2010. november 3., szerda

Pirított, sózott csilis mandula és dió


Mint írtam tegnap, beindult a karácsonyra, ajándékba készített gasztroajándékok gyártása nálam... Sajnos az a veszély bőven él, hogy ezek a most készített dolgok nem érik meg az átadást, de próbának tökéletesen jók, sőőőőőőt!

Pirított, sózott csilis mandula és dió

Hozzávalók
  • 10 dkg mandula, dió vegyesen
  • 2-4 dkg só (sima konyhasó)
  • szárított csilipaprika (lecserélhető bármilyen ízlésünknek megfelelő fűszerre, vagy el is hagyható)


A mandulát forró vízbe teszem és nagyjából 5 percig benne hagyom. Utána a mandulákról a héjat eltávolítom. Elég megnyomni őket, kiugranak a héjból. 
Teflon edényben a mandulaszemeket és a diót átpirítom, majd megspriccelem egy kis vízzel, és megszórom a sóval és a csilivel.
Ennél jóval több víz kell ahhoz, hogy felvegye a sót, mint a cukros változatnál és ne ijedjünk meg tőle, hogy az edény szinte fehérre színeződik, mint amikor télen a nadrágunk felszívja a sót a és ahogy megszárad, fehér csík lesz rajta. Ez sima vízzel is eltávolítható majd!

A sótól fehér réteg kerül a magokra, a csili csak az ízében érezhető, nem túl tolakodóan, de megjelenik. Ha nagyon csípőset szeretnénk, a végén még keverjünk hozzá egy adag aprított csilit és azzal tároljuk. Fémdobozban, vagy jól záródó üvegben remek gasztroajándék lehet. Persze, ez is az a típus, ami őrült tempóban párolog szobahőmérsékleten, ezért jól elzárva tároljuk... Még magunktól is rejtve, különben napi szinten gyárthatjuk majd... 

Az, hogy a mandula és a dió pirítása közben milyen illatok keletkeznek... nah, ezt nem mesélem el, tessék kipróbálni!

Ez a rágcsa, vagy ahogy én hívom "zsuzsmi" bármilyen általunk kedvelt magból elkészíthető, és remekül variálható. 

Az édes változat ITT, és ITT is megtekinthető.



11 megjegyzés:

Nelli írta...

Annyira finomságos!:-)

Bianka írta...

ÁÁÁÁÁ :)

L.Krisztina írta...

Szeretnék csatlakozni a családodhoz :)))
Tehát vagy te fogadsz örökbe vagy én fogadlak örökbe :):))) A döntés a tied !!!!

Szemi írta...

Én is jelentkezem örökbefogadásra! :))

Nagyszerű ötleteid vannak, nagyon jó kis nasi lehet ez!

Felhőlány írta...

Szuper ötlet! :)
Szerintem (legalábbis nálam) ennek 1 kg mag alatt nem is érdemes nekiállni... :)))

Nea írta...

Remek találmány! Mindenképpen ki fogom próbálni, mert imádom a csilit és a mandulát is, de ezt a párosítást eddig nem ismertem.

Ami írta...

Klassz :)

Viki írta...

Júúúúúúúúj, ez már ollan szépséges, jóságos, hogy már fáj is :)))
Én is örökbe adnám magam.
Szepyke mit gondolsz? milyen szép nagy család lennénk :))))
Na jó!!!! nem ilyesztgetlek, maradok itthon :))

szepyke írta...

Nelli, valóban az, és csííííp is!:))

Bianka, nagyon csíp?:)

Krisztina... megjelent előttem Zámbó Jimmy és énekli, hogy fogadj örökbe.... :))))) Jáááááááááj!:))))

Szemirámisz, ahogy üresedés van, szólok!:)))

Felhőlány, jelent az valamit, hogy ez már nincs?:)))

Nea, a csili mindenhez Isteni!:))

Ami, az az!:)))

Viki, hát, Te is?:)))

Lányok, ahogy családtagokat keresek, jelzem!:))))))

L.Krisztina írta...

Na azért én jobban nézek ki mint Jimmy:)))
Ja és szebben is éneklek!!!:))))

szepyke írta...

L.Krisztina, ez így van, bár, énekelni még nem hallottalak... legközelebb esetleg?:DDD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...