2012. február 17., péntek

EGYSZERŰ GESZTENYETORTA


Egyszerű bizony. Mert öt perc "munka" van vele, utána meg nagyjából ilyen hamar el is fogy, ugyanis nagyon finom. Úgy tudnám jellemezni, hogy olyan, mint a sült gesztenye piskótásítva. Tömény gesztenye, mégsem nehéz sütemény. Tortaformán kívül muffin formában is elkészíthető, csak a sütési időre figyeljünk és ne szárítsuk ki. 
Ez a recept a Kifőztük 2012/1. számában jelent meg. Az újság, az összes eddig megjelenttel együtt letölthető az oldalról a www.kifoztuk.hu-ról.



Egyszerű gesztenyetorta

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához

a díszítéshez:
  • szórócukor (elhagyható)

a tálaláshoz:
  • porcukor (elhagyható)


Habosra verjük a tojást, majd apránként hozzáadjuk a cukrot, a rumot, az áttört gesztenyemasszát és a sót. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, lisztezett formába öntjük a tésztát, és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 
A formában hagyjuk kihűlni, majd vagy porcukorral megszórva magában, vagy félbevágva és tejszínhabbal töltve, esetleg tejszínhabbal és gesztenyepürével rétegezve tálaljuk. 
Fémdobozban tárolva napokig megőrzi a frissességét, így előre elkészíthető. 

Csinos tortapapírba csomagolva kedves ajándék lehet bármilyen alkalomra.

Maroni termékekről egyéb információ: http://maroni.hu/


Ha nagyobb formában szeretnénk sütni, emeljük a hozzávalók  mennyiségét, kb. ez a szorzó:

1 tojáshoz
5 dkg cukorral számojunk
12 dkg gesztenyepürét adjunk hozzá
kb. 1 teáskanál rummal keverjük ki...

és ezt tudjuk beszorozni, tehát, nagyobb formában sütve, ezekkel az arányokkal lehet "játszani"...




Nem számoltam pontosan össze, de nagyjából húsz darabot sütöttem belőle karácsonykor. Mindenki kapott ajándékba a fontosak közül, sőt, ahova mentem, oda szintén vittem magammal. 
Nem kell hozzá semmi, se fagylalt, se tejszín. Így tökéletes, ahogy van. 

És még valami. Xilittel is elkészíthető, a cukrot egyszerűen cseréljük le ugyanannyi xilitre. 







6 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet és guszta! Már csak egy kérdésem van? Sima gesztenyemasszával is sikerülhet?

szepyke írta...

Éva, bármilyen gesztenyepürével működik, csak arra figyelj, hogy ne édesítsd túl.Ha túl édes maga a massza,lehet, hogy ez a cukor sok hozzá.

Vicuska írta...

Négy tojásból készítve- nagyon szép méretű lett!

szepyke írta...

Vicuska, ne csapjon be a kép, ez egy 18 cm-es torta

monica írta...

Sütőpor nem is kell hozzá ???

szepyke írta...

Nem kell bele se sütőpor, se szódabikarbóna. A tojásokat kell jól felverni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...