2011. szeptember 24., szombat

Házilag előállítható szappan


Nah, ez az a téma, amiről úgy írok, hogy ezt nem én csináltam. Ezeket a szappanokat Szilvi barátnőm készíti magának, a családjának, barátoknak, ismerősöknek, meg persze nekem. 

Szilvi mindig elmondja, hogy egyáltalán nem nehéz, meg, hogy én is meg tudnám csinálni, mert még időben se sok... de én meg úgy vagyok vele, hogy inkább ő csinálja, így legalább két-három havonta erre hivatkozva legalább muszáj vagyunk összehozni végre egy kávézást, különben én koszos maradok, ő meg megvonja magától a társaságomat...:))) Ugye, hogy igazam van? Ugye. 

Ezek a szappanok általában olívaolaj alappal készülnek. Ezen a képen három különböző látható, mindegyikből két-két darab. 



A felső az egyik nagy kedvencem. Ennek van a legsötétebb színe, ez fahéjas-narancsos. A fehéres, amiben mák van, az kókusztejes, mákos. Ez annyira jó, hogy kész vagyok tőle. Testradírként tökéletes, úgy radíroz, mint a méregdrága barna cukros radírom, amit azóta hanyagolok, amióta ezt a szappant használom. A világos barnás színű teafás vagy mi. Azt még nem használtam, mert erősen ragaszkodom a narancsos-fahéjas változathoz. Annyira szeretem őket, mert amióta ezekkel fürdöm egyáltalán nem használok testápolót, mert ez az olíva vagy pálmaolaj alap iszonyatosan jó a bőrömnek. Nincs vakarózás, nincs olyan érzés, hogy ég a bőröm, egyszerűen tiszta érzést ad, miközben valahogy nagyon jó a bőrömnek. 

Amikor az ember átáll a bolti tusfürdőről a házi szappanra (itt most tegyünk különbséget a bolti szappanok és a házi szappanok között is!), akkor kell némi felvértezettség, mert jóval többet kell takarítani a fürdőkádat, a csempét, mert a szappan bizony nyomot hagy a fürdőkádon, a csempén. Míg egy tusfürdő selymes, krémes, habzik, mint a mosópor, és úgy tűnik el a lefolyóban, hogy szinte nincs nyoma, addig ezek a szappanok habzanak, ha víz éri őket, de közel nincs akkora habjuk, mint egy sörreklámban szereplő sörnek, viszont jóval több nyomot hagynak a fürdőkádon, csempén, mint a kereskedelmi forgalomban kapható tusfürdők.

A bolti szappanokat most nem sorolom ide, mert sajnos azokban is számtalan olyan dolog található, amitől egyáltalán nem ajánlom a használatukat. Erre vonatkozóan a legegyszerűbb megnézni az összetételüket, amiről rögtön kiderül, hogy mit sikerült a gyártónak belecsempésznie, csak hogy jobban eladható, illatosabb, krémesebb legyen. Nem szabad bedőlni ezeknek a szépen csengő megnevezéseknek, mert a legtöbbjük vagy kőolajszármazék, ami egyáltalán nem a barátunk, vagy olyan csúnya dolgunk, amivel szintén nem kellene se magunkat, se a fontosainkat mérgezni, főleg nem éveken keresztül...
Méregből, káros anyagból kapunk jócskán, elég csak levegőt venni, máris olyan dózist kapunk mindenből, hogy csoda, hogy élünk...

Az összetételnél az első, ami a legnagyobb mennyiségben található ezekben a csodákban, majd a felsorolásban utánuk következők ebben a sorrendben következnek, azaz százalékos arányban, az első a legnagyobb százalékú, a következő a második, stb, stb... Az idegen nevek néha rettenet dolgokat takarnak. Ennek megfejtéséhez Antal Vali oldalát ajánlanám és egy széket, amibe az otthon található termékek összetevőinek megfejtése előtt foglaljunk helyet, mert le fogunk ülni, hogy miben, mi van... :(

Itt is meg kell, hogy jegyezzem, hogy ahogy azt már írtam, én azért igyekszem megtartani a számomra komfortos határokat ebben a témában is. Van otthon bolti tusfürdőm, és ha úgy érzem, hogy arra van szükségem, akkor azt használom. Mert emberből, sőt nőből vagyok és van, hogy kényeztetem a lelkem, vagy az orrom, és akkor muszáj azt a valamit használni, aminek az a nagyon kókuszos illata van, vagy azt, ami olyan töményen levendulás, stb... Persze ilyenkor nem érdekel, hogy mi van benne, hiszen ez olyan 10%-ra tehető, és a többi 90%-os használatnál igyekszem kizárni a (szerintem) káros dolgokat. Tehát, igen, gyarló emberként én sem tudok mindentől megválni és nekem is van otthon olyan kozmetikumom, ami biztosan nem jó, biztosan tartalmaz olyan dolgokat, amitől a nálam sokkal inkább tudatosabban élők ezeket az anyagokat meglátva sikítva rohangálnának, de... nekem már ez is eredmény magammal szemben, amit eddig elértem ezen az úton.   

Tehát, fontos, hogy mielőtt átállunk a természetesség ezen útjára, azért készüljünk fel lelkileg, hogy lehet, hogy hetente kétszer ki kell mosni a kádat, a csempét... , de itt meg kell, hogy említsem, hogy az ecet-mosószóda párossal egy pillanat alatt végzünk eme művelettel is!


A szappanok készítéséről nem nagyon tudok írni, mert ahogy azt már írtam, azt Szilvi barátnőm készíti. Ha valakit érdekel, írjon nekem a szepsegtar.blog@gmail.com címre, én meg továbbítom Szilvi felé a levelét. Szilvi nem "gyárt" szappanokat nagyipari mennyiségben, de mindig van néhány elfekvő darab... , így (igen, ez itt a reklám helye!), ha valaki szeretne belőlük, írjatok bátran... olyan áron adja őket, amiért, mint mondtam, nem érdemes otthon nekiállni a dolognak... 

Mivel Szilvi elég nyitott a témára (lásd a mákos-kókuszos szappant, amit én kértem, hogy legyen ilyen... és most készül nekem egy kecsketejes szappan, hogy a kicsi arcomat is legyen mivel mosogatnom... ) ezért újabb ötleteket is szívesen lát, de ezt már vele kell egyeztetni! Az ő szappanjával mosakszik már a fél Kifőztük csapat... a fél családom, és számos barátnőm is... 

Szóval, tessék bátornak lenni és tessék tudatosabban élni. Mert belőlünk csak egy van, ha mi nem vigyázunk magunkra, a fontosainkra, akkor ki fog? A Jézuska vagy a húsvéti nyuszi? 

További ötleteket is szívesen fogadok az öko, bio élet területein. 

Addig is, két oldalt ajánlanék, amit olvasgasson mindenki bátran. 




7 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Olvasom a dezodoros, szappanos bejegyzéseid, barátkozom az otthon készíthető piperecikkek gondolatával.
Bár más "tészta", de én mostanában a finomított cukrot iktattam ki végleg, és váltottam fel a xilitre. Szerintem ez is fontos lépés!

Szilvi írta...

Egyszer elkezdet, és nem érted miért nem igy csináltad az elmúlt években.
3 érv:- Hatalmas sikerélmény, hogy meg tudom csinálni magamnak.
- Sokkal, de sokkal olcsóbb.
- Annyival jobb, mint a gyári, hogy az már a hihetetlen kategória.

Kata írta...

Tényleg jobb....volt szerencsém kipróbálni, nekem sem kell mostanában testápoló:)

jdudar írta...

Emlékszem gyerekkoromban gyüjtöttem a szappanokat és a ruhák közé tettem. Egy citrusos illatút el tudnék képzelni, de most már a fürdőszobámban.

szepyke írta...

Erinacea, az is egy jó irány...

Szilvi, hát téged mi fújt erre?:)

Kata, akkor neked is bejött?:)

Jdudar, igen, emlékszem, amikor mindenhol creme21 szappanok voltak..:)))

Szilvi írta...

Mindig itt vagyok csak nem irok.
Itt gyémánttojást lehet találni.

szepyke írta...

Lájk drágám, lájk!:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...