2011. október 28., péntek

Padlizsános lasagne



Ez az étel olyan finom, hogy aki megkóstolja, az rögtön a padlizsán szerelmesévé válik. Egyszerűen készíthető, sült vagy rántott húsok, zöldségek mellé köretként is fogyaszthatjuk, és főételként is tökéletesen megállja a helyét. Ha sonka nélkül készítjük és durumtésztát használunk, akkor lakto-vega fogást kapunk.



Hozzávalók 3-4 személyre
  • 3 padlizsán
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 paradicsom
  • bors
  • 1 csomag újhagyma
  • 10-15 dkg szeletelt sonka
  • 50 dkg lasagne tészta
a besamelhez:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 5 dl tej
  • bors
  • 1-2 evőkanál őrölt fahéj
  • 25-30 dkg füstölt mozarella
  • 1 kisebb fej lila hagyma szeletelve
a tetejére:
  •  füstölt mozarella

Megmossuk és körülbelül fél centis szeletekre vágjuk a padlizsánt, majd besózzuk. Serpenyőbe öntjük az olajat, és az egyik padlizsánszelettel egyenletesen eloszlatjuk. Pár perc alatt megpirítjuk benne a padlizsánszeletek mindkét oldalát, majd kiszedjük őket egy tányérra.  Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a felkarikázott újhagymát.

A besamelhez kis lábasban felolvasztjuk a vajat, ráhintjük és megpirítjuk benne a lisztet, majd apránként, folyamatosan keverve hozzáadjuk a tejet, így csomómentes lesz a krém. Beletesszük a fahéjat, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne a lereszelt sajtot, majd hozzákeverjük a hagymát is.

20 x 30 cm-es mélyebb tűzálló edény aljára öntünk a szószból, teszünk rá egy réteg tésztát, megkenjük szósszal, és beborítjuk a padlizsánszeletekkel. Erre is szószt kenünk, majd ismét tészta következik, rá szósz, majd padlizsánkarikák, és ismét szósz. Minden második rétegre egy-egy szelet sonkát fektetünk. Az utolsó előtti tésztalapra paradicsomkarikákat teszünk, betakarjuk az utolsó tésztalappal, leöntjük a fahéjas besamellel.

A besamel bőven ellepi a tésztát, és köré is jut belőle, ebbe szórjuk a feldarabolt lila hagymát.
Alufóliával fedjük, kb. 35-40 percre 180 fokos sütőbe tesszük, majd levesszük róla az alufóliát, megszórjuk reszelt sajttal, visszatoljuk a sütőbe, és pirosra sütjük. Azonnal tálalhatjuk.


A tészta teljesen megfő a szószban, ezért nyersen használjuk a rétegezéshez. Bármilyen más tésztával is készíthetjük, amellyel elérjük a lasagne-hatást.


3 megjegyzés:

Névtelen írta...

padlizsános lasagne nagy kedvenc nálunk is:)))

rilla

Bianka írta...

Nagyon finom, mi is rajongói vagyunk a padlizsánnak

szepyke írta...

Rilla, hát te itt?:)))

Bianka, bizony az!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...