A Kifőztük 2011/8. számában jelent meg Trinity pillecukor (marshmallow) receptje. Ehhez a recepthez is tökéletesen használható ez a valami, amit a kukoricaszirup helyett használhatunk.
Felhasználható fagylaltokhoz, helyettesíthetjük vele a mézet és a juharszirupot is. Percek alatt elkészül, majd jól zárható üvegbe adagolva elfogyásáig használhatjuk. Nem kell a hűtőben tartani!
Hozzávalók
- 20 dkg kristálycukor
- 1,8 dl víz
- 1 g borkősav (nagyobb élelmiszeráruházakban beszerezhető)
- csipet só
Mély lábosba tesszük a hozzávalókat, majd folytonos kevergetés mellett nagy lángon melegítjük, fölforraljuk. (Ez a mennyiség 2-4 perc múlva kezd gyöngyözni.)
Ha felforrt, kisebbre vesszük alatta a lángot, és továbbra is folyamatosan, óvatosan kevergetve 8 percig főzzük. (Figyelnünk kell rá, hogy az edény oldalán ne maradjon kristálycukor, mert ismét kristályossá válik tőle a kész szirup, ha belekerül.)
A folyamat közben halványsárgára színeződik a lé. Időnként ellenőrizhetjük, elérte-e a kívánt ragacsos állagot: a keveréshez használt kanálról sima, függőleges felületre cseppentünk belőle. Ha a csepp folyékony marad, akkor még nincs készen. Ha szinte rögtön megdermed, akkor már jó.
Ne forraljuk 8 percnél hosszabb ideig, mert nagyon besötétedik.
2 megjegyzés:
Akkor ez most tulajdonképpen tartosított cukorszirup?
Igenis meg nem is. Igen az, de inkább arra jó, hogy olyan dolgokhoz adjuk, aminél számít, hogy ne kristályodhasson vissza a cukor...
Juharszirup helyett is jó, bár nincs olyan karakteres íze, mint annak...
Megjegyzés küldése