2011. március 24., csütörtök

CRÈME BAVAROISE - azaz bajor krém




Ez az édesség nálunk bajor krém néven is ismert. Könnyű, habos desszert, melynek elkészítése megéri a ráfordított időt és energiát. Ha felnőtt társaságnak készítjük, keverhetünk a krémhez narancslikőrt vagy bármilyen más alkoholt, illetve társíthatjuk gyümölcsszósszal is.

CRÈME BAVAROISE, AZAZ BAJOR KRÉM 

Hozzávalók
  • 5 lapzselatin
  • 1 vaníliarúd
  • 5 dl zsíros tej
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  •  2,5 dl tejszín

a szószhoz:
  • 30 dkg málna
  • 10 dkg cukor
  • 1 lapzselatin

a tálaláshoz:
  • reszelt csokoládé


A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. (Mind a hat lapot, ami a krémhez és a málnához kell!) A tejet a hosszában felvágott vaníliarúddal és annak kikapart magjaival melegítjük, de nem kell felforralni! A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig verjük, majd gőz felett folyamatosan kevergetve, a langyos tejet apránként hozzáadva, sűrű krémmé főzzük. 5 beáztatott zselatinlapot a vízből kiszedünk, kinyomkodjuk, és a még meleg krémhez adjuk. Csomómentesre keverjük és félretesszük hűlni.
Elkészítjük a málnaszószt, azaz a málnát 10 dkg cukorral összefőzzük, majd átpasszírozzuk, hogy ne maradjon benne mag. A maradék beáztatott zselatinlapot kinyomkodjuk és hozzákeverjük.
Amikor a vaníliakrém már csak langyos, kemény habbá verjük a tejszínt, és óvatos mozdulatokkal a krémhez forgatjuk.

Tálalhatjuk pohárba szedve, kihűtve, majd a málnaszószt rácsorgatva. 

Rétegezhetjük úgy, hogy a pohár aljára adagolt málnaszószt a hűtőben megdermesztjük, majd a krémet óvatosan rákanalazzuk. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a málnaréteg fölé egy kanalat tartunk, erre öntjük nagyon óvatosan a vaníliakrémet. Ezzel a technikával lassíthatjuk, illetve megakadályozhatjuk a krém és a málnaszósz keveredését.

Tetejét megszórhatjuk reszelt csokoládéval is.

Impozánsan tálalhatjuk, ha a poharakat ferdén beleállítjuk egy nagyobb tálba vagy dobozba. Először a málnaszószt öntjük a poharakba, hűtőben dermesztjük, majd a vaníliakrém kerül rá, így tesszük vissza a hűtőbe. A krém dermedése után, tálalás előtt, díszíthetjük tetszés szerint.

Ez a recept a Kifőztük 2011/3. számában jelent meg. Az újság, mint ahogy eddig is, letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 






11 megjegyzés:

Szemirámisz írta...

Hú, ez mesésen néz ki, és milyen finom lehet!

Pocak Panna írta...

Szepy, ez nagyon szép lett!!!
Ráadásul a gyengémim a krémes desszertek....hmm!

egycsipet írta...

Jajj, de szééép! Jópofa ez a döntött poharas rétegezés, nagyon mutatós! :)

szepyke írta...

Szemirámisz, nagyon finom!:)

Pocak Panna, ez nagyon könnyű hab.. Próbáld ki!:)

egycsipet...:)) Ugye, hogy milyen jól néz ki? Szerintem is!:)))))

Nelli írta...

Annyira jól néz ki, hogy ilyen ferdén töltötted bele!Ez egy nagyon finom és tartalmas krém lehet!:-)

Bianka írta...

Most azonnal, Imádom

Tündér írta...

Nagyon Guszta! Hmmm....:)

Eszter írta...

Mentettem! Szuper recept! Köszi!

Éva írta...

Nagyon jól néz ki! Szívesen megkóstolnám!

Életünk és ételeink írta...

Nagyon mutatós, ahogy olvastam, igen finom is lehet!

szepyke írta...

Nelli, bizony jól néz ki ilyen ferdén!:)

Bianka, :)) én is!:)

Tündér, köszönöm!:)

Eszter, én köszönöm!:)

Éva, készítsd el, nagyon egyszerű!:)

Életünk és ételeink, bizony az!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...