2009. május 4., hétfő

Mi legyen a tavalyi meggyel, ami még a hűtőben rekedt? I. rész

Lassan jönnek az új zöldségek, gyümölcsök, így bele kell húznom és el kell használnom a hűtőből a még tavaly eltett dolgokat. Tulajdonképpen már csak meggy van. A többiből vagy keveset tettem el, vagy el sem tettem, mert most valahogy úgy látszik, a meggy lesz az, ami mostanában a fő atrakció lesz. Ez mondjuk nem akkora gond, mert a meggy igazán pazar gyümölcs. Fanyar, de jól fűszerezhető, és nagyon sokoldalú. Ráadásul gyönyörű is! Tehát, kiolvasztottam egy kb fél kilós adagot. Két ételhez használtam fel ezt az adagot, az egyikből édességet csináltam, a másik részéből a mai vacsora lett. Nem vagyok gyümölcsös, sem zöldséges. A napköziben nem nagyon bírtam a húst meggymártással, utáltam. De rá kellett jönnöm, hogy el lehet ezt úgy is készíteni, hogy teljesen ehető legyen. Pedig édes lett, és fűszeres, mégis tökéletesen passzolt a csirkéhez. Tehát a következő történt ma a konyhámban:

Vettem két csirkemellet. Két egész mellet. Ketté vágtam és "kinyitottam" őket, hogy szép vékonyak legyenek. Sima sültcsirke fűszersóval besóztam és egy kicsit félretettem, egészen pontosan annyi időre, hogy megcsináljam a meggymártást. Fogtam a meggyet (kb fél kiló)beletettem egy mély lábosba, megszórtam 6 evőkanálnyi barnacukorral (elvileg olyan 10-12 dkg cukor) és összeforraltam őket. Ment még bele egy kis fahéj is. Gyönyörű színe lett, és mély, édes, fűszeres, kicsit savanykás íze. Egy nagyobb serpenyőbe olajat öntöttem, rádobtam három szál felkarikázott újhagymát. Megpirítottam, ment rá a hús, rá egy kis frissen őrült bors és jól átsütöttem, illetve összesütöttem őket. A csirkét kivettem a serpenyőből, a szafttal meglocsoltam, tálalni a képen láthatóan tálaltam. Nem járt hozzá köret, mert könnyű vacsorának szántam. (meg egyébként is, a cukros meggyhez nem jár köret és kész!) A csirkemellből egyébként készült megint tárkonyos leves is, de ezt már nem is említem... És tényleg ilyen gyönyörű színe lett!



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...