Ez a recept a Kifőztük pdf magazin 8-as számában jelent meg. Az újság, az előző számokkal együtt letölhető a www.kifoztuk.hu oldalról.
Az alaplé a legtöbb leves, krémleves, rizottó egyik fontos hozzávalója. Nagyon könnyen elkészíthető házilag is, így kiválthatjuk vele a különféle leveskockákat. Ha nagyobb adagot készítünk, lefagyaszthatjuk a felesleget. Minél többféle alapanyag kerül bele, annál ízletesebb lesz a végeredmény, és akár önmagában is megállja a helyét, mint zöldségleves.
Zöldségalaplé
Hozzávalók
- 3-4 kisebb sárgarépa
- 1-2 kisebb fehérrépa
- 1/4 zeller vagy egy csokor zellerlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1/4 kelkáposzta
- 1 vöröshagyma
- só
- 10 szem feketebors
- 2 evőkanál olaj vagy vaj
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. Ha gyorsan szükségünk van az alaplére, akkor kicsi darabokra vágjuk a zöldségeket, egyébként pedig nagyobb hasábokra. A sárgarépát pár percig pároljuk az olajon vagy a vajon, ettől lesz majd szép színe a levesünknek. A többi hozzávalót is a sárgarépák mellé tesszük, átkeverjük, majd az edénybe annyi vizet öntünk, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
Gyors elkészítésnél a forrástól számítva fél órán át főzzük a levest, éppen csak gyöngyözve. Ha elkészült, átszűrjük és már használhatjuk is.
Ráérős elkészítésnél a főzési idő legyen egy óra, és az alaplevet a zöldségekkel együtt hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
Nagyjából fél literes adagokban lefagyasztjuk, hiszen ennél kevesebbre álatalában nincs szükség.
A léből kiemelt zöldségeket köretként is tálalhatjuk magában vagy főtt rizzsel keverve. A legtöbb élelmiszerboltban árulnak leveszöldség néven vegyes zöldségcsomagot. Akár ebből is főhet az alaplé, de ha valamivel még kiegészítjük, nem rontjuk el vele.
3 megjegyzés:
Én úgyanígy készítem, csak még fokhagymát teszek hozzá.
Ilyesmin már én is nagyon gondolkodtam, köszi, hogy eszembe juttattad :)
Nelli, de akkor nem tudod mindenhez használni, nem?
Araniel, én köszönöm, hogy elolvastad!:)
Megjegyzés küldése