Elkészült a citromlekvár! Írtam róla, hogy ez egy amolyan "mellékterméke" a Limoncellonak, ITT de ez is pazar kis ajándék lesz!
Tehát, mi kell hozzá?
- 1 kg pucolt citrom
- 40 dkg cukor
- 2 dl víz
- cseppnyi vaníliakivonat (el is hagyható, csak játszom az eszem...)
A citromokat megpucoljuk, a héjukat a Limoncellohoz használjuk. A citromokról a lehető legjobban eltávolítjuk a fehér részeket, majd az egész gyümölcsöt vízbe áztatjuk. Három, négy napig fürdőztetjük őket, naponta minimum háromszor cserélve rajtuk a vizet. (hideg csapvíz)
Ha letelt a három, négy nap, leöntjük a vizet, és pici darabokra aprítjuk a citromokat. A magokat, és az esetleges fehér részeket eltávolítjuk.
Egy arra alkalmas edényben a cukrot és a vizet melegítjük, forraljuk. Jön bele a darabolt citrom, esetleg a vaníliakivonat. Főzzük. Nem kell sokáig főzni, mert az üvegekbe töltve is kocsonyásodik majd, azaz sűrűsödik.
Tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük, megy rá a vizezett befőzőfólia, a tető, fejre állítjuk, majd jól betakarva (dunsztba téve) hagyjuk kihűlni. Készen vagyunk!
14 megjegyzés:
Még sose hallottam ilyen lekvárról,de van citromszerető a családban,ki kéne próbálnom,tetszik:-)))
Nagyon finom! :) Nálam tegnap este készült 7 üvegnyi... Az úgy indult, hogy a barátnőm kedvéért készült Limoncello "maradékával" kellett valamit kezdeni... :) Igazi téli lekvár! :))
Szia! Megkerdezhetem, hogy miert kell aztatni a citromokat? Nem mintha nem biznek benned, mert mar reggel ota aznak, csak erdekelne, hogy mi az oka.
Sorban keszitem a narancsos, citromos likoroket, lekvarokat, mert beindult nalunk a narancsszedes es folyamatosan kapunk vkitol egy nagy szatyorral, ennyit meg keptelenseg megenni.
Imádom,de eddig csak vettem.Köszi a receptet,viszem.
Andi, szerintem próbáld ki, munka szinte semmi nincs vele!
Felhőlány, ho, ho, ho, ho, új kép???:) Igen, nálam is így indult...
:)
Zouzouna, én úgy tudom, hogy azért kell áztatni a héjakat, mert így elveszítik a keserűségüket. Én mindig így csinálom a cukrozott héjakat is.
A citrom is puhult a napok alatti áztatás közben, a fehér részek is megpuhultak. Más okát nem tudom, de szeritem ezért.
Belly, akkor hajrá, lesz vagy két perc munkád vele!:)))
Eddig én is csak vettem, de ez nagyon jó lehet....Ügyes!!
Én ugyan nem rajongok a citromért, de ilyen formátumban jöhet!:-)))
Kukk be hozzám, vár ott valami apróság...;-)
Szepyke,
nem tehetem fel a képeket, mert a Barátnőm nem sejti, hogy Limoncello-t készítek neki... A citromlekvárt meg a többiek kapják majd.... Oda lenne a meglepi...
A fehér héját én is eltávolítom a citromoknak, majd vékony karikára szelem, kimagozom, és 1 kg citromot 1 l vízben áztatok 1 éjszakát, de abban a vízben főzöm puhára, hozzáadom a cukrot, pici botmixeres rádolgozás és már mehet is az üvegbe! Karácsony után felteszem majd a képeket is! :)))
Trinity, tényleg az!
Latsia, megyek már:))))!
Felhőlány, ok, értem. Számon lakat!:)Ezt én egyáltalán nem turmixoltam. Addigra teljesen szétfőtt.
Na most meg ez a citromlekvár ;) szééép!
Csibe, én kérek elnézést!:)))
Szia!
Én tegnap csináltam meg fél kg citromból, úgy gondoltam, hogy kezdetnek elég lesz az is, ha neked az 1 kilóból 5 üveg lett. Az után érdeklődnék, hogy mekkorák az üvegeid, ugyanis a fél kiló (4 nagyobb darab) citromból 3-4 dl lekvár lett. Mondjuk én csak a húsát raktam bele, úgy meg lehet, hogy már kevesebb volt, ez lehet az oka? Amúgy nagyon finom lett, köszi a receptet. :)
...
Seli, ezek pici üvegek, 1,5-2 dl-s üvegecskék. Nem akartam nagyobb üvegbe tenni, mert egyáltalán nem tudtam, hogy mit szólnak majd a fontosaim hozzá. De nálunk is nagyon bejött!:) Örülök, hogy neked is ízlett!:)
Megjegyzés küldése