2009. július 29., szerda

Tzatziki - nálunk...



Tzatziki, természetesen a mi ízlésünk szerint alakítva...

Volt egy bolgár kolleganőm, Ő árulta el, hogy ott bénázzuk el a tzatzikit, hogy tejfölbe tesszük. Azóta csinálom így, ahogy ajánlotta, persze, kicsit változtatva, ahogy szeretjük...


Hozzávalók:
  • 1 nagy dobozos natúr joghurt
  • kígyóuborka
  • bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj

Előveszek egy olyan edényt, ami mély, erre ráteszek egy gézlapot, gumival rögzítem, (patikában 120,- Ft-ért kapható, elmosható, tehát szinte "örökéletű") és beleöntöm a joghurtot. Beteszem a hűtőbe és hagyom lecsöpögni. Teszek alá egy tálat, mert a géz kivezeti a "vizet", és néha jut az edény alá is... (Vagy: tegyünk egy szűrőt egy arra alkalmas tálra, hogy nem érjen le az aljára, arra tegyük a gézlapot, és abba a joghurtot. A szűrő alja és az edény alja között legalább 3-4 cm legyen, mert rengeteg levet fog engedni!)
Tehát a joghurt csöpög, közben megpucolom az uborkát, és lereszelem. Lereszelni a reszelőn azon a lyukon szoktam, ahol az almát is. A lereszelt uborkát besózom, és állni hagyom.

Ha a joghurt lecsöpögött, az uborkát átöblítem, hogy ne maradjon nagyon sós, majd "kicsavarom", azaz a tenyerembe fogva egyszerűen kinyomom belőle a vizet.

Belekeverem a joghurtba, amit ízesítek sóval, borssal, és az ízlés szerinti (nálunk minimum két gerezd) áttört fokhagymával. Jól összekeverem.

Készen is vagyunk. Most akár rögtön fogyaszthatjuk, de akkor a legjobb, ha a hűtőben tölt egy éjszakát. Tálaláskor meglocsolom egy öntésnyi olíva olajjal.




Elkészítési ideje nincs több öt percnél, csak várakozni kell a joghurt lecsöpögésére. Ha a joghurtot előző éjszakára betesszük a hűtőbe lecsöpögni, akkor tényleg megleszünk kb 15 perc alatt, mert akkor már csak az uborkát kell bevárnunk... Hideg-meleg sültekhez, csak magában, egy friss, meleg pitával, szóval bármivel, bármikor. A tetemes mennyiségű fokhagyma miatt, a nap további részében tartózkodjunk a nyitott szájjal beszéléstől, vagy etessünk meg vele minden beszédpartnerünket, akkor nem fogják rajtunk érezni.

Bekerülési költsége: kb 500,- Ft




És még valami... ha hozzá tudunk jutni görög joghurthoz, ami jóval krémesebb, sűrűbb, mint a mi joghurtunk, akkor ki tudjuk váltani vele a joghurtot, sőt, váltsuk ki vele.. Így megspóroljuk a csöpögtetési időt is.

A görög joghurtnál az arány ugyanez, azaz fél liter joghurt, 1-2 uborka...

Dúsíthatjuk tejföllel is, mert úgy még krémesebb lesz a tzatzikink. A saját ízlésünknek megfelelőt ki kell kísérletezni. Nálunk egy kb. úgy néz ki, hogy fél liter joghurt, 2 dl tejföl, 3 uborka.





26 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Én nem tejföllel szoktam csinálni, viszont azt nem tudtam, hogy a joghurtot le kell csöpögtetni. Köszi az útmutatót, így lesz az igazi! Nagyon szeretjük mi is! :-))

szepyke írta...

:D
Nagyon szívesen. Viszont van aki tesz bele kaprot, azt én utálom, tehát nálunk nem megy bele...

Konyhatündér írta...

én mindig is joghurttal csináltam, de nem szoktam lecsöpögtetni, csak leöntöm a tetetjéről azt a vizes lét. Miért kell lecsöpögtetni? Hogy ne legyen olyan folyékony a tzatziki? Mert nekem így is jó állagú lett mindig.

szepyke írta...

Gasztromami, azért kell lecsöpögtetni, mert ennek meg kell állnia, ha egy kanálról szedsz és kiteszed a tányérra. A bolgár joghurt ugyanis ennyire sűrű állagú, nem olyan, mint a miénk.

Nekem egyébként nagyon sűrű lesz úgy, tehát nem szoktam sokáig csöpögtetni, és volt már olyan is, amikor annyira "száraz" lett, hogy belekevertem egy tejfölt. Szerintem úgy volt a legjobb, mert a tejföltöl nagyon krémes lett!

Névtelen írta...

Ha a kaprot nem szereted, próbáld ki mentával vagy petrezselyemmel. Szerintem isteni úgy is : )

Konyhatündér írta...

Értem. Nekem csöpögtetés nélkül is ilyen lesz, azért nem értettem! Persze nem mindegy, milyen márkájú joghurtot használsz, ez igaz, van, amelyik folyékonyabb. De köszi. Ja és én teszek bele egy fél kiskanál szezámolajat, nagyon feldobja :-)

Reni írta...

én is kaporral, fokhagymával és joghurttal szoktam :) szeretjük :)
már az illatától is csöpög a nyálam

szepyke írta...

Egy szép szelet rántotthús, vagy a sóban sült csirke mellé...

Hmmm...:D

Andi/cuki írta...

Wise Lady házi krémsajtja óta mindenhez csöpögtetek én is. Joghurtot is és tejfölt is. Mindenhez ízesebb súrűbben. A kaprot én se szeretem a menzás tökfőzelék óta, A fokhygymát én is imádom! (Az uram szerint sajnos)

Andi/cuki írta...

Bocs,azt nem is írtam,hogy nagyon guszta a tzazikid:-)

szepyke írta...

Andi, köszönöm szépen! Az uraddal szemben ajánlom a fátylat, hátha az visszatartja a fokhagyma "illatát"...
:DD

Andi/cuki írta...

Az kevés neki.Duplán kell fogat mosnom a fokhagymás lángos után is.Csak úgy hajlandó szóba állni velem!:-)

szepyke írta...

Egyél petrezselymet, az megszűnteti a fokhagyma "illatát".

Nálam a fogmosás nem szokott segíteni a fokhagyma ellen..

Egyébként, hogy milyen erős a fokhagyma, valahol olvastam, hogy ha bedörzsölöd a talpad, fél óra múlva a leheleted is fokhagyma szagú lesz. Pedig nem etted meg...

Andi/cuki írta...

Nem is tudom,hogy most akkor a petrezselymet vagy a lábdörzsit próbáljam ki?:-)

Andi/cuki írta...

Szepyke gyere hozzám légyszi,játszani hívlak!

KryaSpirit írta...

Próbáld ki egy pici mentával a tzatzikit, nagyon finom úgy! Én joghurttal és tejföllel csináltam régen.Mi a neve annak a géznek ami elmosható? Nekem is kéne olyan. Vagy csak kérjem így?

szepyke írta...

Andi, megyek már!
:D

szepyke írta...

Benzsi, névtelen már ajánlotta a mentát, kipróbálom majd.

A gézt simán kérd, és mondd meg, hogy a legnagyobb,mert van 10x10 cm-es, én a legnagyobbat szoktam venni, az 80x valahány centis. Nem mindig van, ha van, veszek kettőt-hármat, mert egy idő után elszíneződik, és hiába mosom tisztára, már "gáz", ahogy kinéz, akkor kidobom, de ez egy év is lehet, csak szeretem, ha mindig van otthon, mert mindig akkor kell, amikor előtte nap kidobtam. Jah, és tőlem mindig megkérdezik a patikában, hogy mit főzök be...
:DD

Konyhatündér írta...

Géz helyett textilpelenka is jó lehet, nem? Az mosható (úgy értem nem jön szét) 90 fokon is, tutira bírja.

szepyke írta...

Szerintem az is jó, de az sűrűbb, nem?
Lehet, hogy nehezebben csöpög ki egy sűrűbb anyagon. Én gézen szoktam, ez csak egy ötlet, nekem bevált, azért írtam.

Konyhatündér írta...

na majd akkor kipróbálom ezt a csöpögtetős dolgot :-)

chilii írta...

Igeeeen! én is csöpögtetek :) a fokahgymáról meg csak annyit tudnék mondani, amit a bölcs franciák: semmi sem lehet elég fokhagymás! :)

trinity írta...

Kérek én is ebből!!!!

Nem baj-ha fokhagymás, tényleg nem segít a fogmosás-de olyan jó!!!!!

szepyke írta...

Küldöm már!:DD

egycsipet írta...

De jó tudni, hogy más is ennyit szórakozik a joghurttal! :)) Én textilpeluson szoktam csepegtetni, tökéletes!

szepyke írta...

egycsipet, szerintem nem annyira nagy meló, viszont a végeredmény miatt megéri...

Amikor először csináltam, a konyhapulton hagytam a cuccot, és mire kimentem, folyt le a lé, amit a géz kivezetett. Már profin megy, és egy perc összeállítani, utána már végzi a dolgát egyedül.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...