Ez a recept a Kifőztük 2011/5. számában jelent meg, az újság, mint ahogy most mindegyik, eddig megjelent szám letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, természetesen ingyenesen.
Ha írnom kellene róla, hogy kinek ajánlom az elkészítését, illetve, hogy miért, azt írnám, hogy:
- elkészíthetjük előre, aztán behűthetjük egy éjszakára és másnap friss zöldségekkel tálalhatjuk...
- könnyű, de tartalmas vacsora vagy ebéd lehet, ami ráadásul remekül szállítható...
- spenótkedvelőknek kötelező...
- az apukám és az öcsém kifejezetten rajongtak érte...:)
- nagyon jól néz ki... nekem legalábbis nagyon tetszett...
- együnk sok spenótot, mert az jó, és ebben a pitében nem úgy találkozunk vele, ahogy szoktunk, hanem "bújtatva", így olyanoknak is beadagolhatjuk, akik egyébként (szerintük) utálják a spenótot... :)
- mostanában lehet friss spenótot kapni, ami egyenesen királyság, szóval megint azt kell mondanom, együnk sók spenótot, mert az jó!:)
Túrós-spenótos puliszkapite
Hozzávalók
az aljához:
- 20 dkg kukoricadara
- 1 evőkanál só
a forma kikenéséhez:
- olaj
a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 25-30 dkg spenót
- 10-15 dkg feta jellegű sajt
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
a tetejére:
- szezámmag (elhagyható)
Kimérjük a kukoricadarát, és kis lángon puhára főzzük a sóval elkevert, háromszoros mennyiségű vízben.
Amikor megfőtt, olajjal kikent pitesütőbe vagy tortaformába tesszük. Elsimítjuk a masszát a forma alján, és a forma oldalához is fölhúzzuk. Ez lesz majd a pite pereme. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Melegen nehezen vágható, ezért inkább hidegen fogyasztjuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, paradicsomot vagy bármilyen zöldséget, sajtot.
A feta sajt sóssága miatt óvatosan sózzuk, inkább kóstolgassuk, hogy ne sózzuk el! Ha mégis sós lenne, dúsítsuk plusz tejföllel, az levesz a sósságából.
4 megjegyzés:
Nagyon bejönne, mert imádom a puliszkát
Próbáld ki!:)
Ez valami bitang jó! A húsimádó nővéreméknek sütöttem de elkövettem azt a "hibát", hogy megkóstoltam sütés előtt a tölteléket és köddé vált... Most indulok a helyi Ágas Bogas Centrumba újabb adag alapanyagért. V.B.Zsuzsi
Zsuzsi, ennek nagyon örülök!:)
Azóta elkészült a következő is? :)
Megjegyzés küldése