2010. november 6., szombat

Sárgaborsóleves



Ahogy az idő hidegebb, egyre többször vágyom egy finom, meleg levesre. Arra a fajtára, ami tartalmas, ízes, szívet-lelket melengető. Ez a leves tökéletesen megfelel ennek a meghatározásnak. Ez az étel is megtalálható a Kifőztük 8-as számában, ami letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Sárgaborsóleves

Hozzávalók
  • 30-40 dkg füstölt hús (pl. comb)
  • 30-40 dkg sárgaborsó
  • 1-2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 2 dkg vaj 
  • 1,5 l zöldségalaplé (vagy 3 zöldségleves kocka + 1,5 l víz)
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • bors
a levesbetéthez: 
  • kenyérkockák
  • vaj
  • őrölt pirospaprika


A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, a vajon megdinszteljük. A húst megmossuk, felkockázzuk és a hagymához adjuk. Együtt pirítjuk pár percig, majd a megmosott sárgaborsót hozzáadjuk. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a petrezselymet és a nagyobb darabokra aprított sárgarépát. Felforraljuk, majd közepes lángon puhára főzzük. (Ez minimum 50-60 perc.)
Amikor a sárgaborsó megpuhult, kiszedjük a húskockákat és a petrezselymet. A levest botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük. Ha nagyon sűrű, öntsünk bele kevés vizet, de vigyázzunk, ne hígítsuk túl! Visszatesszük bele a húskockákat és újra felforraljuk.

Tálalás előtt a kenyérkockákat vajon megpirítjuk, megszórjuk kevés őrölt pirospaprikával és a leves tetejére szórjuk. Ha szeretjük, tehetünk rá aprított petrezselyemzöldet is.





5 megjegyzés:

Bianka írta...

Finooom :)

Nelli írta...

Finom, tartalmas leves.:-)

Ildy írta...

De jó recept! A levesbetét remekül mutat.

Padparadsa írta...

Juj, de nagyon szeretem ezt a levest! Fényposta működik? ;)

szepyke írta...

Finom, bizony, azonnal küldöm, kapcsford, és az ablakot is tessék nyitni!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...