Hihetetlenül szeretem azt a kis szezámmagos szeletet, ami akkora, mint a régi Sportszelet. Iszonyatosan édes, és tömény szezámmag. Az ötlet valahonnan innen jött, és sikeredett belőle valami olyan...
Ez a fagyi a képen, a kép készítése előttig a mélyhűtőben várakozott... Mert megcsináltam, de este lett kész. Fény nem volt, viszont tudtam, hogy valami olyan jött létre, ami megkívánja a (a képességeimhez képest) legjobb feltételekkel készült fotót. Fájó szívvel betettem a mélyhűtőbe, és szinte biztos voltam, hogy másnap, ha előveszem, jéggé fagyva, beton keménységben várakozik majd, így csak valami béna képet tudok majd csinálni. De inkább a napfénynél legyen béna formája, mint a lámpánál szép formájú, adagolható, de sárgás színű...
Engem is meglepett, hogy a fagyi ugyan jóval keményebb volt, mint bármelyik "bolti dobozos" fagylalt, amit ha kiveszünk a mélyhűtőből már kanalazhatjuk is, mégis egészen jól lehetett adagolni. A képeken sima fagyiskanállal készített gombócok szerepelnek.
Szezámmagos-mézes fagylalt
Hozzávalók:
- kb 2 dkg szezámmag
- 4 dl cukrozatlan sűrített tej
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál juharszirup
tálaláshoz:
- eperszirup, de ez el is hagyható
A cukrozatlan sűrített tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a mézet és a juharszirupot. Ha nincs juharszirup, jó csak mézzel is. Betesszük a mélyhűtőbe kb egy fél órára, vagy ezt az egészet elkészítjük reggel, és délutánig a hűtőben tároljuk, hogy a fagylaltgépnek könnyű dolga legyen.
Megpirítjuk a szezámmagot, azaz egy serpenyőbe tesszük a kb 2 dkg szezámmagot (ebből, aki szereti, tehet többet is, de vigyázzunk, mert a szezámmag, ha túl sokat használunk, keserű is lehet!) és fedő alatt néha megrázva a serpenyőt megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A fagylaltgépet bekapcsoljuk, ahogy a kanál kavarni kezd lassan öntsük bele a mézes-sűrített tejes elegyet. Amikor majdnem készen van, hozzá adjuk a szezámmagot, de ebből a tálaláshoz tegyünk félre egy-két csipetnyit!
Készen vagyunk!
Ez a fagylalt azért kapta meg az "egyszerű" címkét, mert nem feltétlenül szükséges hozzá a fagylaltgép. A szezámmagtól olyan magas zsír/olaj tartalma lesz a masszának, hogy nyugodtan elkészíthetjük egy sima robotgéppel jól kikeverve, majd egy jól záródó dobozba téve mehet a mélyhűtőbe, ahonnan kb fél óránként vegyük ki, egy botmixerrel keverjük át, ezt ismételjük minimum háromszor, és kb ugyanazt fogjuk kapni, mint fagylaltgéppel.
Ha kész, nyugodtan betehetjük a mélyhűtőbe, mert a teljes kifagyása után is kis ráhatással adagolható fagylaltot kapunk!
Tálaláskor én epersziruppal locsoltam meg, ami ITT megtalálható.
Nem szeretem az epret, de ehhez a fagyihoz remekül passzol az eper íze.
Aki nagyon édesen szeret mindent, az kóstolgassa, mert lehet, hogy neki ez nem elég édes, nekem pont jó volt így.
17 megjegyzés:
Nagyon különleges és remekül néz ki!
Hű, de remekül néz ki. Nem inkább mennyeien. És a szezámmag, ahogy ropoghat a fogad között. Isteni
Mmmm... ez nagyon-nagyon jóóóó!!! Kipróbálom én is. Én is imádom egyébként azt a kis szezámszeletet! :)))
Én már nem dicsérem. :P :D
El fogom készíteni... vagy valami ilyesmi(t)... :D
Állati jó!
Fagyi is, kép is :-) Jöhet!
Micsoda klassz ötleteid vannak!
Szeretnék én is egy fagyi gépet, de addig is jó lesz ezt a receptet megjegyezni! :))
Ha lesz időd, légyszi nézz be hozzám, van ott a számodra valami.
http://szemiramisz.blogspot.com/2010/05/cukker-blogger.html
Gyönyörködöm és csorgatom a nyálam.:))
Én is imádom a szezámos szeletet, gyanítom ezt a fagyit is imádnám :)
Vettem egy gombóccal! Köszi!
Jajj az a szezámos szelet tök fincsi :D Ez is biztos szuper. Szívesen elnyalnám, úgyis olyan fülledt idő van.
Csak ismételni tudom magam:) nagyon jó ötlet!!! Ügyes!!Elkészítendők listájára felvéve:)
Melinda, tényleg az :)!
Bianka, kérsz?:)
Ildinyó, majd mesélj!
Egycsipet, habbal?:)))
Viki, köszönöm, és küüüüüüüüldöm!:)
Szemiramisz, majd mesélj!
És megyek hozzád!:)
Mónika, köszönöm!:)))
Livi, gyanítom, hogy igen!:))
Maryenne, egészségedre!:)
Araniel, akkor hány gombócot kérsz?:)
Tündér!:))))
Szepyke: nem vagyok telhetetlen, 2 gombócka elég lesz egyszerre :D
Aztaaa, ez nagyon bejönne!...szuper ötlet!!!!
De jó ez már megint, micsoda ötlet :)))
Egy időben ettem én is azt a szezámszeletet.
Szepy, milyen fagyigéped van????
Félek, ha nekem lenne, állandóan fagyit gyártanék és az nem lenne túl szerencsés. Így is most édességmegvonás van :((
Araniel, mára készült egy fahéjas szilva... Abból tegyek mellé? Valamikor a héten felteszem. Anyám... Abbahagyhatatlan...:))))
Csibe, gyere, hozok tölcsért is!:))))
Lekvároskukta, Bosch gépem van, illetve a Bosch alapgéphez van egy "fagyigép", ami tulajdonképpen egy tartály, amit a mélyhűtőben kell tartani. Eszméletlenül bírom, hogy reggel bekeverem a cuccot, beteszem a hűtőbe, hazamegyek, átteszem a mélyhűtőbe egy fél órára, utána kiveszem a tartályt a mélyhűtőből,"összeszerelem", bekapcsolom, megy bele a jól lehűlt cucc, és kevesebb, mint egy óra múlva saját fagyit kanalazok. Ha jól le van hűtve a krém, akkor van, hogy 10 perc múlva teljesen kanalazható! Viszont, a mélyhűtőbe téve beton keménységűre fagy, ezért én elég kicsi adagokat csinálok, ami még aznap elfogy, hogy ne kelljen tárolni. Ha marad, akkor a szilikon muffin formába adagolom, mert az olyan, mint két gombóc fagyi, és akkor utána nem kell adagolni, csak kivenni a mélyhűtőből egy ilyen izét, és elnyammogni!:)))
Naná, hogy kérek :D Nagyon belelendültél a fagyikészítésbe :D
Megjegyzés küldése