Ez a recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, természetesen ingyenesen!
Valószínűleg mindannyian ismerjük és szeretjük azt a bizonyos csokoládés mogyorókrémet. Fogyasztjuk kenyérre kenve, süteménybe adagolva, vagy egyszerűen csak kanállal falatozunk belőle. Ilyen mogyorókrémet házilag is készíthetünk, még túl sok időre sincs szükség hozzá.
Hozzávalók
- 25 dkg mogyoró
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor
- 2 dl cukrozott sűrített tej (nagyjából másfél tubusnyi)
- 1 evőkanál vaníliakivonat vagy 2 evőkanál vaníliás cukor
- 2-4 evőkanál mogyoróolaj vagy szőlőmagolaj
Száraz serpenyőben pár perc alatt átpirítjuk a mogyorót. A serpenyőt folyamatosan rázogatjuk, hogy a mogyoró mindenhol egyenletesen piruljon. Amikor megérezzük az illatát, tálcára borítjuk a mogyorót, és megvárjuk, hogy kihűljön.
Hidegen konyharuha közé téve átdörzsöljük, hogy eltávolítsuk a héját. Késes aprítóban öt-hat percig daráljuk, majd apránként hozzáadjuk a többi alapanyagot. Ha elkészült, tiszta üvegbe kanalazzuk, és hűtőben tároljuk.
Az olajat kiválthatjuk vajjal vagy tisztított vajjal (ghível), amelynek elkészítése a Kifőztük 12. számában olvasható.
4 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet, még nem próbáltam házilag késziteni, pedig a gyerekek szeretik főleg iskolaidőben, ha éhesek csak megkenik a kenyeret. A képről először azt hittem szilvalekvár:)
Nagy barátságban vagyok én a mogyorókrémmel, nagyon szeretem!
Házilag még soha nem készítettem, de most már eljött ennek is ideje :)
Ez is annyira hizlal mint a bolti?:(
Trollanyu, próbáld ki, nagyon finom!:)
Okki, ez adalékanyag-mentes.. ez is mellette szól..:)
Notte, mogyoróból van... az nem lájt...:)
Megjegyzés küldése