2012. április 6., péntek

Marcipános bejgli





Bejglit sokan készítenek húsvétra is. Nekem valahogy a húsvéthoz nem passzol a mák és a dió, valahogy az olyan téli... Mivel karácsonykor készült marcipános bejgli, és olyasmi történt, amire még soha nem volt példa, miszerint, háromszor kellett újra megsütnöm az ünnepek alatt és az ünnep után, egyértelmű volt, hogy új kedvenc született. Abbahagyhatatlanul finom, mégsem olyan "nehéz", mint a hagyományos bejglik. Próbáljátok ki, aztán tegyétek el a receptjét, mert nem győzitek majd sütni, meg begyúrni a tésztát, aztán sütni, aztán begyúrni a tésztát... 

Ez a recept a Kifőztük 2012/4. számában és a Népszabadság-Kifőztük áprilisi számában jelent meg. A Kifőztük online újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 


MARCIPÁNOS BEJGLI
Hozzávalók 2 rúdhoz
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg sertészsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
  • 1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
  • 1 csipet só
  • 1/2 dl tejföl

a kenéshez:
  • 1 tojás

a töltelékhez:
  • 40 dkg héja nélkül darált mandula
  • 23-25 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál vaníliás cukor vagy vaníliakivonat
  • 1-2 evőkanál színtelen mandulaaroma


A tészta hozzávalóit kimérjük, összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és hűtőszekrényben lefedve egy éjszakát pihentetjük.
A töltelékhez a hozzávalókat az aroma kivételével lábasba mérjük és összefőzzük. Amikor a massza összeállt, hozzáadjuk a mandulaaromát, először csak egy evőkanálnyit. Keverjük el a krémben, és kóstolással döntjük el, hogy tegyünk-e még bele. Amikor a krém elkészült, teljesen kihűtjük, és csak utána töltjük a kinyújtott tésztába.
A tésztát a pihentetés után két sütőpapír között a lehető legvékonyabbra nyújtjuk. (Két sütőpapír között a tésztát késpenge vastagságúra tudjuk nyújtani, így megkönnyítjük, meggyorsítjuk a nyújtást.) A tésztalapokat megkenjük a töltelékkel, a tészta szélein egy-egy centi kihagyással. A tésztát a sütőpapír segítségével feltekerjük, a végeket a rudak alá hajtjuk, és kivajazott tepsire vagy sütőpapírra helyezzük, majd fél órát pihentetjük.
A márványozáshoz a tojásfehérjét és a sárgáját külön-külön kikeverjük. Először a felvert sárgájával kenjük le hosszában a rudakat kenőtoll vagy szilikonecset segítségével, majd 10 percig száradni hagyjuk. A sütőt 180 fokra melegítjük.
10 perc után az enyhén felvert fehérjével a rudakat keresztben is lekenjük.
A rudakat ezután hústűvel több helyen megszurkáljuk, majd sütőbe tesszük, és 30 perc alatt megsütjük őket. (Ne süssük tovább, mert megrepedhet a sütemény!)






6 megjegyzés:

tücsi írta...

Nagyon szuper recept. Szerintem a marcipánt mindenki szereti, csak isteni lehet!!! Mentettem. Köszi!:):)

tücsi írta...

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok, és sok-sok locsolót!!!

szepyke írta...

Köszönöm és utólag is békés ünnepet kívánok!:)

Eni írta...

Én most csináltam meg karácsonyra. Életem első bejglije volt, de már most tudom, hogy jövőre dupla vagy tripla adagot fogok készíteni. Isteni! Köszönöm a receptet és kellemes ünnepeket kívánok!

Eni írta...

Én most csináltam meg karácsonyra. Életem első bejglije volt, de már most tudom, hogy jövőre dupla vagy tripla adagot fogok készíteni. Isteni! Köszönöm a receptet és kellemes ünnepeket kívánok!

szepyke írta...

Eni, ennek nagyon örülök! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...