2012. május 29., kedd

Nem bírom...

... a figurás tortákat. 

A hétvégén a facebookon beszélgettünk erről többekkel. Én mindig azt gondoltam, hogy velem van a baj, hogy nem értem ezt a jelenséget, amit a figurás torták képviselnek, de ahogy látom többen nem értjük. 

Egy gyereknél még ok, hogy mozdonyt, Barbie tortát szeretne, bár engem a Barbie feldarabolása is komoly dilemma elé állít, miszerint, biztos, hogy szükség van arra, hogy a gyermek végignézze, ahogy a Barbiet felvágják...?

Belefutottam a hétvégén egy "cici tortába"... hát komolyan, most kinek tetszik ez? Én nem vagyok  prűd, szerintem legalábbis nem, de egy szoptatós mellbimbókkal rendelkező torta látványától nem az étvágyam jön meg...

Annyi figurás tortát láttam már, és egyáltalán nem értem magát a jelenséget. 

Nem értem, hogy miért kell, mire jó egy cici torta, nem értem azokat a tortákat, amiken mondjuk egy doboz cigi vagy cipő vagy valami hasonló van megmintázva. A lovakat, állatokat, sőőőőőőt, a gyerekeket ábrázoló tortáktól meg egyenesen kiver a víz. Mindig eszembe jut az Acélmagnóliák tatu tortája, amit, amikor megvágnak, belül piros, így felvágáskor olyan, mintha vérezne... kb., mint ez.  

Nem értem, hogy mitől jópofa egy lány- vagy egy legénybúcsún a másik nem nemiszervének megformálása torta formájában. Viccesnek nem vicces, gusztustalannak gusztustalan.

Mielőtt bárki félreértené, nem azokról szól ez a bejegyzés, akik elkészítik ezeket a tortákat, hanem azokról, akik megrendelik ezeket... A múlt héten feltett valaki a facebookra egy képet, ami "fantasztikus torták" név alatt futott... a képen egy wc csésze, benne sárga folyadékkal... aki megosztotta, mellé írta, hogy nézzétek, milyen fantasztikus torta... én meg azt hittem, hogy rosszul látok. Ez fantasztikus??? Ez rettenetes...

Egy torta az legyen torta. Ne akarjon sárkány lenni, ne akarjon wc csésze lenni, ne akarjon pénisz lenni, ne akarjon dobozos üdítő lenni. 
Maradjon meg tortának, amit elkészítünk, felszeletelünk és jóízűen megeszünk...

... és a jóízűen közben nem kérdezünk olyat, hogy ki kéri a lovacska fejét vagy kinek vághatok a baba karjából?




12 megjegyzés:

martinelli írta...

És eddig azt hittem velem van a gond :) Én sem szeretem őket. Megmaradok a hagyományos tortáknál :)

Nelli írta...

Ettől valahogy én is mindig viszolygok!
Szerintem egy szépen, szolidan díszített torta sokkal ízlésesebb.És mit ad Isten szembejött velem egy cicis torta a saját facebook oldalamon.Úgy vettem észre, hogy Maryenne lájkolta.Nem én tettem fel oda, alig tudtam kitörölni.Mikor pedig sikerült végre, akkor megint ott volt.Most talán sikerült eltűntetni végleg.:-(((

haNa írta...

Részben egyet értek Veled, részben meg nem. Viszont a fütyi, cici vagy említett wc csésze torta...na az ilyenek tényleg inkább gusztustalanok.
A többivel meg úgy ahogy, elvagyok.

Bors and Pepper írta...

Jaj, Szepy, annyira sajnáltam azt a kis állatot, amit belinkeltél! Szörnyü! Horror! Le a figurás tortákkal!!!!

Csongi írta...

Nálunk természetesen a gyerkőceim kértek figurás tortát, jó szülő lévén meg is rendeltük. Én már a fizetésnél majdnem elájultam... mindent a gyerekért. Mikor aztán a háromnegyed torta megmaradt felköszöntés után, mert rajtam kívül senki nem szereti a marcipánt, ill. többször elhangzott, hogy Anya, ez nem olyan, mint amilyet te szoktál, Párom szerint pedig ízetlen is volt, így eldőlt, hogy többet bizony nem rendelünk :)
A videón lévő torta gusztustalan...

Gesztenye receptjei írta...

Szepyke!
Azért nem minden figurás torta ízléstelen, vannak szépek is közte:-)) Most nem egy lóról, vagy egy kisbabáról beszélek, ami valóban furcsa, amikor felvágják.
A WC-s képet én is láttam, sőt be is írtam hozzá, hogy azért mindennek van határa:-(((

M@rti írta...

Abszolút igazad van, annak ellenére mondom, hogy csináltam már lovat is, macskát is, de emberi szerveket, vérző, gusztustalan dolgokat még nem.

A morbid tortákat én is undorítónak tartom,
DE én azt is nézem bennük, hogy vannak megoldva technikailag. Vannak ezek között is remekművek, és tényleg a kérés, az kérés. Tőlem ugyan még nem kértek ilyen jellegűt, mert eleve látják rajtam az elutasítást, illetve a megbeszéléskor javaslatnak nem is hozok fel ilyen témájút.
Minden ízlés kérdése, minden témát fel lehet dolgozni többféle módon, akár ízlésesen is, a hangsúly a határokon van.

(Egyébként vannak gusztustalan ember-állatok, akiknek kis szolíd-szép-virágos tortácskákat nem is tudnék képzelni)

Ez a téma tényleg látószög dolga, magunknak kell eldönteni (készítőknek is és megrendelőknek is) mi az ami még belefér.

Vea írta...

A szívemből szóltál. Eddig valahogy én is azt hittem, hogy velem van a baj, hogy én csak amolyan "hagyományos" tortákat készítek, és nem haladok a korral. De most megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül.

szepyke írta...

Teljesen megnyugodtam, hogy nem csak én érzem így... Tudom, hogy vannak kedves-aranyos figurás torták, ezért is írtam, hogy egy gyereknél még értem... Csak itt is azt érzem, hogy ez egyfajta trend lett, hogy nem jó már a szép, torta formájú torta, hanem valami nagyon jópofa torta kell... de minek? Miért? Mindegy, ezt úgysem oldjuk meg... :O

Kricky írta...

Komment a "másik oldalról":

Nem is tudom, hogy írjak -e. Nyilván megértem ezeket a dolgokat, habár teljességgel nem értek vele egyet. :)
De aki ismer, az tudja, miért.

Én művésznek tartom magam, aki készít meghökkentőt, szépet, és talán mások számára gusztustalant.

A lényeg abban van, hogy egy művészt nem fog sok mindenki megérteni, de úgy érzem, hogy nem is kell.
Amit csinálok, arra sokan felfigyelnek, és én élvezem ezt.

Ennek ellenére készítek szépeket is, olyat, ami torta torta és nem más.

Szeretek lázadó lenni, aki meghökkent, felcsigáz és felháborít.
Lehet, hogy hibbant vagyok, de én ez vagyok. :)

Dina írta...

Látod Szepy, eljöttem, megnéztem, elolvastam. Krickynél a pont. Ez egy műfaj. Nem kell szeretni, de nem kell leszólni sem. A megvalósításuk is felér a festészettel, szobrászattal, és pont azért olyan meghökkentőek, mert sokszor már iszonyat élethűek. Ez benne a ráció. Menj el mellette, ha nem tetszik, de kérlek, ne bánts meg senkit sem, akinek ez bejön. Élni, és élni hagyni. :)

szepyke írta...

Dina, elmegyek mellette, de van egy blogom, ami az enyém és azt írok le benne, amit akarok. És leírhatom, hogy ezek nekem nem tetszenek. Ennyi. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...