2010. április 6., kedd

Meggyes-mákos torta


Egyszerű bögrés sütemény. A mák jó barátja a meggy, és én imádom így együtt mindkettőt.
Ez az a bizonyos mindent egybe sütemény. Szinte csak követni kell a hozzávalók sorrendjét, aztán megsütni, és jól megenni...
Tényleg ennyire egyszerű!

Meggyes-mákos torta

Hozzávalók:
  • 33 dkg liszt
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 2 teáskanál vaníliáscukor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1,5 dl natúr joghurt 
  • 1,5 dl étolaj
  • 5-8 dkg mák

a tetejére:
  • 1 tasak piros tortazselépor
  • 2 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál meggybefőtt leve, vagy ivólé
  • 40 dkg meggy (fagyasztott, vagy befőtt)


Összekeverem a lisztet, a sütőport. Jöhet bele a cukor, a vaníliás cukor, a só, és a reszelt citromhéj. Majd jönnek a tojások, a az étolaj, a joghurt és a mák. Jól elkeverjük, és egy kivajazott, lisztezett formába öntjük. (Lehet simán tepsibe is, illetve muffinformába, vagy őzgerincbe!)

A piros tortazseléport a 2 evőkanál cukrot, és a gyümölcslét elkeverjük, majd jöhet hozzá a meggy. Ezt a tészta tetejére önjük, és egy villával, megpróbáljuk a tésztába keverni, hogy minél inkább takarja a meggyet a tészta, illetve a gyümölcslé minél inkább belekeveredjen a tésztába. 

Előmelegített 180 fokos sütőben (gázsütő 4-es fokozat) kb 40-45 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!!!)

Ha megsült, hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.




Igyekezzünk minél jobban a belsejébe juttatni a tészta tetejére locsolt gyümölcsöt és gyümölcslét, mert a torta tetején maradva karammellizálódhat, és kénytelenek leszünk egyedül megenni az egészet, ha a többiek azt hiszik, hogy égett... Pedig, nem az. Csak a gyümölcslé karamellizálódott és a torta körvonalát végig megfestette.

13 megjegyzés:

Moha írta...

Most én csöngetek fel,jó? Gyönyörű színe van.
A mák egészben megy bele,vagy darálva?

Gál Edith írta...

Nekem is van egy ilyen meggyes-mákos süti receptem és nagyon izlik a családnak.
NAGYON NAGYON FINOM ÉS GUSZTA!! Főleg azzal a karamellizált gyümölccsel a tetején...:))

Bianka írta...

Azt a leborult…..ez csodásan néz ki. Mit nem adnék egy szeletkéért. Csak vékonyan :)

Araniel írta...

Jajj de guszta *___*

Tegnap megkaptam unokanővéremtől a cuccokat, mégegyszer köszi szépen, nagyon szuperek ^_^ Bár anyám csak nézett a sodrófa láttán, hogy ez meg mi a fene :D

egycsipet írta...

Meggy+mák=mmmmmmmm! Tudnék mit kezdeni vele... :))

Chef Viki írta...

Szeretem, de szeretem!!!

sedith írta...

Nézz be hozzám, vár valami!:)
Puszi

szepyke írta...

Moha, mák egészben, és olyan illata van, hogy ihaj!:)

Gál Edith, így van!:)

Bianka, ebből már nincs, a család felfalta, de sütök neked!:))

Araniel, igen a sodrófa tényleg furcsa, de nagyon jó vele dolgozni, majd meglátod!:)

Egycsipet, csak óvatosan a mákkal, mert a gyermek danolni fog egész nap...:))

Chef Viki, én is!:))

Sedith, megyek már!:))

Andi írta...

Hú de jó párosítás, én is kértem volna, de hát ha nincs...tessék gyorsan sütni még egyet....:-)

Bianka írta...

Köszönöm ;)

Mennyit utaljak érte :)))

szepyke írta...

Andi, "érik", hogy megint jön hozzánk... én is alig ettem belőle...

Bianka, ajándék!:)))

Rólunk írta...

Az összeállításból hiányzik a mák. Sajnos figyelmetlen voltam és én is kihagytam akkor kevertem a masszába mikor már a tortaformába volt. Igy sajnos leragadt, mert a zsírt a keverés közben leszedtem a forma aljáról-oldaláról, de az íze igy is nagyon finom lett.

szepyke írta...

Huha, köszönöm, hogy szóltál, javítottam. Annak viszont örülök, hogy azért így is ízlett. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...