2011. július 20., szerda

Grillezzünk sajtot - összehasonlítás


Az utóbbi időben nagyon rászoktunk a grillezett sajtra. A nyári melegben, meg egyébként is jó a grillezett sajtban, hogy nagyon hamar elkészül. Nagyon ízletes, nagyon jól passzítható az általunk szeretett salátákhoz.

Gondoltam, összeszedem a tapasztalatokat a grillezhető sajtokkal kapcsolatban. Előre szólok, hogy mi nem vagyunk nagy "sajtosak", bár az egyik fontosam annyiszor enne rántott sajtot, ahányszor megcsinálnám, illetve nálunk nincs tésztaétel valamilyen sajt nélkül, de mégsem mondom, hogy nagy sajtevők lennénk. Nem szeretjük ugyanis az extrább sajtokat. Én egy penészes sajttól kiszaladok a világból... és néhány, mások által nagyon kedvelt sajtnak a szagát sem bírom... Tehát, ízlések és pofonok... ez a mi általunk kipróbált sajtok listája. Nagyon fontos még, hogy én nem kimondottan grillen sütöm a sajtot, sokkal inkább teflonos serpenyőben, vagy vaslapon. 

Akkor nézzük a listát. 

A legjobban szeretett az Anikó füstölt grillsajtja. Bár, ez a legzsírosabb is, mégis ő a favorit. Igyekszem úgy kérni, hogy ne "háromszögre" vágják, hanem 1,5 cm-es szeleteket kérek belőle. Ez megkönnyíti az én dolgomat is, mert így a csomagolásból rögtön a serpenyőbe kerül, nem kell darabolnom se. 

Szinte mindegyiket ugyanúgy sütöm. Száraz, forró teflonserpenyőben, vagy vaslapon. A serpenyőbe helyezve kb. 1-2 percig nem nyúlok hozzá, hogy a felületén kéreg képződjön, majd megfordítom és a másik oldalt is átsütöm. Mivel ez sajt, nem maradhat "nyers". Ennyi idő alatt bőven átmelegszik, megolvad. A serpenyőből egy kiszedőlapát segítségével simán kiszedhető. Mint írtam, ez a legzsírosabb, így bőven engedi magából a zsiradékot sütés közben, viszont talán a legízletesebb is lesz.

A törökbálinti Cora-ban 1 kg 2599,- Ft-ba kerül


A következő kedvenc a Gelej natúr gomolya sajtja (tehéntejből). 
Sütni ugyanúgy sütöm, tehát száraz, forró serpenyőbe helyezve, de itt csak 1-1,5 percig pirítom egy-egy oldalát, mert jóval olvadékonyabb, mint az előző. Ezt a sajtot pirítottam már úgy is, hogy mandulát, diót, szezámmagot, lenmagot szórtam alá, majd áfonya- vagy szilvalekvárral tálaltam. (Sütöttem már durvára aprított színes borskéregben... szerették úgy is...) Imádom! Létezik füstölt gomolya is, azzal is érdemes kipróbálni a grillezést. 
Ez a sajt a leginkább zsírszegényebb az összes közül. Sütése után a serpenyő szinte száraz marad, nem enged zsiradékot a sütés közben. 

A törökbálinti Cora-ban 1 kg 2199,- Ft-ba kerül


A harmadik az általunk kedveltek közül a Karaván füstölt gomolya sajtja.
Sütni szintén száraz, forró serpenyőben szoktam, nagyjából ugyanúgy, mint az Anikót. A nagy trükk, hogy nem szabad hozzájuk nyúlni, nem szabad emelgetni, megnézni, hogy mennyire sült meg. Beletesszük a serpenyőbe és csak az 1-2 perc letelte után mozdítjuk meg. Nem fog leégni egyik sem, viszont remek sült kéreg keletkezik a felületükön és nagy előnyük, hogy grill hiányában sima serpenyőben is elkészíthetőek.
A karaván előnye, hogy eleve szeletelhető formában árulják, így nem jelent gondot, hogy szeletet kérjünk belőle. 
Finom, enyhén füstölt ízű. Nem tudom, hogy miért csúszott a harmadik helyre, talán azért mert ez a legdrágább. Ízben az Anikó a mindent vivő... ha füstöltet akarunk, nekünk az is tökéletesen megfelel.

A törökbálinti Cora-ban 1 kg 2999,- Ft-ba kerülNincs több kép, de meg kell még említenem, hogy vettem már valamilyen görög sajtot, amit direkt grillsajtként árultak. 
Nem tudom a pontos nevét, a számlán "SAG sütnivaló sajt"-ként szerepel. Az összes közül a legkeményebb, és legsósabb változat. Az ára is ennek a legmagasabb. Nekünk nem jött be, de másnak hátha...

A törökbálinti Cora-ban 1 kg 3699,- Ft-ba kerül

Grillezni szoktam még feta, vagy feta jellegű sajtot is. Annyiban különbözik a többitől, hogy a feta alá kell némi olaj is. Ami visszatart a fetától, hogy olyan sós, hogy utána úgy járunk inni, mint a lovak az itatóba... vagy pestiesen szólva, kiisszuk a Dunát utána...


Nagyon érdekelne, hogy ki, milyen sajtot szokott még grillezni, illetve, hogy milyen áron veszi azokat. A Cora árai általában magasabbak, mint a többi hiper árai... Így az árakat így tessék nézni.

Jó grillezést!:)

11 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Én halloumit szoktam grillezni. Az Aldiban veszem és fogalmam sincs, hogy mennyibe kerül.

horimarika írta...

Eddig nekem is a Karaván volt a legjobb! Többször durvára vágott dióra sütöttem rá... hmmmm sok friss salátával....
Létezik kifejezetten grillsajt is, de az valami szörnyű ízű. Legalábbis nekem nem tetszett. És most a neve sem jut eszembe. Majd megírom...

Csilliviri írta...

Nálam a füstölt mozzarella a favorit, aztá a sima mozzarella, utána az Anikó.
A halloumit csak azért nem szeretem, mert nem szeretem a juh- és kecskesajtokat.
A sóról jut eszembe, hogy újabban van egy Hajdúsági grillsajt fedőnevű sajt is, ami néha nagyon jó, de van, hogy irgalmatlanul sós.
Ja, és dobogósok még nálam a házisajtok is grillezve.

Szemi írta...

A rántott sajtot mi nagyon szeretjük, de ritkán csinálok, mert bármilyen praktikát vetek be, szinte mindig kifolyik. Valószinűleg nem a legjobb az általam vásárolt sajtok fajtája erre a célra. Ugyanezen oknál fogva még grillezni sem mertem soha... De most nagyon örülök, hogy konkrét sajtokat is bemutatsz, így legközelebb fogom tudni, melyiket válasszam.
Azt a Halloumi sajtot egyszer én is akartam venni, de aztán az árát meglátva visszaraktam a polcra. :( Nekem annyit nem ér meg, amennyibe az kerül.
Most éppen Tolle trappista sajtom van itthon, az félkemény, szerinted megfelel a grillezéshez ez is? Vagy csak kifejezetten a kemény sajt jó?
Van egy grillezős serpenyőm, szivesen kipróbálnám benne, de nem szeretném, ha szanaszét folyna. :))

szepyke írta...

TücsökBogár, szerintem az a görög ára körül lesz.

Horimarika, igen, a dió nagyon jó mindegyikhez!:) Nem tudom, hogy melyik lehet az a grillsajt, elvileg az Anikó ezen sajtja is grillsajt.

Csilliviri, nem olvad el nagyon a mozarella??

Szemirámisz, a sima trappista szét fog folyni. Ne próbáld ki vele! A Tolle jó rántani, én mindig azt szoktam. Az én trükköm a rántott sajtnál, hogy kétszer panírozom, majd megy a mélyhűtőbe, ahonnan csak akkor veszem ki, ha már sütöm. Soha nem folyik így ki.

Szemi írta...

Akkor a trappista marad tésztákra, és kipróbálom így kirántani, ahogy írtad. :) Ha legközelebb Magyarországra megyek , majd veszek valamelyiket az általad ajánlottak közül. A füstöltet biztos imádnánk. :))

Csilliviri írta...

Szepy, nem folyik szét a mozzarella egyáltalán.
Nézd: http://www.recept-oldal.hu/img/picture/5833/grillezett-sajt-10-006-dd.jpg
A rántott sajtnál én abból indulok ki, hogy igazából csak a panírnak kell kicsit átsülnie, a sajtnak csak megolvadnia. Ezért nálam a rántott sajt sütés nagyon rövid ideig tart jó forró olajban. Nem szokott kifolyni.

szepyke írta...

Viki, ez a képed gyilkos..akkor kipróbálom én is a mozarellát. Van is itthon. Mindkettő grillezhető? Ez nagyon jó, mert nagyon szeretem mindkettőt!:) Köszönöm:)

Csilliviri írta...

Szoktam füstöltet is, simát is, de a füstölt szerintem finomabb.

Csongi írta...

Én eddig csak a Cserpes grillsajtot próbáltam, nekünk az olasz fűszeres ízlett. Most hogy több más sajtot bemutattál, biztos sorba kipróbálom őket, mert szerintem a kilónkénti árat nézve olcsóbbak, mint a Cserpes.

szepyke írta...

Csillivir, kipróbálom mindenképpen!

Csongi, én meg még cserpest nem ettem...:O

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...