2011. szeptember 30., péntek

Áfonyaszósz - áfonyaszirup


Az áfonyaszószt használhatjuk palacsintához, süteményekhez, de mivel nem túl édes, akár húsokhoz, sajtokhoz is. Káprázatos színű öntet, amely csinos üvegbe adagolva tökéletes gasztroajándék is lehet. Elkészítése nagyon egyszerű, és túl sok időt sem vesz igénybe. Ebből az adagból nagyjából 3-4 dl szirupot kapunk. Lehetőség szerint bio, azaz vegyszermentes citromot használjunk. Ez a recept a Kifőztük 2011/8. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 



Áfonyaszósz - áfonyaszirup

Hozzávalók
  •  20-25 dkg áfonya (lehet fagyasztott is)
  • 1 dl víz
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  •  8-10 dkg cukor


Megmossuk az áfonyát. Mélyebb lábasban melegíteni kezdjük a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk az áfonyát, valamint az alaposan megmosott citrom reszelt héját és levét. Forrásig melegítjük, majd szűrőbe öntjük, és átpasszírozzuk. A passzírozás után kapott szirupot visszatesszük a tűzre, és nagyjából 5-8 percig forraljuk. (Vigyázzunk rá, hogy ne forraljuk túl sokáig, mert a kelleténél jobban besűrűsödhet.)

Tisztára mosott, csírátlanított üvegbe szedjük, amelyet lezárunk, pár percre fejre állítunk, majd száraz dunsztban, azaz vastagon konyharuhába tekerve lassan hagyunk kihűlni. Felbontás után a hűtőben tároljuk.





4 megjegyzés:

Araniel írta...

Micsoda színe(és gondolom íze) van! :)

szepyke írta...

Nagyon finom (volt)..:)))))))))
És valóban elég meggyőzően gyönyörű a színe. Az a mindent megfogó típus...:)))) Muffin tetején meg egyenesen pazar!

Névtelen írta...

Köszönöm a receptet! Nagyon finom volt!:)

szepyke írta...

Nagyon szívesen!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...