2010. november 18., csütörtök

Fahéjas-almás tejespite


A tejespite szinte minden hagyományos magyaros konyhát képviselő étterem palettáján megtalálható. Ez a tészta egy remekül variálható, nagyon könnyen elkészíthető desszert. Remekül mutat kör alakú formában, tortaként szeletelve de kockára vágva is kiválóan dekorálható édesség. Mivel az alma apróra reszelve kerül bele, az is szeretni fogja, aki az almát süteményben, ételben nem szereti. A hozzávalókat megadtam "evőkanálban" is így még különösebben méricskélni sem kell hozzá semmit.

Almás-fahéjas tejespite




Hozzávalók
  • 15 dkg liszt (7 evőkanál)
  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor (4 evőkanál)
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 2 db alma lereszelve
  • 2 evőkanál őrölt fahéj 
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • fahéjas porcukor a szóráshoz

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük összekeverjük a két kanál cukorral és a fahéjjal. Kicsit állni hagyjuk, majd egy szűrőn keresztül átszürjük, villa segítségével az szűrő falához szorítva kinyomkodjuk belőle a felesleges lét és félretesszük. A lisztből a tejjel, a sóval, cukorral a tojásokat is beledolgozva, palacsintatészta sűrűségű masszát keverünk. A pitesütőt kivajazunk, és a tésztát vastagon beleöntjük. A fahéjas-almát a tésztára szedjük, elkeverjük benne. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 35-45 perc alatt. Amikor a teteje már barnul, belül is megsült, de ezt tűpróbával is ellenőrizhetjük. 

Míg a tészta sül, az almákból visszamaradt lét sűrűre forraljuk.

Az elkészült tésztát kicsit kihűtjük és a beforralt sűrű almás-fahéjas sziruppal megkenjük, majd darabokra vágjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral és tálaljuk. Egy gombóc vaníliafagylalt  is remekül passzol hozzá. 



18 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Ezt okvetlenül ki kell próbálnom! Überfinom lehet?! :)))

Névtelen írta...

Szepyke, ezt most így lassan ebéd előtt állva igazán nem kellett volna :P

szepyke írta...

Mézigörl, tényleg az. Melegen, hidegen, bárhogy!:) És ami extra, hogy náluk az alma csak az almáspitébe mehet, viszont ebben nagyon jól rejtőzködik...:)))

Araniel, elnézésedet kérem!:)))

Bianka írta...

Hű ez eszméletlen jól néz ki...:)

Ildy írta...

Ez szupi, nagyon guszta! Az őrült fahéj milyen?:))

Nelli írta...

Fahéjas, almás!Csak fincsi lehet!:-)

GasztroRéka írta...

Ezt küldted a Patakira?

Praliné Zsuzsi írta...

Hmm, ide vele! :) Igazi karacsonyi hangulata van!

egycsipet írta...

Van fagyim! Barter? ;)

Ms. Poppy írta...

Jó, hogy kanálban is mellé írtad a mennyiségeket, ez valahogy plusz löketet ad, hogy elkészítse az ember. No, nem azért, mert máskülönben nem megnyerő, csak így még egyszerűbb, és lusta napokon is lehet kényeztetni.:)

Csibe írta...

Még nem ettem ilyet, jöttem kóstolni!

szepyke írta...

Bianka, és nagyon könnyen párolog!:)

Ildy, hibás..:))) már javítottam, köszönöm!:))

Nelli, igen, az!:))

GasztroRéka, ezt is. Ez az egyik.

Erinacea, tényleg az!:))))

Egycsipet, naná, hozd!:)

Ms.Poppy, tök egyszerű, csak kever, süt, megesz!:))

Csibe, gyere, gyere!:)

Unknown írta...

Szia. Nagyon jól hangzik a recept, ki fogom próbálni. Nagyon szép a piteformád is. Hol lehet ilyet beszerezni? :) köszi

szepyke írta...

Szia Kata!

Köszönöm, kedves vagy!:) Valóban nagyon jó kis étel!:)

A piteformát itt találod: http://hammbekaplak.hu/ Pataki Kerámia termék. Nagyon szeretem őket, mert gyönyörűek!:)

Zsuzsi írta...

Ez annyira finom, hogy már másodszor csináltam meg, és mindenki odavolt érte. Pedig miközben állítottam össze aggódva lestem a keveréket, hogy mi lesz ebből? Csak ajánlani tudom!

szepyke írta...

Zsuzsi, nagyon örülök, hogy ízlett és hogy ekkora sikere volt!:)))
Köszönöm, hogy megírtad!

Zsuzsi írta...

Szia!
A cégünk, karácsonyi kedvesség gyanánt, receptfüzettet ajándékoz viszonteladóinak. Azt szeretném kérdezni, hogy valamelyik receptedet megjelentethetjük-e, természetesen a blog címeddel együtt.
A vezetőség minden dolgozót arra kért, hogy segítsen a szerkesztésben, és nekem az egyik kedvencem a fahéjas-almás tejespitéd. Egyszerű is, karácsonyi is egykicsit és nem utolsó sorban nagyon finom!

szepyke írta...

Szia Zsuzsi! Hu, most megleptél és köszönöm a bizalmat, hogy bekerülhetek ebbe a kis füzetbe!:)

Természetesen hozzájárulok, egy apró kérdésem lenne, hogy ebben a füzetben lesz valamilyen forrás feltüntetve, vagy sem? Fényképet kérsz hozzá, megszerkesszem a receptet, megcsináljam egy oldalra, vagy ezt már ti csináljátok?:) Egyszerűbben tudunk erről beszélni, ha írsz nekem a szepsegtar.blog@gmail.com címre!:) köszönöm, szepy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...