2011. november 7., hétfő

Már csak 48 nap és karácsony! Mézeskalács recept



Lassan kezdhetünk készülni... Már csak 48 nap és karácsony!

Ami már most is elkészülhet, az a mézeskalács. A földkerekség legjobb mézeskalács receptjével rendelkezem.
Íme:


Mézeskalács:
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg méz
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kávéskanál őrölt narancshéj
  • 2 kávéskanál fahéj
  • 1 kg liszt
  • 3 kávéskanál szódabikarbóna

a kenéshez:
  • tojássárgája (a tojásfehérjét tegyük el, jó lesz a gyümölcskenyérhez!)

Megolvasztjuk a mézet és a margarint, mehetnek bele a fűszerek és kihűlésig keverjük.
Mehet bele a liszt fele, a szódabikarbónával keverve. A három tojást a cukorral habosra keverjük. A liszt másik felét gyúródeszkára tesszük, közepébe az eddig elkészített elegyet és összegyúrjuk.
Ha összeállt, egy éjszakán át lefedve állni hagyjuk. (ezt idő hiányában el is hagyhatjuk!)

A kellő vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és közepesen meleg sütőben kb 10-15 percig sütjük. (aranysárga legyen!)

Díszíteni csak a teljes kihűlése után lehet!

Figyeljünk rá, hogy ahogy telik az idő, a sütő hiába van ugyanazon a hőfokon, egyre melegebb. Nálam az történik, hogy kezdek 10-12 perccel, majd az utolsó tepsinyi mézeskalácsnak már csak 6-7 per kell a megsüléshez!

A négyszeres adag kisütése nálam négy-öt órát vesz igénybe, amíg az egyik tepsi sül, ki lehet nyújtani a következőhöz a formákat.

Nyújtani elvileg lisztezett felületen kell, de a tészta annyira jó állagú, textúrájú, hogy csak az első adagnál igényli a lisztezést, utána már nem. Legalábbis nálam.


Ha elkészült, fémdobozba zárjuk és jól elzárjuk, hogy biztosan megmaradjon karácsonyig... 


25 megjegyzés:

Borga írta...

Négyszeres adag???Úristen!:)))
Már többféle mézeskalács receptet kipróbáltam,most ezt is ki fogom!
A margarin az margarin vagy lehet vaj is?

szepyke írta...

Ebbe margarint szoktam tenni... utálom a margarint, de van amibe az kell... ha vajat teszel, jóval kevesebb kell.

és igen, négyszeres adag, mert én ezt ajándékba is adom.

Fróni írta...

Ez olyan finom puha lesz karácsonyra? Mert ki nem állhatom ha csak fejbeverésre lehet használni... :) Az omlós, puha mézeskalácsot szeretem.

Sz. írta...

Off
Szia, talán tudod talán nem, de tegnap a Lidlben láttam szilikonos bonbonkészítő formákat 999 Ft-os áron. Nem volt akciós, csak volt.:) És még valami: az Ikeában hasonlót vettem (az is szilikonos) 300 Ft-ért.:)

Szilvi

szepyke írta...

Fróni, ez rögtön puha, nem kell puhulnia!
Ez omlós, puha, és egyszer a nagymamám eltett belőle egy adagot... és még augusztusban is finom, puha volt... pedig akkor már 8-9 hónapos volt, igaz, hogy fém dobozban volt tárolva!

szepyke írta...

Szilvi, köszi, de annyi bonbon formám van, hogy lassan a fejemre nőnek, én meg szinte egyáltalán nem használom őket...Még nem.. de ennek is eljöhet az ideje...:)

Éva írta...

Van egy pár receptem, de ha azt mondod hogy a legjobb akkor kipróbálom!

szepyke írta...

Éva, ez e legjobb. Én nagyon sok receptet próbáltam ki. A legtöbbjével már akkor bajom volt, amikor már letört a kezem, annyit gyúrtam a tésztát... ezt szinte csak össze kell keverni... és kisütés után rögtön puha, ehető lesz a mézeskalács!

nagyi50 írta...

Szia Szepyke :)
Ebből a receptből működne az ádventi koszorú is?

Névtelen írta...

Ebben van szódabikarbóna és sütőpor is? De a receptben nem látom a sütőport....

szepyke írta...

Névtelen, nincs, bocsánat! Javítok az előbbi hozzászólásomat!!!
Köszönöm, hogy szóltál!

szepyke írta...

Nagyi50, ez a tészta jó lehet hozzá, de mivel ebben van szódabikarbóna, ezért sülés közben változik az alakja, azaz megdagad... ezt bele kell számolni a minta elkészítésénél. Adventi koszorút inkább Moha tésztájából készíts szerintem. http://mohakonyha.blogspot.com/search/label/adventi%20koszor

Vicuska írta...

Nekem is van rögtön puhuló receptem, de ettől függetlenül a Tiédet karácsonyig le fogom tesztelni :)

Gesztenye receptjei írta...

Szepyke!
Már én is alig várom, hogy kezdhessem, csak időm lenne hozzá:-)
Elmentem, az egyik fajtának ki fogom próbálni:-)

Roza írta...

Ezt én is ki fogom próbálni!:) Az unokáim éppen a napokban emlegették, hogy ugye, megint fogok sütni egy doboz mézeskalácsot?:)

Névtelen írta...

Szia Szepy,
tegnap sütöttem a második adagot ezzel a recepttel. Miután már vagy tíz éve sütök mézeskalácsot - minden évben más recepttel (keresve az igazit) - kijelenthetem, hogy EZ AZ IGAZI. Gyönyörű, puha, nagyon finom mézekalácsok lettek. 1 kg lisztből is rengeteg lett, de olyan gyorsan elfogyott, hogy pár nap múlva sütöttem a 2. adagot. KÖSZÖNÖM!!
GyeSzi

szepyke írta...

GyeSzi!:) Ennek igazán örülök!:))) És köszönöm, hogy visszajeleztél!:)

Bejglit már sütöttél??? :)))

Névtelen írta...

Most olvastam a receptedet, feltétlen kipróbálom, nagyon jól hangzik. Gyönyörűek a képek:)
Imádjuk a diósat, mákosat és a gesztenyés-meggyeset is. Szoktál ilyet sütni? Próbáld ki: gesztenyemasszához kevés vaj + rum, alaposan összekeverni. Ezt a tésztára kenni, meggyet rá, feltekerni és sütni. Nagyon finom, de ez garantáltan ki fog repedni.:))) GyeSzi

szepyke írta...

GyeSzi, mi amolyan konzervatív bejgli fogyasztók vagyunk... régen a nagymamám sütött túrosat, gesztenyéset, én csak diósat, mákosat..
de... idén csinálok marcipánosat is!:) Alig várom!:)

Bors and Pepper írta...

Szepy! Ez lesz az ajándék a portugál rokonságnak :) Köszi a receptet!

szepyke írta...

Bors and Pepper, nekem megtisztelő, hogy elkészíted. :) én köszönöm!:)

Névtelen írta...

ma megsütöttem...ilyen csodálatosan nyújtható, újra és újra és újra nyújtható!!!! pillanatra le nem ragadó! mézeskalács tésztával még sosem találkoztam!
Hálás köszönet a receptért!
Ez biztos hogy bekerül a családi füzetünkbe is!
Mégegyszer köszönöm!
Vikóc

szepyke írta...

Vikóc, köszönöm,hogy visszajeleztél!:) Örülök, hogy így bejött a recept!:)

Zsuzsi írta...

Hahó! 2013. november 04. Remélem megtartottad a jó szokásodat és a mézes kiszúróformáid már sütésre készen várakoznak. Az én első adagom most sült ki, recept természetesen made by szepyke. Most napokig nem fogom kinyitni az ablakomat olyan csodás illat van! Köszönöm: Zsuzsi

szepyke írta...

Zsuzsanna... felnevettem, amikor olvastam, amit írtál... :) Már csak 50 nap, naná, hogy már visszaszámolok... :) Most itt: https://www.facebook.com/varomakaracsonyt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...