2012. január 29., vasárnap

Zserbó rúd, zserbó rolád, zserbó tekercs...


Gondolom, hogy nem mi vagyunk azzal egyedül, hogy a sütemények szélei nem tartoznak a legkeresettebb darabok közé... Egy nagy tepsi zserbónak rengeteg széle, leeső darabja maradhat, amit vétek kidobni. Ez a legjobb alapja a kókuszgolyónak, vagy a kókusztekercsnek.   Az egy dolog, hogy én durva kókuszfüggőségben szenvedek, de bevallom, hogy mióta megkóstoltam Gitta nyers zserbóját, azóta rájöttem, hogy a zserbóért is naaagyon oda meg vissza vagyok... Gitta zserbója maga a zserbó esszencia, tömény zserbó, minden falat egy mámor... Teljesen komolyan mondom, ha lehetőségetek van, készítsétek el a receptje alapján, mert az a ZSERBÓ. Igaz, hogy nem kell sütni, és még egészséges is, ellenben azzal, amit én csinálok... 
Nah, visszatérek a mondandómhoz. Nálunk nagyon megy a zserbó. A "sima" zserbó, és a mézes krémes, vagy mézes zserbó néven futó válozata is. Viszont, nagyon nem fut a sütemény széle, így mindig, amikor zserbót sütök, bőven marad tészta, amit csak mindig kicsit odébb tolunk a fémdobozban... Ebből a tésztából készült ez a zserbó rolád, ami viszont annyira jó lett, hogy muszáj megörökítenem egy bejegyzés erejéig... 
Nagyon egyszerű elkészíteni. Mivel nem olvasztott csokoládéval borítottam, főzni, sütni egyáltalán nem kell hozzá, csak kell egy daráló, vagy egy késes aprító és indulhat a móka.
Mivel a tészta itt maga a zserbó, különösebb ízesítést sem igényel, csak némi "kötőanyagot", amitől összeáll... erre tökéletesen alkalmas a baracklekvár, ami a zserbó elengedhetetlen alkotóeleme ugyebár. Természetesen, fel is lehet turbózni további hozzávalókkal, de szerintem felesleges. Ez így jó. Próbáljátok ki!:)



Zserbó rúd, zserbó rolád, zserbó tekercs

Hozzávalók

a "tésztához":
  • 20-30 dkg zserbó (a sütemény szélei, maradék darabok)
  • 10 dkg frissen pirított dió
  • 2-4 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál rum (nem baj, ha kicsit "megborul" a kanál...)
a "töltelék" hozzávalói:
  • 10 dkg baracklekvár
  • 5 dkg aszalt sárgabarack aprítva
  • 5 dkg frissen pirított, aprított dió
  • 2 evőkanál rum
a tetejére, vagy a lekenéséhez:
  • csokoládéforgács vagy olvasztott csokoládé
  • cukrozott narancshéj (elhagyható)

A tekercs "tésztájához" a lekváron kívül a hozzávalókat késes aprítóba tesszük és ledaráljuk. Ahogy a gép darálja, apránként adagoljuk hozzá a lekvárt, azaz kanalanként, mert nem biztos, hogy kell bele mind. Akkor jó, ha a massza összeáll, a gép már gombócként "kergeti" csak. 
A "töltelékhez" a hozzávalókat összekeverjük.
A tésztát folpackra terítjük, esetleg két sütőpapír közé tesszük, és kinyújtjuk. Igyekezzünk egyforma vastagságúra nyújtani, hogy feltekeréskor ne szakadjon ki sehol, ahol esetleg vékonyabban hagytuk. 
Megkenjük a töltelékkel. A folpack vagy a sütőpapír segítségével feltekerjük. 
A tetejére, azaz a külső bevonatához a csokoládéforgácsot köré és rá szórjuk, majd addig hempergetjük benne, amíg mindenhol fedi valamennyire a külsejét a díszítés. 
Azonnal szeletelhetjük, de hűtőben visszadermesztve (folpackba csomagolva) jóval egyszerűbb lesz felvágni.
Tálaláskor megszórhatjuk csokoládéforgáccsal, díszíthetjük cukrozott narancshéjjal, vagy aszalt sárgabarackkal.

Időtlen időkig eláll... Folpackba csomagolva, fémdobozban a hűtőben tárolva... 




Még valami... teljesen sima, mezei háztartási kekszből is elkészíthető, mert magának a tésztának nem sok íze van, itt a fő vonal a dió és a lekvár, némi csokoládéval...

Ha nincs otthon maradék zserbó, az arányok valahogy így állnak össze:

Hozzávalók

a "tésztához":
  • 20 dkg háztartási keksz
  • 5 dkg reszelt étcsokoládé
  • 15 dkg frissen pirított dió
  • 3-4 evőkanál baracklekvár
  • 2 evőkanál rum (nem baj, ha kicsit "megborul" a kanál...)
a "töltelék" hozzávalói:
  • 10 dkg baracklekvár
  • 5 dkg aszalt sárgabarack aprítva
  • 5 dkg frissen pirított, aprított dió
  • 2 evőkanál rum
a tetejére, vagy a lekenéséhez:
  • csokoládéforgács vagy olvasztott csokoládé
  • cukrozott narancshéj (elhagyható)

Ha a "krémet" és a "tésztát" simán összegyúrjuk, illetve a géppel összekevertetjük, akkor nyújtani sem kell, csak simán hengert formálni belőle és szeletelni...



10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! :)

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki! :)

Zselyke írta...

Igazán nem szép tőled hogy már te is elloptad Teakert zserbógolyójának alapötletét és mint saját öteltet tálalod. :)))))
Zselyke

szepyke írta...

Flóra, köszönöm!:)

Zselyke, ki az a teakert?:O

Nelli írta...

Annyira szépek a fotók is!Szinte eteti magát ez a a zserbó rolád!:-)

Hankka írta...

A sütemény széle nálunk sem kelendő, de ez nagyon jó ötlet, egy sütiből két süti! :)

Petra írta...

Nagyon szép a fotón. Az ötlet is tetszik.

Nóra írta...

Nahát, én ezt el se tudom képzelni, hogy milyen, ha megmarad a süti széle.
Nálunk a szélekért megy a legnagyobb harc!
Általában akkor sütünk, ha vendégeket is várunk, ahhoz meg ugye nem szabad nyúlni, szépen felszeletelve, tálakon várják a vendégeket, a szélek... hm, akkor is azt esszük meg először, ha mégsem jön senki. :-)

Viki írta...

Jaj de finoooooooooom :)

szepyke írta...

Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm!:) Hamarosan hozom a golyó változatát is!:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...