Gondolom, nem én vagyok az egyetlen, akinek a mélyhűtőjében kb 15-20 db tojásfehérje lapul lefagyasztva. Gondosan kettesével vannak lefagyasztva, majd egy nagyobb nejlonban tárolva a kis korongok.
Kellett a hely, meg érkezett egy vendég, akiről tudtam, hogy ha lehetne a karácsonyfáról (persze, ha lenne rajta) zsinórral együtt enné le a habcsókokat.
Én nem szeretem, de végre kipróbálhattam a meringue-t, amit Londonban annyiszor megcsodáltam mindenhol.
Hihetetlen egyszerű, elronthatatlan, és remek maradékhasznosító kis édesség, ráadásul remekül "felzabál" egy csomó tojásfehérjét, helyet teremtve a frissen érkezőknek...
Meringue
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 10 evőkanál cukor (sima kristálycukor)
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- csipet só
- 1 teásaknál vanília kivonat (el is hagyható)
- 1 evőkanál nescafé
- 5 evőkanálnyi pici darabokra vágott étcsokoládé
- 10-15-20 dkg bármilyen szárított gyümölcs (esetleg mogyoró, dió, kókusz)
A tojásfehérjékből a só hozzáadásával habot verek, majd jöhet hozzá a cukor és a keményítő. Ha kész, belekeverjük a por formájú nescafét, és az apró darabokra tördelt csokoládét. Jöhet bele a szintén apróra darabolt szárított gyümölcs, vagy amivel gazdagítani szeretnénk.
A sütőt előmelegítjük, gázsütő 2-es, 3-as fokozatán, kb 140-160 fok. Egy erre alkalmas edénybe szilikonlapot, vagy sütőpapírt teszünk, és a tojáshabból ráhalmozunk egy jó nagy adagot. Ne pici, hanem inkább két ökölnyi nagyságot süssünk belőle! Kb 25 perc alatt készre sütjük.
Elvetemültek meglocsolhatják némi olvasztott csokoládéval is. Édes a cukortól, mégsem ehetetlenül,mert a kávé és a keserű csokoládé tompítja az édességet, a szárított gyümölcsök halvány savanyúsága tökéletes ízorgiát varázsol. Még én is megettem belőle egyet...
A cél, hogy ne szárítsuk ki teljesen, ne égjen oda. Kívül roppan, belül ragacsos. Az alja ilyen világos színű maradjon. Ha a sütő aljáról le tudjuk szedni, már megsült, ne süssük tovább!
Jól záródó edényben tárolható, bár roppant sérülékeny darab!
16 megjegyzés:
Nagymamám mindig diósat készíetett. Igazi retró édesség :)
Jóóól néz ki
Fincsi! (csorgó nyálú szmájli :D)
Szepyke, a cukrot mikor kevered bele? Írtó jól néz ki, lehet, hogy a keményítöliszt a titka? Nekem még sosem sikerült olyanra mint amit készen kapni. Gyerekkoromban én is a karácsonyfáról legeltem a nagymamámnál, azóta is imádom;)
Bianka, a diósat nem szereti, akinek készült, de finom lehet vele!
Egycsipet, hát küüüüldjek?
Alchri, bocsánat, kihagytam... Simán, azzal veretem fel a habot, meg a keményítővel. Először a tojásfehérje, só, aztán, amikor már szép a hab, jöhet hozzá a cukor és a keményítő. Halál egyszerű habcsók, csak tényleg hihetetlen sérülékeny darab. Alig tudtam két ép darabot lefotózni, mindegyik kicsit sérült volt, vagy már nem is volt...:))))
És Te is a fáról? :))))
Szepy, köszönöm a kiegészítést, hamarosan kipróbálom, de én csak úgy magában, mindenféle ízesítés nélkül, úgy szeretem;)Igen a fáról, drága nagyim gyönyörüeket gyártott;)Most szoktunk rá megint nagyon amikor otthon voltunk, a cba-ban kapni átlátszó müanyag csomagolásban, rózsaszínü,fehér és sárga színüeket.Csak egy baja van, nem lehet vele leállni....
Én is kérek!!!!
Imádom a habcsókot:)))
De jó! Még soha nem csináltam habcsókot, pedig már egy ideje fent van a listámon...
DebiGabi, Csibe, hooooooooozom máááááááááááár!:)))
Sőt, milyet kértek, mert van még egy csomó tojásfehérjém, csinálok frisset..
DebiGabi, nah, itt a tányérkád?
Csibe, tegyek bele kókuszt??? :))
Szepyke!
Tudsz valami olyan szerkentyűről, ami méri a sütő hőfokát? Németországból kapott sütőm van, és szerintem marhára nem annyi a hőfok, mint ami a fokozatokhoz van odaírva :(
Tegnap a pavlovámnál jöttem erre rá, úgyhogy addig ennek sem merek nekiállni, pedig az én tojásfehérje gyűjteményem is nagyjából ott jár, ahol a Tiéd :))))
Üdv.: Hugi
Hugi, szerintem az IKEA-nak van sütőhőmérője
De mint, minden habcsókot, simán állítsd a sütőt a legalacsonyabb fokozatra és "száradjon",mint süljön
és akkor persze figyelni kell, hogy mikor ok... az a lényeg, hogy amikor el tudod választani a sütőlapról (szilikon, sütőpapír, bármi), akkor már jó, ne süljön tovább
Tökéletes. Köszönöm a gyors választ!!!
Sziaaaa
Hugi
Imádom a habcsókot! Vettem is belőle!
Itt vagyok a legnagyobb tányérkámmal!!!!
Hugi, nagyon szívesen, remélem, hogy tényleg segítettem.:)
Maryenne, egészségedre!
DebiGabi, máááááááááris adom! Egy, vagy kettő, esetleg három lesz?:DD
Kéérek szépen Szepyke mooooost, kicsit feszült vagyok, tudod...jól jönne:-))
Latsia, csak kicsit? Én nagyon...:(
Megjegyzés küldése