bár sárgarépát nem szoktam beletenni. Ja meg mustárt sem:DD Bár most, hogy itt olvastam nem is lehet olyan rossz vele:)))
Tényleg nem az. A Zuram teljesen hülyének néz miatta... Nem is tudja, hogy van benne... :DDD
Nagyon finom, nálam is majdnem így készül. (és mustárt se használok:))
Én is teszek a husihoz sárgarépát, sőt, zellert is egy keveset , finomra reszelve...A bolognaiba is.
És én is imádom a tésztákat!!!!
Szuper!
Ha pedig úgy esik jól, mustárral,...én nem készülök ki:)))))
Köszönöm!!!
:DD
A Zuram mindig kész van tőle, hogy mustárral és tejföllel eszem... :DD
szárzeller és répa nálam is megy a bolognai raguba mindig. ízesebb lesz tőle. a bolognai meg mehet a lasagne-be :)
Koccinthatnánk két lasagnés tányérral:)
Én is szoktam a húsokhoz ezt-azt reszelni ízesítésként.
Pl. a hurkához is mustárt eszek, nem csak a sült kolbászhoz. Isteni együtt!
Max, sajnos ez egy kb két éves kép... Most nincs ilyen a hűtőben, de ha lenne, koccinthatnánk. :DD
Reni, Viki, állítólag az eredeti raguban is van zöldség. A répa kifejezetten jót tesz neki, én nagyon szeretem. A mustár meg nem tudom, hogy honnan jött, de nekem ha nincs, nagyon hiányzik hozzá...
Elvileg az én ragum az eredeti recept :)
Van nekem is lasagne-s bejegyzésem... még régebbi
http://renidani.blogspot.com/2009/02/lasagne-al-forno.html
Reni, az nagyon jól néz ki!
Fehérbor is kellene bele? Nah, azt nem tudtam.
Nagyon szeretem ezt az ételt - bár ritkán készítem. Nálam répa van, de mustár nincs benne. Mindegy, mert így is, úgy is finom!
nekem az atányér tetszik nagyon amin tálaltad! :)
amúgy répa nálam is van :)
Ezt a tányért ha valaki látja valahol, az szóljon nekem, mert eltörtem a készletből egy-két darabot már... Olasz tányérok, és minden olyan szép rajtuk! Köszönöm!:D
Megjegyzés küldése