2012. január 19., csütörtök

Gyümölcskenyér - püspökkenyér


A recept Latsiát dicséri. Ez a sütemény nagyon finom, nagyon könnyű. Könnyű elkészíteni, könnyű az egész, mint egy pihe... Magok, csokoládé, minimális liszt, sok tojásfehérje...

Még karácsonyra készült és kipróbálásként eltettem egy darabot belőle, amit tegnap kivettem a (fém)dobozból és jelentem, tökéletes még most is. Úgyhogy a számos dicséret mellé még azt is odaírhatjuk, hogy sokáig eltartható...

Gyümölcskenyér - püspökkenyér

Hozzávalók
  • 7 tojásfehérje
  • csipet só
  • 5 dkg dió nagyobb darabokra aprítva
  • 5 dkg mandula nagyobb darabokra aprítva
  • 10 dkg étcsokoládé kisebb darabokra aprítva
  • 5 dkg színes gumicukor* 
  • 10 dkg cukrozott narancs- és citromhéj
  • 8 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 4 dkg olvasztott vaj




A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. 

A diót, mandulát, csokoládét, gumicukrot és a cukrozott narancs- és citromhéjat összekeverjük a liszttel és a porcukorral, majd óvatos mozdulatokkal a tojáshabhoz keverjük. Ehhez az elegyhez keverjük az olvasztott vajat.
Kivajazunk, kilisztezünk egy püspökkenyér formát és a tésztát beleöntjük és 180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)

A süteményt kihűtjük, majd szeletelve tálaljuk. 





haláli jól néz ki, amikor megsül és kis ablakok lesznek belőle a süteményben



6 megjegyzés:

Vikvi írta...

Csak ismételni tudlak, halál jól néz ki. Ez az az történet amikor a nő a számítógép előtt, megtörli a száját mert folyik a nyála. Szuper :)

Zsofi Molnar írta...

Szepy, magamtól soha nem mertem volna gumicukrot sütni,de ha Ti mondjátok, akkor ezentúl nem fogom majd vissza magam....már sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy muffinokba belevarázsoljam,de nem mertem. Szóval tök jó, hogy leteszteltétek...:-D Köszike.

szepyke írta...

Vikvi, nagyon kedves vagy, köszönöm, de ez Latsia érdeme!:)

Zsofi Molnar, ez nem az a fajta gumicukor, mint mondjuk a Haribo, hanem az a fajta, amit itthon bárhol kapni, nagyobb formák, narancssárga, zöld, átlátszó színben és a külseje olyan, mintha porcukros lenne... Nagyon régóta teszek a gyümölcskenyérbe, mert baromi jól néz ki... beleolvad, és átlátszó kis ablakokat alkot...:)))

szepyke írta...

Vikvi, nagyon kedves vagy, köszönöm, de ez Latsia érdeme!:)

Zsofi Molnar, ez nem az a fajta gumicukor, mint mondjuk a Haribo, hanem az a fajta, amit itthon bárhol kapni, nagyobb formák, narancssárga, zöld, átlátszó színben és a külseje olyan, mintha porcukros lenne... Nagyon régóta teszek a gyümölcskenyérbe, mert baromi jól néz ki... beleolvad, és átlátszó kis ablakokat alkot...:)))

Nóra írta...

Hű, épp most lettem kész a csörege fánkkal, és ahhoz 6 tojás sárgája kellett csak. Itt állok tehát 6 fehérjével.
Remek ötlet, meg is sütöm gyorsan, jó lesz vasárnapi reggelinek.

A gumicukornak (azt én inkább zselécukornak hívom, amit leírsz) pedig én is külön örülök, mert nemrég mondta a férjem, hogy neki a gumicukor a kedvenc édessége és napok óta töröm a fejem, hogy lesz abból számára szülinapi torta (40.re készülünk).

szepyke írta...

Nóra, gondolom, hogy azóta már el is készült.. majd mesélj, hogy milyen lett!:)

Tééényleg, az inkább zselécukor.. igazad van!!!! És a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban a leendő ünnepeltet..:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...