2010. november 24., szerda

Rakott krumpli


A rakott krumpli igazán egyszerű étel, melynek ahány ház, annyi receptje van. Mi szaftosan szeretjük, rengeteg tejföllel készítve. Ezt az elkészítési módot a nagymamámtól tanultam, aki mindig azt mondta, hogy az igazi rakott krumplit nem lehet kockára vágva szeletelni, mert az annak a jele, hogy nem elég szaftos az étel. Ez az étel a Kifőztük 9-es számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Rakott krumpli

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 3-5 keményre főtt tojás
  • 10 dkg bacon
  • 30 dkg sonka
  • 10 dkg kolbász
  • 5-7 dl tejföl

a tálaláshoz:
  • tejföl
  • savanyúság


A krumplit héjastól megfőzzük, majd megtisztítjuk, felszeleteljük. A bacont felkockázzuk és saját zsírján megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sonkát, ezzel is átpirítjuk. A bacont és a sonkát kiszedjük a zsírból, beletesszük a felkarikázott kolbászt és átpirítjuk azt is. A visszamaradt zsírt tegyük félre.
Sütőtálba rétegezzük a felszeletelt krumplit, erre szórunk a sonkából, a baconból és a kolbászból, a szeletekre vágott tojásból, majd bőségesen meglocsoljuk tejföllel. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, míg az utolsó hozzávaló el nem fogy.
Ekkor megszórjuk sóval, bőségesen meglocsoljuk a tejföllel, majd a félretett zsírral meglocsoljuk a tetejét.
A tálat befedjük alufóliával és a forró sütőbe toljuk, ahol nagyjából 30-45 perc alatt megsütjük. A sütési idő végén szedjük le az alufóliát és pirítsuk át az étel tetejét.

Tálaláskor tányérokra adagoljuk, tejföllel és savanyúsággal fogyasztjuk.

A krumpli sok sót igényel, mégse sózzuk túl az ételt, mert mind a bacon, mind a kolbász sós, így inkább tálaláskor mindenki a saját ízlésének megfelelően után sózhatja.


13 megjegyzés:

BORI írta...

De jó ötlet!Régen készitettem már rakott krumplit!

Bianka írta...

Imádom, nagyon guszta. Jó rég készítettem én is :)

Anikó írta...

Én 2 db karikára szelt vöröshagymát is átpirítok,dinsztelek a kolbászzsíron és a tojás, kolbász után azt is rászórom rétegenként, és én is 4 nagy doboz tejfölt használok,igaz 2-3 kg krumplival indítok, mert borzasztóan szeretjük, de tényleg szaftosan finom. Egyszer valahol vendégségben ettem olyan szárazat, hogy majd megfulladtam tőle, hát az borzasztó volt :-)))

Névtelen írta...

Jajj...kínzol...napok óta majd megveszek érte...olyan guszta, csorog a nyálam^^

Nelli írta...

Én is régen készítettem!Felveszem a listámat.

Praliné Zsuzsi írta...

Tessek, en is felveszem a listamra! Ugy megkivantam :)

szepyke írta...

Bori akkor Te is szereted?:))

Bianka,melós, de milyen finom!:)))

Anikó, fú, hát én is ettem olyat, ami olyan száraz volt, pedig volt rajta tejföl, aztán kiderült, hogy nem főzték meg előtte a krumplit, az meg mind elszívta a tejföl nedvességét. Érdekes, hogy egy halál egyszerű étel, de úúúúúúgy el lehet rontani...

Araniel, és még milyen finom.. volt..:)))

Nelli, helyes!:)))

Erinacea, szóljatok, megyek ebédre!:)))

Garffyka írta...

Finom ám! Két hete volt ebédre, aztán nasinak is rájártunk :)
Azzal szokták elrontani, hogy zsemlemórzsát szórnak a rétegek közé, ettől sokszor száraz, élvezhetetlen lesz. no meg, ha kispórolják a tejfölt és kolbászt.

Mary írta...

Rég volt de nagyon szeretjük !
Guszta lett nagyon.:)

Névtelen írta...

Hú,h én mennyire szeretem, jó szaftosan, sok tojással és a jó fajta parasztkolbásszal. Csorog a nyálam. Jó kis házi savanyú mellé, nyamnyam.

Szemi írta...

Mélységesen egyetértek a nagymamáddal! :))

Mi is így, és ilyen jó tejfölösen, szaftosan szeretjük. Az,hogy nem lehet rendesen fényképezni , kit érdekel, mikor az egyik legfinomabb kaja a világon?? :))

szepyke írta...

Garffyka, jesszus, de minek tesznek bele?

Maryenne, guszta, és abbahagyhatatlan...:)))

Jdudar, úgy, úgy!:)))

Szemirámisz, nah, igen!:)

egycsipet írta...

Sok-sok tejföl - kirááály! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...