2010. március 9., kedd

Meringue, lánykori nevén habcsók...


Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek a mélyhűtőjében kb 15-20 db tojásfehérje lapul lefagyasztva. Gondosan kettesével vannak lefagyasztva, majd egy nagyobb nejlonban tárolva a kis korongok.

Kellett a hely, meg érkezett egy vendég, akiről tudtam, hogy ha lehetne a karácsonyfáról (persze, ha lenne rajta) zsinórral együtt enné le a habcsókokat.
Én nem szeretem, de végre kipróbálhattam a meringue-t, amit Londonban annyiszor megcsodáltam mindenhol.

Hihetetlen egyszerű, elronthatatlan, és remek maradékhasznosító kis édesség, ráadásul remekül "felzabál" egy csomó tojásfehérjét, helyet teremtve a frissen érkezőknek...

Meringue

Hozzávalók:
  • 4 db tojásfehérje
  • 10 evőkanál cukor (sima kristálycukor)
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • csipet só
  • 1 teásaknál vanília kivonat (el is hagyható)
  • 1 evőkanál nescafé
  • 5 evőkanálnyi pici darabokra vágott étcsokoládé
  • 10-15-20 dkg bármilyen szárított gyümölcs (esetleg mogyoró, dió, kókusz)

A tojásfehérjékből a só hozzáadásával habot verek, majd jöhet hozzá a cukor és a keményítő. Ha kész, belekeverjük a por formájú nescafét, és az apró darabokra tördelt csokoládét. Jöhet bele a szintén apróra darabolt szárított gyümölcs, vagy amivel gazdagítani szeretnénk.
A sütőt előmelegítjük, gázsütő 2-es, 3-as fokozatán, kb 140-160 fok. Egy erre alkalmas edénybe  szilikonlapot, vagy sütőpapírt teszünk, és a tojáshabból ráhalmozunk egy jó nagy adagot. Ne pici, hanem inkább két ökölnyi nagyságot süssünk belőle! Kb 25 perc alatt készre sütjük.

Elvetemültek meglocsolhatják némi olvasztott csokoládéval is. Édes a cukortól, mégsem ehetetlenül,mert a kávé és a keserű csokoládé tompítja az édességet, a szárított gyümölcsök halvány savanyúsága tökéletes ízorgiát varázsol. Még én is megettem belőle egyet...


A cél, hogy ne szárítsuk ki teljesen, ne égjen oda. Kívül roppan, belül ragacsos. Az alja ilyen világos színű maradjon. Ha a sütő aljáról le tudjuk szedni, már megsült, ne süssük tovább! 
Jól záródó edényben tárolható, bár roppant sérülékeny darab!



16 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagymamám mindig diósat készíetett. Igazi retró édesség :)

Jóóól néz ki

egycsipet írta...

Fincsi! (csorgó nyálú szmájli :D)

alchri írta...

Szepyke, a cukrot mikor kevered bele? Írtó jól néz ki, lehet, hogy a keményítöliszt a titka? Nekem még sosem sikerült olyanra mint amit készen kapni. Gyerekkoromban én is a karácsonyfáról legeltem a nagymamámnál, azóta is imádom;)

szepyke írta...

Bianka, a diósat nem szereti, akinek készült, de finom lehet vele!


Egycsipet, hát küüüüldjek?

Alchri, bocsánat, kihagytam... Simán, azzal veretem fel a habot, meg a keményítővel. Először a tojásfehérje, só, aztán, amikor már szép a hab, jöhet hozzá a cukor és a keményítő. Halál egyszerű habcsók, csak tényleg hihetetlen sérülékeny darab. Alig tudtam két ép darabot lefotózni, mindegyik kicsit sérült volt, vagy már nem is volt...:))))
És Te is a fáról? :))))

alchri írta...

Szepy, köszönöm a kiegészítést, hamarosan kipróbálom, de én csak úgy magában, mindenféle ízesítés nélkül, úgy szeretem;)Igen a fáról, drága nagyim gyönyörüeket gyártott;)Most szoktunk rá megint nagyon amikor otthon voltunk, a cba-ban kapni átlátszó müanyag csomagolásban, rózsaszínü,fehér és sárga színüeket.Csak egy baja van, nem lehet vele leállni....

DebiGabi írta...

Én is kérek!!!!
Imádom a habcsókot:)))

Csibe írta...

De jó! Még soha nem csináltam habcsókot, pedig már egy ideje fent van a listámon...

szepyke írta...

DebiGabi, Csibe, hooooooooozom máááááááááááár!:)))

Sőt, milyet kértek, mert van még egy csomó tojásfehérjém, csinálok frisset..

DebiGabi, nah, itt a tányérkád?
Csibe, tegyek bele kókuszt??? :))

Hugi írta...

Szepyke!
Tudsz valami olyan szerkentyűről, ami méri a sütő hőfokát? Németországból kapott sütőm van, és szerintem marhára nem annyi a hőfok, mint ami a fokozatokhoz van odaírva :(
Tegnap a pavlovámnál jöttem erre rá, úgyhogy addig ennek sem merek nekiállni, pedig az én tojásfehérje gyűjteményem is nagyjából ott jár, ahol a Tiéd :))))
Üdv.: Hugi

szepyke írta...

Hugi, szerintem az IKEA-nak van sütőhőmérője

De mint, minden habcsókot, simán állítsd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra és "száradjon",mint süljön

és akkor persze figyelni kell, hogy mikor ok... az a lényeg, hogy amikor el tudod választani a sütőlapról (szilikon, sütőpapír, bármi), akkor már jó, ne süljön tovább

Hugi írta...

Tökéletes. Köszönöm a gyors választ!!!

Sziaaaa
Hugi

Maryenne írta...

Imádom a habcsókot! Vettem is belőle!

DebiGabi írta...

Itt vagyok a legnagyobb tányérkámmal!!!!

szepyke írta...

Hugi, nagyon szívesen, remélem, hogy tényleg segítettem.:)

Maryenne, egészségedre!

DebiGabi, máááááááááris adom! Egy, vagy kettő, esetleg három lesz?:DD

Latsia írta...

Kéérek szépen Szepyke mooooost, kicsit feszült vagyok, tudod...jól jönne:-))

szepyke írta...

Latsia, csak kicsit? Én nagyon...:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...