Lassan kezdhetünk készülni... Már csak 48 nap és karácsony!
Ami már most is elkészülhet, az a mézeskalács. A földkerekség legjobb mézeskalács receptjével rendelkezem.
Íme:
Mézeskalács:
- 30 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 3 tojás
- 25 dkg méz
- 2 kávéskanál őrölt gyömbér
- 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 kávéskanál őrölt narancshéj
- 2 kávéskanál fahéj
- 1 kg liszt
- 3 kávéskanál szódabikarbóna
a kenéshez:
- tojássárgája (a tojásfehérjét tegyük el, jó lesz a gyümölcskenyérhez!)
Megolvasztjuk a mézet és a margarint, mehetnek bele a fűszerek és kihűlésig keverjük.
Mehet bele a liszt fele, a szódabikarbónával keverve. A három tojást a cukorral habosra keverjük. A liszt másik felét gyúródeszkára tesszük, közepébe az eddig elkészített elegyet és összegyúrjuk.
Ha összeállt, egy éjszakán át lefedve állni hagyjuk. (ezt idő hiányában el is hagyhatjuk!)
A kellő vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és közepesen meleg sütőben kb 10-15 percig sütjük. (aranysárga legyen!)
Díszíteni csak a teljes kihűlése után lehet!
Figyeljünk rá, hogy ahogy telik az idő, a sütő hiába van ugyanazon a hőfokon, egyre melegebb. Nálam az történik, hogy kezdek 10-12 perccel, majd az utolsó tepsinyi mézeskalácsnak már csak 6-7 per kell a megsüléshez!
A négyszeres adag kisütése nálam négy-öt órát vesz igénybe, amíg az egyik tepsi sül, ki lehet nyújtani a következőhöz a formákat.
Nyújtani elvileg lisztezett felületen kell, de a tészta annyira jó állagú, textúrájú, hogy csak az első adagnál igényli a lisztezést, utána már nem. Legalábbis nálam.
Ha elkészült, fémdobozba zárjuk és jól elzárjuk, hogy biztosan megmaradjon karácsonyig...
25 megjegyzés:
Négyszeres adag???Úristen!:)))
Már többféle mézeskalács receptet kipróbáltam,most ezt is ki fogom!
A margarin az margarin vagy lehet vaj is?
Ebbe margarint szoktam tenni... utálom a margarint, de van amibe az kell... ha vajat teszel, jóval kevesebb kell.
és igen, négyszeres adag, mert én ezt ajándékba is adom.
Ez olyan finom puha lesz karácsonyra? Mert ki nem állhatom ha csak fejbeverésre lehet használni... :) Az omlós, puha mézeskalácsot szeretem.
Off
Szia, talán tudod talán nem, de tegnap a Lidlben láttam szilikonos bonbonkészítő formákat 999 Ft-os áron. Nem volt akciós, csak volt.:) És még valami: az Ikeában hasonlót vettem (az is szilikonos) 300 Ft-ért.:)
Szilvi
Fróni, ez rögtön puha, nem kell puhulnia!
Ez omlós, puha, és egyszer a nagymamám eltett belőle egy adagot... és még augusztusban is finom, puha volt... pedig akkor már 8-9 hónapos volt, igaz, hogy fém dobozban volt tárolva!
Szilvi, köszi, de annyi bonbon formám van, hogy lassan a fejemre nőnek, én meg szinte egyáltalán nem használom őket...Még nem.. de ennek is eljöhet az ideje...:)
Van egy pár receptem, de ha azt mondod hogy a legjobb akkor kipróbálom!
Éva, ez e legjobb. Én nagyon sok receptet próbáltam ki. A legtöbbjével már akkor bajom volt, amikor már letört a kezem, annyit gyúrtam a tésztát... ezt szinte csak össze kell keverni... és kisütés után rögtön puha, ehető lesz a mézeskalács!
Szia Szepyke :)
Ebből a receptből működne az ádventi koszorú is?
Ebben van szódabikarbóna és sütőpor is? De a receptben nem látom a sütőport....
Névtelen, nincs, bocsánat! Javítok az előbbi hozzászólásomat!!!
Köszönöm, hogy szóltál!
Nagyi50, ez a tészta jó lehet hozzá, de mivel ebben van szódabikarbóna, ezért sülés közben változik az alakja, azaz megdagad... ezt bele kell számolni a minta elkészítésénél. Adventi koszorút inkább Moha tésztájából készíts szerintem. http://mohakonyha.blogspot.com/search/label/adventi%20koszor
Nekem is van rögtön puhuló receptem, de ettől függetlenül a Tiédet karácsonyig le fogom tesztelni :)
Szepyke!
Már én is alig várom, hogy kezdhessem, csak időm lenne hozzá:-)
Elmentem, az egyik fajtának ki fogom próbálni:-)
Ezt én is ki fogom próbálni!:) Az unokáim éppen a napokban emlegették, hogy ugye, megint fogok sütni egy doboz mézeskalácsot?:)
Szia Szepy,
tegnap sütöttem a második adagot ezzel a recepttel. Miután már vagy tíz éve sütök mézeskalácsot - minden évben más recepttel (keresve az igazit) - kijelenthetem, hogy EZ AZ IGAZI. Gyönyörű, puha, nagyon finom mézekalácsok lettek. 1 kg lisztből is rengeteg lett, de olyan gyorsan elfogyott, hogy pár nap múlva sütöttem a 2. adagot. KÖSZÖNÖM!!
GyeSzi
GyeSzi!:) Ennek igazán örülök!:))) És köszönöm, hogy visszajeleztél!:)
Bejglit már sütöttél??? :)))
Most olvastam a receptedet, feltétlen kipróbálom, nagyon jól hangzik. Gyönyörűek a képek:)
Imádjuk a diósat, mákosat és a gesztenyés-meggyeset is. Szoktál ilyet sütni? Próbáld ki: gesztenyemasszához kevés vaj + rum, alaposan összekeverni. Ezt a tésztára kenni, meggyet rá, feltekerni és sütni. Nagyon finom, de ez garantáltan ki fog repedni.:))) GyeSzi
GyeSzi, mi amolyan konzervatív bejgli fogyasztók vagyunk... régen a nagymamám sütött túrosat, gesztenyéset, én csak diósat, mákosat..
de... idén csinálok marcipánosat is!:) Alig várom!:)
Szepy! Ez lesz az ajándék a portugál rokonságnak :) Köszi a receptet!
Bors and Pepper, nekem megtisztelő, hogy elkészíted. :) én köszönöm!:)
ma megsütöttem...ilyen csodálatosan nyújtható, újra és újra és újra nyújtható!!!! pillanatra le nem ragadó! mézeskalács tésztával még sosem találkoztam!
Hálás köszönet a receptért!
Ez biztos hogy bekerül a családi füzetünkbe is!
Mégegyszer köszönöm!
Vikóc
Vikóc, köszönöm,hogy visszajeleztél!:) Örülök, hogy így bejött a recept!:)
Hahó! 2013. november 04. Remélem megtartottad a jó szokásodat és a mézes kiszúróformáid már sütésre készen várakoznak. Az én első adagom most sült ki, recept természetesen made by szepyke. Most napokig nem fogom kinyitni az ablakomat olyan csodás illat van! Köszönöm: Zsuzsi
Zsuzsanna... felnevettem, amikor olvastam, amit írtál... :) Már csak 50 nap, naná, hogy már visszaszámolok... :) Most itt: https://www.facebook.com/varomakaracsonyt
Megjegyzés küldése