2010. augusztus 27., péntek

LEGYEZŐTORTA




Ez a torta gyorsan elkészül, nagyon dekoratív és tetszés szerint bármilyen más krémmel is tölthető. 3-4 embernek elegendő egy kiadós ebéd után. A Kifőztük 6. számában jelent meg ez a recept, az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Legyezőtorta






Hozzávalók

a piskótához:
  • 6 tojás 
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál cukor
  • egy csipet só
a krémhez:

  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2-3 evőkanál rum vagy Amaretto likőr (+ 3-4 evőkanálnyi a piskótára)
a tetejére:

  • szórócukor vagy csokiforgács
A piskótához a tojásokat a robotgép táljába tesszük. Habbá verjük a legmagasabb fokozaton, majd kanalanként adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és az olajat ebben a sorrendben, majd a végén a csipetnyi sót.  


A piskótamasszát egy sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsibe borítjuk, és 180 fokon kb. 10 perc alatt aranysárgára sütjük. Amíg sül, a tejszínt és a csokoládékat összeolvasztjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, majd a legvégén a rumot vagy a likőrt. A krémet kihűtjük. Ha teljesen megdermedt, habverővel felverjük, hogy laza, habos masszát kapjunk. A kihűlt piskótalapot meglocsoljuk a likőrrel, megkenjük a krém 2/3-ad részével és egyforma szélességű csíkokat vágunk belőle. 








Az első csíkot feltekerjük csiga alakban, és a tálaló tányér közepére állítjuk. A többi csíkot sorban köré tekerjük csigavonalban haladva. 




Ha ezzel készen vagyunk, a tortát a maradék krémmel bevonjuk, majd a felületét tetszés szerint mintázzuk. Ezt akár villával is készíthetjük vagy tortafésűvel. Díszítsük szórócukorral, vagy ennek hiányában csokiforgáccsal, amit egy krumplihámozó segítségével egy szelet csokoládéról hámozunk. Szórhatunk rá aprított mandulát, diót vagy tortadarát. 

Ha a piskótalapot három részre vágjuk, akkor kb. 15 cm magas, 15 cm átmérőjű tortát kapunk. Ha négy részre osztjuk, akkor laposabb, szélesebb, több szeletre vágható tortát kapunk. Ha kétféle színű tésztát szeretnénk, süssünk két piskótát a hozzávalókat megduplázva, és az egyikben két evőkanál lisztet cseréljünk le cukrozatlan kakaóporra. Ebben az esetben a krém mennyiségét is duplázni kell. Így egy magas, széles tortánk lesz.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Gyönyörűséges lett.

Zsiri írta...

Nagyon jól néz ki!

Ami írta...

Ezt már a Kifőztükben is kinézetm :) Klassz kis torta, ki fogom próbálni.

szepyke írta...

Köszönöm, kedvesek vagytok!:)))

Icus írta...

Nagyon fincsi lett, szombaton megsütöttem. A pasik megnyalták a tíz ujjukat. Köszi Szepy.

szepyke írta...

Icus, de jóóóóó!:) Nagyon szívesen, és én is köszönöm!:)))

Barbi konyhája írta...

Igen, ezt is láttam és teljesen odavagyok!!! :))) Szépséges! :)

NEDUDDGI írta...

Ez nagyon tuti sütike, ezt én biztos, hogy meg fogom alkotni, mert valami szenzációs.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

NEDUDDGI írta...

Ez tuti sütike ezt biztos hogy meg fogom alkotni ,mert szenzációs.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...