2010. november 13., szombat

Házi libatepertő, libazsír


Bármilyen furcsán hangzik, ez az étel tökéletes ajándék is lehet. A friss, házi tepertő elkészítése nem ördöngösség, mégis sokan inkább megveszik a boltban készen, mert tartanak a készítése közben keletkező zsírszagtól és a körülményes előkészítéstől. Tény, hogy a bőrös libahájat gondosan meg kell tisztítani, de hatalmas adag libazsírt kapunk már egy kiló hájból is. Ezt csinos üvegbe vagy edénybe töltve el is ajándékozhatjuk, hiszen az ünnepek idején is jól jön majd egy "könnyű" reggelihez vagy vacsorához, néhány szelet kenyérhez és pár fej lilahagymához. Ez a recept a Kifőztük ingyenesen letölthető pdf gasztormagazinban található. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!

Házi libatepertő, libazsír

Hozzávalók
  • 1 kg bőrös libaháj
  •  1/2 dl tej

A bőrös libahájat megtisztítjuk, azaz szemöldökcsipesszel eltávolítjuk az esetlegesen benne maradt tollakat, pihéket és tokokat.
Megmossuk és 2-3 cm-es kockákra vágjuk. Mélyebb lábasba két-három kocka hájat teszünk, lassan melegítjük, hogy kioldódjon belőle kevés zsír. Így amikor a többit beletesszük, nem ég meg, hanem egyenletesen elkezd sülni.
Ahogy sül, úgy olvad ki belőle a zsír, ezt apránként mindig leszedjük róla, és szűrőn át egy edényben felfogjuk. Érdemes már abba az edénybe szedni, amiben tárolni fogjuk.
Amikor a háj látszólag minden zsírját kiengedte, sütjük még pár percig, közben egy fémkanállal nyomkodjuk, hogy a maradék zsír is kisüljön belőle. Ezt a zsírt is leszedjük róla (vigyázat, nagyon forró!), majd felöntjük a tejjel, ami fröcskölhet, de ettől egy-két perc alatt szép színe lesz a tepertőnek. Amikor elkészültünk, papírtörlőre szedjük és akár tálalhatjuk is.
A felfogott zsírt kihűtjük és hűtőben tároljuk.

Ebből a mennyiségből egy-két maroknyi libatepertő és nagyjából 6-7 dl zsír lesz, így érdemes dupla adagból készíteni. Aki a nagyobbra darabolt töpörtyűt szereti, nagyobb darabokra vágja a hájat, mert sütés közben apróra összesül.11 megjegyzés:

Nelli írta...

Éppen most kaptam a barátnőmtől ajándékba!:-)Nagyon finom volt fehér kenyérrel és lila hagymával.

Bianka írta...

A világ legjobb dolga

szemirámisz írta...

Hát ezt most nem kellett volna meglátnom...Csorog a nyálam...
:))

Névtelen írta...

Én is így vagyok vele :)
Annyira guszták ezek a képek, most fájdítod a szívemet^^"

szepyke írta...

Nelli, de még milyen finom. Sooook hagymával!:))

Bianka, az egyik legjobb, ez tény!:)))

Szemirámisz, nekem is, mert ez már megboldogult...:))))

Araniel, jaj, tessék elmenni hájért, és gyorsan megcsinálni. Pikk-pakk elkészül!:)

mandy tarragon írta...

Csorog a nyálam, kész :) Hétfőn első utam a henteshez fog vezetni...

Anikó írta...

Imádom én is,gyakran csinálom is.
Guszta a képeiden nagyon:-))))

GasztroRéka írta...

Hogy te miket nem művelsz! Egyszer sütöttem lángost a mostani lakásunkban olyan szag lett... Megfogadtam legközelebb kis lángosokat sütök olajsütőben.
Na de ha nem mini konyhám lesz,akkor elkészítem.:)
Nagyon fincsi lehet!

Erinacea írta...

Csak nyelek nagyokat...

chriesi írta...

Mmmmmmmmmmmm!!!

szepyke írta...

A hétvégén megint sütök, esetleg abból hozhatok frisset... persze, csak ha kértek még...:))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...