2009. december 4., péntek

Kettő az egyben művelet, Limoncello, citromlekvár egyszerre


Évekig stresszeltem magam a karácsony eljövetele előtt, hogy mindennel meglegyek időben, időre. Mindig az utolsó pillanatokra hagytam mindent, mindig elúsztam, mindig hulla fáradt voltam, mert egy hét alatt szinte napokon keresztül mellőzve az alvást, munka után, éjjel készültek az ajándékba szánt finomságok... Volt olyan karácsonyom, amikor 24-én hajnali háromkor a Tescoba mentem vásárolni, mert az maradt utoljára, és csak akkor volt rá idő. Nem csoda, hogy 27-én, amikor "elvonult" az ünnep, szó szerint úgy éreztem, hu, végre vége, letudtuk. Pedig imádom a karácsonyt. Olyan visszás, hogy várom, várom, aztán szinte beledöglök, hogy minden úgy "összeálljon", amikorra kell. Idén ez máshogy van. Máshogy lesz!


Elterveztem, hogy máshogy lesz, és a tervet megvalósítás követte. Mégpedig, hogy nem egy héten keresztül fogok megszakadni mindennek az elkészítésével, hanem szépen lassan, apránként készül majd el az ajándékok sokasága. Idén is, mint már kb 5-6 éve mindig, minden fontos egy ajándékzsákot kap, amibe olyan dolgok kerülnek, amiket én készítettem. Kerül majd bele sütemény, rengeteg lekvár, likőrök, befőtt. A lekvárokhoz kapnak egy-egy receptet, hogy mihez használhatják majd. Illetve még kerül majd egy-két dolog a zsákokba, de erről többet még nem árulhatok el. A folyamat már elindult. Nagyképű lenne, ha azt mondanám, hogy megterveztem, hogy melyik napon mi következik, és így haladok az elkészítendők listájában lépésről, lépésre, de valahogy mégis így van. Mivel több év tapasztalata van már a hátam mögött kb tudom, hogy melyik süteményt mennyivel előbb lehet az átadása előtt elkészíteni. És ez nem csak attól függ, hogy valami meddig eltartható, hanem attól is, hogy mennyi idő elkészíteni. Most, illetve ezen a héten kellett nekikezdeni a Limoncellonak is, amihez kb két-három hétre van szükségem.
Ezt a receptet egy pár éve találtam Dolce Vita oldalán (ITT). A recepttel kapcsolatban megint egy pár napja történt telefonbeszélgetésre hivatkoznék... A nagymamámmal beszéltem. Róla tudni kell, hogy évek óta meg akar halni. Erről már meséltem. (ITT) A fontosak tavaly nem limoncellot kaptak, hanem valamilyen más likőrt. Nagymamám már karácsonykor megemlítette, hogy neki az a múltkori nagyon ízlett! Mondtam neki, hogy ok, akkor majd 2009. karácsonyára olyat készítek neki. Felháborodva közölte, hogy neki már biztos nem, mert Ő akkor már nem fog élni, nagyon reméli legalábbis. Ezen jót röhögtünk... Most a napokban, hogy telefonon beszéltünk, kérdezte, hogy mit szeretnék karácsonyra. Nekem évek óta egy vágyam van a VILÁGBÉKE, de ezt valahogy senki nem prezentálja... Én is megkérdeztem tőle, hogy Ő mit szeretne. Nah, egy pillanat sem kellett a gondolkodáshoz, rögtön rávágta, hogy olyan sárga likőrt... Én felröhögtem, és megjegyeztem, hogy még öregkorára lesz a végén alkoholista... Ezen jót nevetgélt Ő is, mert Ő nem röhög, mert azt úrilányok nem teszik...

Tehát, Limoncello:

Hozzávalók:
  • 1 liternyi tiszta alkohol (jelen esetben 99 %-os, de ezt nehéz beszerezni, és én négyszeresére fogom hígítani!) Ha sima vodkát veszünk, az is jó, de a gyógyszertári alkohol még jobb hozzá! A gyógyszertári 70 %-os, azt annyi dl vízzel hígítsuk, amennyi az alkohol dl-e!)
  • 12 db citrom
  • 60 dkg cukor
  • 2-3 rúd fahéj
  • 12 db szegfűszeg
  • 4 liter víz
Az első ténykedésünk csak a citromokat, a szegfűszeget, a fahéjat és az alkoholt érinti.

(Az eredeti receptben a 70 %-os alkoholhoz négy darab citrom, fél liter víz, kb 15 dkg cukor,3 szegfűszeg, egy rúd fahéj szerepel! Viszonyítási alapnak ezt vegyük!)

Tehát egy szép nagy befőttesüveget jól elmosunk. A citromokat szintén alaposan megmossuk, majd krumplihámozóval megpucoljuk őket. Az alkoholt a befőttes üvegbe öntjük, mennek bele a citromhéjak, a szegfűszegek, és a fahéjdarabok. A citromhéj minél kevesebb fehér részt tartalmazzon. Az üveget lefedem, majd naponta megrázom. Így 12-14 napig pihentetem, de minden nap átmozgatom, én naponta többször is.

A továbbiakat írom majd, ahogy eljött az ideje...

A Limoncello befejezése ITT megtalálható!


A Limoncellohoz felhasznált citromoknak csak a héjára volt szükségünk, így ipari mennyiségű pucolt citromom maradt. Akkor ebből viszont készülhet

Citromlekvár:

A teendőnk most megint csak perceket igényel, mert a citromlekvárhoz használt citromot 3-4 napig vízben kell áztatnunk. A továbbiakban majd vízre és cukorra lesz szükségünk, én még teszek bele pluszban egy kis vaníliát de azt el is hagyhatjuk!

Akkor a Limoncellohoz használt citromokkal a következő a teendő:

A citromokról eltávolítjuk a héjukból rajtuk maradt fehér részt és egy arra alkalmas edénybe tesszük őket, majd az edénybe vizet öntünk, hogy elfedje a citromokat. Ezt a vizet naponta többször cseréljük rajta. Én napi háromszor szoktam. Reggel, délután és este, így kb egyenlő időket tölt a vízben. Három, négy nap múlva lesz majd vele dolgunk, addig ázik...

Itt előtérben a Limoncello kezdemény, azaz az alkoholban ázó citromhéjak és a fűszerek....


És itt vannak a citromok, megpucolva, vízben ázva....



És ha már áztatunk...

Én a cukrozott narancs és citromhéjat is úgy készítem, hogy három, négy napig áztatom a narancs és citromhéjat vízben. Természetesen ezen is cserélem a vizet!
Jelenleg egy citrom és egy naracs héja ázik ebben a "pohárban"....



A konyhám manapság egy nagy áztatólaborrá alakult..., de egy pár nap és ebből az áztatásból remek cukrozott narancs és citromhéj és illatos citromlekvár fog születni!



13 megjegyzés:

Unknown írta...

Nahát, nem semmi :)Az én limóm még üvegben pihizik és várja, hogy végleges legyen;)
De most az angol narancslikőröddel szemeztem...meg kellene csinálni karira csak itthonra nekünk :P

Moha írta...

Ha vodkával készítem,akkor hogy alakul a szesz-víz arány?

Névtelen írta...

Szepykém nem vagy semmi! :)

DebiGabi írta...

Nemrég ráztam össze a narancslikőrt, ami mellett ott figyel a limoncello is.
Már egy hete "áznak":o)

jókaja írta...

Ahogy elnézem, idén tán még a pörköltödbe is jut vanília ;-)

Csibe írta...

Csak tátom a számat, és ámulok, közben meg próbálok magyarázni, hogy csúcs vagy!...már megint!...nem véletlenül lettél "sztár" (nálam is) ;)
Még soha nem próbáltam ilyeneket készíteni, de látom minél előbb el kell kezdenem!

szepyke írta...

Juhász Andrea, tessék nekiállni!:)


Moha, az a lényeg, hogy kb 25-30%-os legyen. Ha vodkából csinálod, az kb 40%-os, tehát nem kell hozzá csak fele annyi víz, mint amennyi a vodka. Legalábbis szerintem, de ezt még átszámolom.

Ancsika, :))))

DebiGabi, akkor lassan vége a folyamatnak nálad!:)

Jókaja, igen, jut még oda is!:) Remélem!:)

Csibe, köszönöm, de ez csak az évek, meg a tapasztalat, nem más... :)))

Ági írta...

Ezzel a limoncellóval mostanság annyit találkozni, lehet, hogy nekem is ki kell próbálnom az idén. Bár mostanában nem szeszelek, de ezt muszály lesz megkóstolni.

szepyke írta...

Ágianyu, szerintem ez a változat nagyon jó!
Az én fontosaim jobban szeretik, mint a többit, amit próbáltam!:)

Ági írta...

Köszi, Szepyke. Ja, és a Nagymamád nagyon jó fej lehet. :)

szepyke írta...

Ágianyu, tényleg az!:)

trinity írta...

Tényleg jópofa a nagyikád:))) Nagyon fog örülni szerintem!!!
Amúgy fantasztikusan felpörgött az adrenalinod....Tudod??:DD

szepyke írta...

Trinity, érzem...:)))
Éppen a fülemen folyik kifelé:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...