2011. október 2., vasárnap

Rumosdió fagylalt


Még mintha tartana a nyár... szombaton 30 fok volt, a Balatonban még lehetett fürdeni, pazar idő volt... 
Lehet, hogy október van, de még nyár. Nem nagyon emlékszem ilyen időre, mármint, hogy októberben 30 fok lenne... van valami emlékem arról, hogy talán két éve mintha még októberben fürödtem volna egyszer a Balatonban, de lehet, hogy csak öregszem és rosszul emlékszem, de azt biztosan tudom, hogy a 30 fok, azért az nem semmi meleg így ősszel...

Térjünk is vissza a fagyira. Rum, dió, fagyi. Rossz már nem lehet... Tavaly Latsia nekem készített  Rumosdió fagyit, azt is tessék megnézni mindenképpen!!! ITT!

Rumosdió fagylalt

Hozzávalók
  • 8 dkg darált dió
  • 2 evőkanál cukrozott narancshéj
  • 4 dkg dió
  • 1 dl cukrozatlan sűrített tej
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 6-8 dkg cukor
  • 1 dl rum
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
Mélyebb lábasban, az edény folyamatos mozgatása közben pár perc alatt átpirítjuk a darált diót, majd hozzáadunk 1 evőkanál cukrozott narancshéjat, belekeverjük a cukrot és a cukrozatlan sűrített tejet, beleöntünk 1/2 dl rumot, és pár perc alatt összefőzzük. Teljesen kihűtjük, majd hozzákeverjük a mascarponét meg a vaníliakivonatot. Ha nem találjuk elég édesnek, akkor beleforgatunk még 2 dkg (por)cukrot.
Fölverjük a tejszínhabot, azt is a krémhez keverjük, majd a fagylaltgépbe adagoljuk a masszát.
Amíg a gép dolgozik, nagyobb darabokra vágunk 4 dkg diót, és száraz serpenyőben átpirítjuk. Hozzáadjuk a maradék cukrozott narancshéjat meg a többi rumot, és össze-melegítjük. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
Amikor a fagylalt elkészült, gombócokat kanalazunk belőle, és megszórjuk őket a pirított dióval.

Fagylaltgép híján jól záródó dobozban a mélyhűtőbe tesszük. Fagyás közben többször átkeverjük botmixerrel. Az utolsó alkalommal hozzászórjuk a pirított diót, így réteges fagylaltot kapunk.





8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wow! Engem a rum-dió-fagyi párosítással mindig le lehet venni a lábamról! Kérhetek egy gombócot? Oh, kit áltatok, kérek rögtön ötöt! :)

Okki írta...

Nem mondom, hogy most szívesen megennék egy gombócot, mert elég hideg van itt, de a receptet vittem és ahogy egy kis meleg lesz elkészítem.:)
Én is szeretem a dió-rum párosítást!

Zsiri írta...

Én is csodálkoztam magamon, de hétvégén fagyiztunk. Jó kis indiánnyár van. A fagyi pedig nagyon guszta :)

Bianka írta...

Kedvenc fagyim

Névtelen írta...

KÉREK!!!!! :)

szepyke írta...

Pocak Panna, :)))) Azonnal hozom!:)

Okki, ne várj a melegig... több rumot bele és máris melegítő hatása is lesz!:))))

Zsiri, igen, a múlt hét szombaton még fürödni lehetett a Balatonban.. mondjuk, most már zokniban vagyok, de fagyizni bármikor kész vagyok..

Bianka, készítsd el!:)

Ancsika, azonnaaaaaaaaal:)

tücsi írta...

Most ugyan december van, de nem gátol meg abban, hogy fagylaltot készítsek és nyalakodjam. Köszi a finom fagyi recepteket. Kár, hogy előbb nem találtalak.

szepyke írta...

Tücsi, enegm sem szokott meggátolni.. én a múlt hétvégén is fagyiztam..:)))
Én köszönöm a kedves szavakat!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...