A medvehagyma frissen a legfinomabb, gyógyhatását is leginkább úgy fejti ki. Mégis arra buzdítok mindenkit, hogy ha teheti, mindenképpen tartósítson ebből a csodás növényből, hogy egész évben használhassa. A medvehagyma íze a fokhagymáéra emlékeztet, mégsem hagy maga után olyan erős illatot. Ha nem vásároljuk, hanem a természetes élőhelyén szedjük, vigyázzunk, hogy ne keverjük össze se a gyöngyvirág, se az őszi kikerics leveleivel.
Ez utóbbi két növény emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező! A véralvadásgátló szereket szedőknek és a műtéti beavatkozás előtt állóknak kerülniük kell a medvehagyma fogyasztását, mert a növény hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összecsapódását. A nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg a rendszeres fogyasztása. A medvehagyma levele és virága is ehető. Használjuk ki a szezonját, illetve tartósítsuk bátran! A fagyasztás mellett számos módon tartósíthatjuk, íme, ehhez néhány példa. (A készítéskor mosott, leszárított levelekkel dolgozzunk.)
Ez utóbbi két növény emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező! A véralvadásgátló szereket szedőknek és a műtéti beavatkozás előtt állóknak kerülniük kell a medvehagyma fogyasztását, mert a növény hatóanyagai gátolják a vérlemezkék összecsapódását. A nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettel engedhető meg a rendszeres fogyasztása. A medvehagyma levele és virága is ehető. Használjuk ki a szezonját, illetve tartósítsuk bátran! A fagyasztás mellett számos módon tartósíthatjuk, íme, ehhez néhány példa. (A készítéskor mosott, leszárított levelekkel dolgozzunk.)
Ez az írás a Kifőztük 2011/5. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!
Hozzávalók
a medvehagymás vajhoz:
- 30 dkg vaj
- 10 dkg medvehagymalevél
a medvehagymás olajhoz:
- 5 dl szőlőmagolaj
- 15-20 dkg medvehagymalevél
a medvehagymás fehérborecethez:
- 1 üveg fehérborecet
- 15 dkg medvehagymalevél
MEDVEHAGYMÁS VAJ
Földaraboljuk a medvehagymaleveleket, majd késes aprítóval vagy botmixerrel krémesre
daráljuk a puha vajjal.
Ezt a vajat azért nem fűszerezzük tovább, mert jól fagyasztható is, sokáig eláll. Jégkockatartóban megfagyasztjuk, majd nejlonzacskóban vagy kisebb dobozban tároljuk a mélyhűtőben. Kiválóan alkalmas pogácsák, tészták, húsok ízesítésére. A fagyasztott vaj nem romlik meg a lejárati idő után.
MEDVEHAGYMÁS OLAJ
Nagyobb darabokra vágjuk a medvehagymát, majd késes aprítóval vagy botmixerrel összeturmixoljuk az olajjal. Egy-két napig lezárt üvegben a hűtőben tároljuk, majd leszűrjük.
Ha sűrű szűrőt használunk, akkor a medvehagyma apró rostjaitól sötétzöldre színeződött olajat kapunk. Szűrőbe tett kéztörlő papíron keresztül lecsöpögtetve víztiszta, átlátszó, halványzöld olaj lesz a végeredmény. Mindkettő tökéletesen használható salátákhoz, főtt ételekhez, és szépen díszíthetünk is velük.
A szűrés után visszamaradt aprított medvehagymát adagoljuk tiszta üvegekbe, öntsünk rá annyi olajat, hogy legalább egy centivel ellepje a pépet, és felhasználásig tartsuk hűtőben. Ugyanezt a pépet kevés sóval összekeverve jégkockatartóban megfagyasztva is eltehetjük, ahogy a vajas tárolásnál is eljártunk
MEDVEHAGYMÁS FEHÉRBORECET
Nagyobb darabokra vágjuk a medvehagymát, majd késes aprítóval vagy botmixerrel összedaráljuk az ecettel. Az ecetet a levelekkel együtt és szűrve is tárolhatjuk.
5 megjegyzés:
Ez nagyon hasznos írás! Remélem, jövőre már a saját kertemben szedett medvehagymát fogyaszthatjuk. De most fogok még szedni vajnak. Szuper ötlet!
Már látványra is gyönyörű, sajnos nem tudom hol szedhetnék medvehagymát.
Persze, hogy én is tartósítottam! ;-) Szárítottam is. Remélem finom lesz majd úgy is.
Vajat én is készítettem, de olajra és ecetre nem gondoltam, pedig nagyon jó ötlet. Köszi!
Sokat tettem el lefagyasztva is.
Köszönöm!:)
Megjegyzés küldése