Tegnap volt két hete, hogy megjelent egy újság, amiben megjelent ez a recept is. Itt az ideje, hogy megmutassam a blogon is, mit is eszünk mi majd húsvétkor. Kedveljük a sonkát, amihez természetesen párosul némi főtt tojás is, és friss kenyérrel kisérjük ezt az egészet.
Ez a kenyér ezért jött létre. Mindent belesütöttem, amit szeretünk, és a tésztájából még két cipót is készítettem, ami a sonka főzővízéből készült bableves "tányérjául" szolgált.
Cipó és kenyértésztában sült sonka, tojás
Hozzávalók:
- 1,4 kg finomliszt
- 40 dkg főtt krumpli (só nélkül főzve!)
- 4 csapott kávéskanál só
- 1-2 csipetnyi cukor
- 5 dkg élesztő
- 5 dl langyos tej
- 1 kis tojás
- 50 dkg füstölt, főtt sonka (kihűtve)
- 3-4 főtt tojás (kihűtve)
- 2-3 evőkanál mustár
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A hozzávalókat kimérjü. Először a lisztet, majd jöhet hozzá az előzőleg megfőtt, kihűtött és összetört krumpli, a tojás, illetve az élesztős tej. Kézzel, vagy géppel tésztát gyúrunk belőle, majd legvégül beledolgozzuk a sót is. A sót nem szabad hamarabb beletenni, csupán a kész tésztába, mert különben elvizesíti azt!
Letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, és olyan formára formázzuk, amilyenre sütni szeretnénk.
A koszorúformához a tészta kétharmad részéből egy hosszú csíkot nyújtunk, rétegezve ráfeketetjük a mustárral bekent sonkadarabokat és a tojásokat.
A tésztával befedjük, majd feltekerve, az olajjal vékonyan kikent formába fektetjük.
A maradék egyharmadnyi tésztát osszuk két részre és formázzuk meg cipóknak.
Újabb fél órát kelesztjük, mielőtt megsütnénk.
A kelesztési idő leteltével középmeleg sütőben, azaz 180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) 30-35 perc alatt megsütjük. Ha megsült, vízzel megspricceljük, ettől lesz ropogós a héja.
A cipókban tálalhatunk levest, például a sonka főzővízében főtt bablevest, amit később mutatok!
Ebből az adagból két cipó és egy, nagy koszorú formájú kenyér hozható ki.
A recept megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon regisztráció után letölthető Pdf újságban is.
Az oldalon elindult az újságban szereplő blogokkal kapcsolatos fórum is, ahol minden olyan kérdésre válaszolunk, amire tudunk!:) Várunk szeretettel mindenkit!
9 megjegyzés:
Fantasztikusan néz ki, mennyei lehet. Csorog a nyálam.
Ezt a receptet már az újságban is bejelöltem magamnak... :) Egyedül a dagasztás, ami miatt picit félek az egésztől, de egyszer van Húsvét, ez pedig annyira nagyon-nagyon guszta! :)) És tudom, hogy tetszene a családnak is...
Bianka, tényleg az. És egyben van minden, már csak egy nagy csokor újhagyma kell hozzá!:)))
Felhőlány, ne félj a dagasztástól. Ha van géped, öt perc alatt végez vele! Jól kend meg a húst mustárral, mert az nagyon jót tesz neki! És mehet mellé hagyma is, mert az is iszonyat jól passzol hozzá!:)
Nagyon jó Szepy!!!!!!!
Én kalácsot szoktam sütni, imádjuk a sonkához ;-)
Na most én nagyokat nyelek:) hát ez valami csodálatos :) Azt hiszem elkészítem húsvétra:)))!!!
Ilyet tavaly készítettem először,de tojást nem raktam bele,úgyhogy kipróbálom így is,mert guszta nagyon!:-))
Lekvároskukta, én is imádom a sonkához, van is feltéve a blogra egy recept. És tényleg jó. Egyben három!:))))
L.Krisztina, ok és majs számolj be, hogy milyen volt!:)
Andi/cuki, ok!:) Köszönöm!:)
Jujj de guszta *_____*
Szepyke, igazad volt, a csokigyár és a Jégverem étterem isteni ^_^
Csokigyárba várnak vissza, emlékeznek rád, valami ingyen jegyeket is emlegettek, szóval majd keresd meg őket :)
Araniel, tényleg???
Örülök, hogy mindkettő tetszett!:)))
Ingyen jegyek? Nahát!:)))
Köszönöm, hogy szóltál!:)
Megjegyzés küldése