2010. november 29., hétfő

Színes köretek - variációk krumplipürére


Egyik kedvelt köretem a krumplipüré. Ha készítem, vajjal és tejjel töröm össze a krumplit, majd krémesre, habosra keverem. Ez az egyszerű köret rengeteg lehetőséget rejt magában. Nagymamám rendszeresen készítette nekem zsírban pirított hagymával meglocsolva, mely bár egyszerű, mégis remekül kiváltotta a főételt. Számomra megunhatatlan, hiszen rengeteg változatot készíthetünk belőle.. Fontos, hogy a krumpli sok sót vesz fel, így ízlésünknek megfelelően, apránként adagoljuk hozzá. Ez a recept a Kifőztük 9-es számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Színes köretek - variációk krumplipürére

Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 10 dkg vaj
  • 3-5 dl tej
a narancssárgához:
  • 1 főtt sárgarépa
a rózsaszínhez:
  • 2 dkg főtt cékla
a hagymáshoz:
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál zsír (libazsír a legjobb)
a hideghez:
  • 1 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, bő vízben puhára főzzük. A főzési idő a krumpli nagyságától és fajtájától függ, legegyszerűbben villával vagy hústűvel ellenőrizhetjük, hogy megfőtt-e már. Ha kész, a vizet leöntjük róla (tejérzékenyek ezzel a vízzel kiválthatják a tejet), majd hozzáadjuk a vajat. Krumplinyomóval összetörjük, közben a tejjel fokozatosan felöntjük, mindig csak annyira, hogy a kevergetésnél a krumpli felvegye az adott mennyiséget. Krémesre keverjük, ha szükséges, használhatunk botmixert, habverőt vagy késes robotot is.

A narancssárga változatnál a főtt répát is a krumplihoz adjuk és a többi hozzávalóval együtt törjük össze. Egyenletes narancssárga színt fogunk kapni, mert a forró krumplitól felolvadó vajban a sárgarépa remekül kiengedi a színét.

A rózsaszín változathoz a céklát eleve főzhetjük a krumplival, így már a vízzel megfestjük a krumplit. Ha mégis készen keverjük hozzá, tegyük késes robotba vagy botmixer segítségével keverjük össze. A színét fokozhatjuk a cékla mennyiségének növelésével.

A hagymás változatnál a vöröshagymát kis kockákra vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd a felesleges zsírtól lecsöpögtetve a krumplihoz keverjük. A zsírt a krumpli tetejére is önthetjük, nem rontjuk el vele az ételt.

A hideg változathoz a már kihűlt krumplipüréhez adjuk a tejszínt és a lereszelt fokhagymát. Aki idegenkedik az ételben a fokhagymadaraboktól, az a reszelt fokhagymát áztassa a tejszínben, majd szűrje le, és csak a tejszínt keverje hozzá a krumplihoz. Bármilyen sülthöz, rántott húshoz, rántott zöldségekhez kitűnő.Mivel nem igényel melegítést, akár a hűtőből kivéve is fogyasztható.

5 megjegyzés:

Dia írta...

Szépek!

Ági írta...

Szia!

Próbáltam kinyomtatni, mert a szakácskönyvemben lenne a helye a krumplipüré variációidnak de a győri adventi vásár jelenik meg ha a printre kattintok. Valamit rosszul csinálok?

Ági

Bianka írta...

Nagyon szépek és ötletesek

Hobbychef írta...

Szemet, szájat gyönyörködtetőek.

szepyke írta...

Dia, köszönöm!:)

Ági meg az angyalai, nem értem, hogy miért csinálja ezt...Nyomtasd ki a Kifőztükből, ott is benne van, és azt pdf-ben oldalanként tudod kinyomtatni!

Bianka, azok

Hobbychef, köszönöm, kedves vagy!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...