2012. február 7., kedd

Pálcikás forró csokoládé - Valentin-napra is...:)


Amikor karácsonykor ezeket a jópofa forró csokoládéhoz használható pálcikákat készítettem, nem sejtettem, hogy valamikor februárban olyan hideg lesz, hogy sokkal inkább szükségem lenne rá, mint amennyire karácsony körül volt... Hogy miért, azt szerintem mindenki tudja... nagyon hideg van. Ahogy a nagymamám mondaná, farkasok ordítanak az utcasarkon... Hát, ha farkasok nem is ordítanak, de hideg az van. És ha hideg van, akkor a forró dolgok kellenek... nagy bögre forró tejpuncs... vagy egy bögre forró csoki... 
Ezek a kis szívek ajándékba is készültek, karácsonykor kapták a fontosaim... és mivel nekem nagyon tetszettek és hihetetlen egyszerűen elkészíthetőek, bekerültek a Kifőztük 2012. februári számába is... és benne lesznek a holnap megjelenő Népszabadság-Kifőztük magazinban is. 
Kitűnő ajándék Valentin-napra vagy bármilyen alkalomra. Ízesíthetjük őrölt zöld kardamomot hozzáadva, illetve saját vagy 
a megajándékozott ízlése szerint. Ez a változat egyáltalán nem édes, ezért ha valaki édesebben szeretné, akkor vagy cukrot adjon 
hozzá, vagy 10 dkg keserű csokoládét cseréljen ugyanennyi tejcsokoládéra. 





Pálcikás forró csokoládé

Hozzávalók 15 darabhoz
  • 30 dkg keserű csokoládé (minimum 70 %-os)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1-2 dl tejszín
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi só

a forgatáshoz:
  • szórócukrok (elhagyható)



  • fapálcikák vagy kanalak, esetleg szívószálak


Gőz felett felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel, és hozzákeverjük a fűszereket. Szilikon bonbonformába adagoljuk, majd pár perc után, amikor a csokoládé már hűlni kezd, beleállítjuk a pálcákat. Teljesen kihűtjük.

A cukorba forgatáshoz sima felületre öntjük a szórócukrot. A pálcikákat láng fölött – amely lehet gyertya vagy a gáztűzhely lángja is – 10-15 cm-re tartva a közvetlen tűztől átforgatjuk, hogy a csokoládé felülete picit fényessé váljon (ekkorra már elolvad annyira, hogy a cukor rátapadjon a felületére), majd a cukorba forgatjuk. Szinte azonnal visszahűl; ekkor csomagoljuk, vagy kb. 1 dl forró tejbe téve azonnal fogyaszthatjuk is.

Extra meglepetésként őrölt csilibe is forgathatjuk. Fehér csokoládéból is készülhet, amit akár ételfestékkel meg is színezhetünk. (Én csináltam rózsaszín színű, epres ízűt is... oda meg vissza voltam tőle még én is...)



És azért a forró tejpuncsot is próbáljátok ki... remekül lehet tőle énekelni például...:)

Fapálcika helyett fagyihoz való pálcika is tökéletes, esetleg hurkapálca is megteszi.

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de helyesek!!!

Az én mamám mindig azt mondta, olyan hideg van, hogy lefagy a lónak a szarva :-)) Ja, hogy nincs is neki!? Persze, hisz már lefagyott :-)

Praliné Zsuzsi írta...

Ilyesmi forrócsoki-pálcákat én is csináltam ajándékba karácsony körül :)) Viszont ha az étcsokit tejcsokira cseréljük le, tuti, hogy le kell csökkenteni a tejszín mennyiségét kb. a felére, különben nem lesz elég szilárd (formában kiönthető-kiszedhető) az állaga - tapasztalatból írom!

szepyke írta...

Chef Viki, ez is jó duma... Mamának volt még pár hasonló... :)))

Praliné Zsuzsi 1 dl-t szerintem nem kellene csökkenteni. Nem az egészet kell lecserélni, csak 30ból 10 dkg-t... szerintem az 1 dl tejszín kell hozzá. Te mennyiből csináltad, mennyi tejszínnel?

Névtelen írta...

Nagyon tetszenek! Nálunk a boltban a cake pops néz ki hasonlóan, nagyon élvezem, mártogatni a csokiba a golyókat aztán a színes bigyókba! :)Olyan idegnyugtatós meló.

Praliné Zsuzsi írta...

Szepy, én a forró csokit tejszín nélkül, csokiból meg mogyorónugátból csináltam (http://www.pralineparadicsom.hu/2011/12/mogyoronugatos-forrocsoki-palcak.html).
Így értem, ha csak 10 dekát cserélsz le, akkor az elbír még egy deci tejszínt - így jár, aki nem olvas elég figyelmesen :D Az étnél biztos kell a két deci, tiszta fehérnél megint max. 1 decit bírna el. A szerecsendió nagyon jól hangzik hozzá, eddig a tonkababos volt a kedvencem :)

szepyke írta...

Pocak Panna, én is azt bírtam benne a legjobban... és a rózsaszín epresnek az illatától is behaltam..:)))

Praliné Zsuzsi, nah, megnyugodtam... igen, az étnél kell a két deci, különben csak egy masszát kapsz, nem nagyon lehet kezelni. Én akartam még kókusztejport is tenni bele, de aztán azt másba tettem....:))) Jah, és a szerecsendió mindenbe jó szinte, imádom!:) (és külön tök jó az őrölt csilis...:D)

Petra írta...

Tetszik az ízesítésük. A szerecsendió nálam is bejön.
Ezt a klassz piros cukrot hol lehet beszerezni? (A mi kis vidéki városunkban, még nem láttam...)

szepyke írta...

Petra, az ami a csillogós piros, az az USA-ból van, de a Nagyvásárcsarnok melletti kínaiban rengeteg fajta színes cukor van!

BORI írta...

SZEPYKE! Ma megvetettem a Férjemmel a Népszabadságot, nemrég forgattam át! Nagyon jó, hogy sikerült nyomtatásban is megjelentetni a recepteket. Ezentúl nem kell mindig rohangálnom a számítógéphez és nem kell leírnom se (akkor meg oda a varázs, hogy nincs inspiráló fotó), szóval ott lesz ez az újság a konyhában a pulton, azon a helyen, ahol a fontosak a minden nap használhatók vannak!Köszönöm és csak így tovább!!!

Csibe írta...

Ájjjájjj, csokis, és forró...és cukik :))

paariza írta...

Ezek csoda gyönyörűek !

Édeskonyha írta...

Álomszépek ezek a szivecskék, valaki engem is meglephetne eggyel Valentin napra :) Szeretnék gratulálni az újsághoz. Szerencsére a családban van akihez jár a népszabadság és el tudtam kunyizni :) Díszhelyre került nálam is!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...